כל שבוע קורה לך משהו חדש בבטן.

טיפולי פוריות

עד לפני שני עשורים טיפולי פוריות היו נחלת מעטים. כיום טיפולים אלה הפכו לנפוצים ומקובלים בקרב זוגות הנתקלים בבעיות פוריות או בקשיים להשגת הריון.
זמן קריאה:
6 דקות
שיתוף כתבה ב:

תוכן הכתבה:


טרם הכניסה לטיפולי פוריות מומלץ לבצע בדיקת דם לקביעת רמות הורמונליות התחלתיות, בדיקת אולטרסאונד לשלילת בעיות פיזיולוגיות נוספות, בדיקות זרע וכן בדיקות רפואיות מקיפות לברור מצב בריאותה של האישה וכהכנה לקראת ההריון הצפוי.

טיפול הורמונלי

מרבית טיפולי הפוריות כוללים מתן הורמונים לאישה. הטיפול ההורמונלי כולל שילוב של אנטי אסטרוגנים וגונדוטרופינים. מטרת הטיפול היא העלאת הורמון ה-FSH אשר מגרה את השחלה לייצור זקיקים והעלאת הורמון ה LH אשר גורם להבשלת הביציות.
בין התרופות המצויות כיום בשימוש לצורך הטיפול ההורמונלי, ניתן למנות את התרופות הבאות :


אנטי-אסטרוגנים

כלומיפן ציטראט (איקאקלומין) – אנטי אסטרוגן המצוי בשימוש מוצלח זה למעלה מארבעים שנה. התרופה פועלת על ידי חסימת קולטני האסטרוגן בבלוטת יותרת המח. פעולה זו מעודדת את הבלוטה להפריש את הורמון ה-FSH, המגרה את השחלה לגיוס זקיקים.
יתרונותיה של האיקקלומין הם שהתרופה יעילה, ניטלת בטבליות דרך הפה, עלותה נמוכה והיא מחייבת מעקב פחות קפדני.


גונדוטרופינים

המטרה במתן גונדוטרופינים (ההורמונים FSH ו – LH), הינה לעורר הבשלה של הזקיקים בשחלות, והבשלה של הביציות בזקיקים.
ניתן לחלק את התרופות המצויות לשתי קטגוריות עיקריות : תרופות המופקות ממקור אנושי ותרופות סינטטיות.
לתרופות המופקות באופן מלאכותי יתרון בניקיונן לעומת תרופות המופקות ממקור אנושי, ותופעות הלוואי הכרוכות בנטילתן מצומצמות באופן משמעותי.
תרופות מסוג זה ניתנות מהימים הראשונים של המחזור כזריקה תת עורית או לשריר מידי יום.

בחורה מזריקה טיפול הורמונלי

גונל F, פיוריגון

תרופות המכילות את ההורמון FSH בלבד. התרופות מופקות באופן סינטטי במעבדה, ולא ממקור ביולוגי ולכן הן נקיות יותר, בטיחותיות יותר ותופעות הלוואי שנודעות להן מצומצמות באופן משמעותי לעומת תרופות אחרות. עם זאת, התרופה יקרה יחסית לתרופות המופקות ממקור ביולוגי.


מטרודין

תרופה המכילה את ההורמון FSH בלבד, המופק ממקור אנושי.

הומוגן

תרופה המכילה שילוב של הורמוני FSH ו – LH.


מנוגון, מנופיור

תרופות המכילות כמות שווה של ההורמונים FSH ו – LH, המופקות ממקור אנושי.
תופעות לוואי של התרופות כוללות הריון מרובה עוברים בשל הגעה לבשלות של מספר ביציות בו זמנית וגירוי יתר שחלתי.

לווריס (Luveris)

תרופה המכילה את ההורמון LH בלבד ומיוצרת באופן סינטתי.

תת קבוצה נוספת

הן התרופות אוביטרל ופרגניל הניתנות לאחר גדילת הזקיקים, על מנת לגרום לשלב הסופי של הביוץ.

הפריה חוץ גופית – IVF

הפריה חוץ גופית (שמות נוספים: הפריית מבחנה, הפריה מלאכותית או IVF) הינה אחד מן הטיפולים השכיחים ביותר בקרב טיפולי הפוריות המתקדמים, אשר על פי ההערכות מהווה למעלה מ – 70% מכלל טיפולי הפריון. במהלך השנים, פיתחה הרפואה טיפולי פוריות שונים, המבוססים על הטכניקה הבסיסית של הפרייה חוץ גופית.


