כל שבוע קורה לך משהו חדש בבטן.

רשלנות רפואית בהריון ובלידה

למרות שתביעות בגין רשלנות רפואית בלידה מוגשות לבתי המשפט חדשות לבקרים, עדיין זה נחשב לתחום מורכב וסבוך מכמה וכמה סיבות, העיקרית ביניהם היא שחובת ההוכחה מוטלת על התובעים, אלו נדרשים להציג ראיות המאשרות כי אכן התקיימה רשלנות מטעם הצוות הרפואי.
זמן קריאה:
5 דקות
שיתוף כתבה ב:

תוכן הכתבה:

כאשר אנו מדברים על רשלנות רפואית בזמן לידה, הכוונה היא לשורה של מחדלים וטעויות מצד הצוות הרפואי שנבעו מחוסר שיקול דעת או לחלופין, משיקול דעת מוטעה והובילו לפגיעה באם או ביילוד ולעיתים, אף גרמו לנזק בלתי הפיך. הרשלנות איננה תקפה רק לזמן הלידה, היא יכולה להתחיל כבר בחודשים הראשונים להריון ולהשפיע על מהלך הלידה, כמו למשל במקרים של מומים אשר לא אובחנו במהלך ההריון שהובילו ללידתו של תינוק הסובל מבעיה מוחית או משיתוק.

מהי רשלנות רפואית בלידה?

הלידה היא אחד הרגעים המרגשים ביותר בחיי המשפחה ואכן רוב הלידות מסתיימות בהצלחה. עם זאת אין מדובר בהליך אשר חף מסיבוכים ומסיכונים ולכן, ישנם מקרים שכתוצאה מהלידה, נגרם נזק לאם או ליילוד. לעיתים הנזק הוא בלתי נמנע ולעיתים הוא נובע כתוצאה מהתנהגות רשלנית של הצוות הרפואי. כדי שטיפול רפואי יוגדר כרשלני חייבים להתקיים התנאים הבאים – יש להוכיח כי קיימת חובת אחריות בין הניזוק למזיק, במידה וקיימת חובת אחריות יש להוכיח שהיא הופרה על ידי המזיק, יש להוכיח כי התקיים נזק לטווח ארוך למטופל ולהלן – לניזוק, ויש להוכיח שקיים קשר סיבתי בין הנזק שנגרם לבין הטיפול שניתן בפועל.

כיצד רשלנות רפואית באה לכדי ביטוי בלידות השונות?

  • לידה מכשירנית – זו לידה בה התינוק מוצא מרחם אמו באמצעות וואקום או מלקחיים. הבחירה בין שתי השיטות הללו קשורה למיומנות הצוות הרפואי וכן לאופייה של הלידה. במידה ונבחרה שיטה לא מתאימה ובעקבותיה נגרם נזק, או במידה ונגרם נזק כתוצאה מחוסר מיומנות של הצוות המטפל בשיטת הלידה, הרי שמדובר ברשלנות.
  • לידה טבעית – לידה טבעית כשמה כן היא, לידה שבמהלכה נעשית כמה שפחות התערבות רפואית, עם זאת מומלץ כן להיות תחת השגחה על כל מקרה שלא יבוא. לידות טבעיות מיועדות לנשים בריאות ולעוברים שלא נשקף להם כל סיכון, אולם אבחון לא נכון במהלך ההריון, התעלמות מתסמינים מחשידים או אף חוסר תשומת לב למצוקה עוברית עלולים להוביל לנזקים ולתביעות בגין רשלנות רפואית.
  • לידה קיסרית – לא פעם מתעוררים סיבוכים בעת לידה טבעית או אף לפניה ואז עולה הצורך להחיש את היולדת לחדר ניתוח. רשלנות רפואית יכולה להתקיים במידה והיולדת לא הובהלה לחדר הניתוח בזמן, או שלא בוצע ניתוח קיסרי כלל במקרים בהם היה צורך לבצע אותו. כמו כן רשלנות רפואית בניתוח יכולה לבוא לכדי ביטוי במקרים בהם נגרמו זיהומים, אובדן דם, פגיעה באיברים פנימיים, לידה מוקדמת כתוצאה מניתוח שבוצע מוקדם מדי, בעיות נשימה ואף פגיעה רגשית או נפשית.  

