כל שבוע קורה לך משהו חדש בבטן.

עורק טבורי יחיד בחבל הטבור

לעיתים, נמצא בבדיקות האולטראסאונד חבל טבור עם שני כלי דם בלבד: עורק אחד ווריד אחד. באופן תקין חבל הטבור המחבר בין האם והעובר מכיל בתוכו 3 כלי דם – שני עורקים המובילים דם מן העובר לשליה ווריד אחד המוביל דם מהשליה לעובר. אמנם מדובר בתופעה המצביעה על מבנה לקוי של חבל הטבור אך לרוב אין כל סיבה לדאגה. מה משמעות הממצא ומה עושים כאשר מתגלה עורק טבורי בודד?
זמן קריאה:
3 דקות
שיתוף כתבה ב:

תוכן הכתבה:

עורק טבורי יחיד – (Single Umbilical Artery – SUA)

בחבל טבור תקין, המחבר את העובר אל השיליה ומשם אל האם, ישנם שלושה כלי דם: שני עורקים ווריד אחד. לעיתים מתגלה במהלך בדיקת אולטרה-סאונד של העובר כי בחבל הטבור יש רק עורק אחד במקום שניים. ממצא מסוג זה נקרא עורק טבורי יחיד או עורק חבל טבור בודד (Single Umbilical Artery). מצב זה נוצר עקב חוסר התפתחות של אחד העורקים, הימני או השמאלי, או בגלל התנוונות (אטרופיה) של אחד העורקים. 

שכיחות התופעה

ממצא עורק יחיד בחבל הטבור מתגלה אצל אחת מכל 100-200 נשים להן יש עובר בריא. השכיחות למציאת התופעה עולה אצל עוברים עם הפרעה בצמיחה, בנשים מעל גיל 40, ונשים עם סוכרת, רעלת הריון, אפילפסיה, דימומים במהלך ההריון ומיעוט או ריבוי מי שפיר. השכיחות בין בנים ובנות שווה. בזמן הריון מרובה עוברים, הסיכוי למצוא עורק טבורי בודד עולה פי שלוש או ארבע.

המשמעות של עורק יחיד בחבל הטבור

קודם כל חשוב מאד שתביני מספר דברים:

  • לעורק טבורי בודד עצמו אין כל משמעות!
  • עורק טבורי בודד איננו אומר כי העובר סובל ממום או בעיה כלשהי!
  • עורק טבורי בודד אינו קשור לתפקוד העובר, והוא לא יפגע בתפקוד הלב, המוח או כל מערכת אחרת!

בעת הימצאות ממצא עורק טבורי בודד, יבצע הרופא בדיקה מקיפה של העובר על מנת לבדוק האם ישנם ממצאים חריגים נוספים. מחקרים הראו כי ב-20% מהעוברים בהם התגלה עורק טבורי בודד נמצאו גם בעיות נוספות.

אם לא נמצאו כל ממצאים נוספים מלבד עורק חבל טבור בודד, אז אין לממצא לבדו כל משמעות.

הערכת משמעותו של עורק חבל טבור בודד

על מנת להעריך את המשמעות של עורק חבל טבור בודד, וכדי לוודא כי אין בעיות נוספות אצל העובר, יתכן כי תישלחי למספר בדיקות והתייעצויות נוספות.

על מנת לשלול את האפשרות של קיום מום בלב העובר, יתכן ותישלחי לבצע בדיקת אקו לב. בדיקה זו היא בדיקת אולטרה-סאונד אותה מבצע קרדיולוג (מומחה למחלות לב) המומחה בבעיות לב של עוברים.

בנוסף, סביר שתישלחי ליעוץ גנטי כדי לבדוק את התוצאות של בדיקות הסקר אותן עברת לאיתור תסמונת דאון (שקיפות עורפית ובדיקת חלבון עוברי), כדי להחליט אם יש צורך בביצוע דיקור מי שפיר כדי לשלול אפשרות של פגם כרומוזומלי כמו תסמונת דאון. אם התוצאות שהתקבלו בבדיקות הסקר הראו סיכוי נמוך לתסמונת דאון, אז סביר מאד כי ההמלצה תהיה כי אין צורך לבצע דיקור מי שפיר.

בכל מקרה, יתכן כי תתבקשי לבצע בדיקת אולטרה-סאונד נוספת בחודש מתקדם יותר כדי להעריך את מצב גדילת העובר.

חיפוש
אפליקציה של יולדת

מומלץ לגלוש באתר בכל הדפדפנים למעט אינטרנט אקספלורר

דילוג לתוכן