תיאור הטיפול

התהליך מתחיל במתן טיפול הורמונלי לאישה (שמטרתו לעודד הבשלה מוגברת של ביציות) וממשיך במעקב אחרי גדילת הזקיקים על ידי אולטרה-סאונד וכן אחר רמת ההורמונים בדם – בעיקר אסטרוגן ופרוגסטרון – על מנת לקבוע את מועד הביוץ.
לאחר מכן מתבצע תהליך שאיבת ביציות. תהליך זה אורך כעשר עד עשרים דקות ומבוצע תחת הרדמה כללית. התהליך מתבצע ע"י הרופא באמצעות מחט המוחדרת לנרתיק. לעיתים יש צורך גם בבדיקת אולטרסאונד לאיתור מיקום הביציות. בדרך כלל שואבים הרופאים מספר ביציות גדול יותר מהנדרש למחזור טיפול אחד וכך, אם הטיפול אינו מצליח, האישה לא תידרש לחזור על הטיפול ההורמונלי, הכרוך לעיתים בתופעות לוואי (כיוון שיהיו עוברים מוקפאים שיישארו ממחזורי הטיפול הקודמים).

לאחר השאיבה, הביציות מונחות בצלוחית במעבדה יחד עם זרעו של בן הזוג (שהופק בשלב מוקדם יותר), לצורך הפרייתן. העובר נשאר באינקובטור פרק זמן של יומיים עד חמישה ימים לצורך התרבות התאים.
בשלב האחרון של התהליך, המלווה בדרך כלל במתן תרופות הפועלות על עיבוי רירית הרחם, מוחדרים 2-4 עוברים אל הרחם באמצעות צינורית דקה (מספר זה אינו מוחלט ונקבע לאחר התייעצות עם בני הזוג, וכתלות בגיל, בסיבת הטיפולים, מספר הטיפולים עד עתה ועוד).

ביצית וזרעון בטיפולי פוריות

הזרעה תוך רחמית- IUI

טיפול פוריות קל יחסית לביצוע, אשר במהלכו מוזרקת כמות מרוכזת של זרע שעבר השבחה אל תוך צוואר הרחם של האישה על מנת לאפשר הגעת זרע איכותי אל מקום ההפריה.
תהליך ההזרעה מבוצע במועד הסמוך ככל הניתן לביוץ. טרם הטיפול ניתנות לאישה תרופות לעידוד הבשלת הביציות כדי להגדיל את הסיכוי שתיווצר יותר מביצית אחת בביוץ וכך הסיכוי להפריה יגדל.
במקביל, נלקחת מהגבר דוגמית זרע, לאחר שנמנע משפיכה למשך 48-72 שעות, כדי להגביר את איכות וכמות הזרע. בשלב הבא מתבצע תהליך השבחת הזרע. תהליך זה כולל את שטיפתו של הזרע והפרדתו מנוזל הזרע כדי להגדיל את ריכוזו תוך השארת זירעונים בעלי תנועתיות גבוהה. לאחר המיצוי מוזרק הזרע שהופק דרך צוואר הרחם אל תוך חלל הרחם.
הטיפול מיועד בעיקר לזוגות הנתקלים בבעיות פוריות הנובעות מאיכות ביצית ירודה, בעיות באיכות הזרע (כמותו, צורת הזרעונים, תנועת הזרעונים) ובעיות בדרכי הובלת הזרע.

מיקרומניפולציה- ICSI

טיפול חדשני יחסית הנחשב לפריצת דרך בטיפול באי פריון גברי הנובע מספירת זרע נמוכה ומבעיות בצינוריות הזרע. טיפול זה הינו סוג של הפריה חוץ גופית, אך במהלכו מוזרק תא זרע בודד ישירות לתוך הביצית.
השלב הראשון בטיפול הוא הפקת הזרע מהגבר ובחירת הזרע המיטבי מהדגימה (אם לא נמצא זרע תקין בדוגמית ניתן לשאוב זרע מהאשכים או מדגימת ביופסיה מרקמת האשכים). לאחר מכן מפיקים ביציות מהאישה. בשלב הבא מזריקים את הזרע אל תוך הביצית ומדגירים את הביצית המופרית. לבסוף מחדירים את הביצית המופרית לרחם האישה

כתבות הכי נצפות בקטגוריה

חיפוש
אפליקציה של יולדת

מומלץ לגלוש באתר בכל הדפדפנים למעט אינטרנט אקספלורר

דילוג לתוכן