רשלנות בשלבים המוקדמים של ההריון והשפעתה על הלידה

רשלנות בלידה יכולה להתקיים גם בזמן שהאישה נמצאת במהלך חודשי הריון וכך להשפיע על מהלך הלידה. כך כאשר לא מאתרים מומים מהם סובל העובר או שבדיקת האולטרה סאונד איננה מגלה ממצאים מחשידים בעוד שאלו ישנם ואם היו מתגלים בזמן, היו מובילים להפסקת הריון. אבחון לקוי או לוקה בחסר מטעם הצוות הרפואי יכול להוביל גם לבחירה בשיטת לידה לא מתאימה למשל לידה טבעית לעובר אשר הסתבך בחבל התבור, או לידה טבעית לעובר גדול ממדים ועוד.

איך מוכיחים רשלנות רפואית?

כאמור, חובת ההוכחה מוטלת על התובעים ועל מנת להוכיח כי התרחשה רשלנות רפואית יש לבסס את התיק על חוות דעת מקצועית מטעם רופא מומחה באותו התחום. בפני הרופא יוצג המקרה על בוריו ועליו להכריע באם הצוות הרפואי פעל כמקובל, תוך שהוא מספק את הטיפול הרפואי הסביר, כלומר טיפול רפואי אשר כל צוות רפואי אחר היה מספק בעת מקרה דומה. לשם כך, עליו לקבל את כל התיעוד הרפואי מהיולדת. ישנם מקרים בהם נטל ההוכחה יעבור אל הנתבע וזאת במצבים בהם לא נערך תיעוד רפואי כלל או שקיים תיעוד רפואי חסר.
מתי פונים לעורך דין? בכל מקרה של חשש כי אכן התרחשה רשלנות רפואית בזמן הלידה או לפניה מומלץ מאוד לפנות לעורך דין מומחה בתחום רשלנות רפואית ונזקי גוף, לרבות ברשלנות רפואית. עורך דין מומחה יוכל לבדוק באם ישנה עילה לתביעה ויבחן את המקרה הפרטי שלכם לעומקו. במידה ואכן יש בסיס לתביעה, עורך הדין יפנה לקבל חוות דעת מטעם רופא מומחה והוא יעבור על התיעוד הרפואי מיום כניסת היולדת לבית החולים ועד ללידה עצמה כדי לאתר ליקויים. עם הממצאים, ובמידה וישנם, עורך הדין יגיש תביעה לבית המשפט ושם יספק ייצוג מקצועי לתובעים ויפעל למימוש כל הזכויות שמגיעות להם על פי חוק ולמתן פיצויי.

למרות שכולנו היינו רוצים להאמין שלנו זה לא יקרה, מומלץ לערוך מעקב מסודר במהלך ההריון וכן להיות מעורבים בהחלטותיו של הצוות הרפואי בשעת הלידה. במידה וקיים חשש לרשלנות רפואית, מוטב לפנות לקבלת ייעוץ מעורך דין מקצועי והוא יוכל להמליץ על המשך הדרך, לאמוד את על שיעור הנזק שנגרם ולשער את גובה הפיצוי שמגיע לכם.

המאמר נכתב בשיתוף עו"ד רשלנות רפואית ונזקי גוף א.רובינשטיין – ש. יקירביץ

כתבות הכי נצפות בקטגוריה

חיפוש
אפליקציה של יולדת

מומלץ לגלוש באתר בכל הדפדפנים למעט אינטרנט אקספלורר

דילוג לתוכן