כל שבוע קורה לך משהו חדש בבטן.
ההתקדמות שלך
נשארו 6.8 חודשים - 29 שבועות (כולל השבוע)
30%
טר' 1
. . . . . . . . . . .
.
טר' 2
. . . . . . . . . . . .
טר' 3
. . . . . . . . . . . .

טיפ-טיפה לפני ההרחבה

גם אם את ממש עייפה עכשיו ומרגישה לא במיטבך, בטח תשמחי לדעת שהעובר שלך כבר ממש דומה לתינוק אמתי. עוד שבוע של ההריון שלך עם העדכונים על מה שמתרחש בגופך וגם המלצות חשובות.

תמשיכי לגלול כדי לדעת מה עובר עלייך ועל העובר, ויש גם סקר שבועי, עובדה משעשעת על הריון וטיפ לחצי השני.

משקל העובר
18 גרם

גודל העובר
כ-6 ס"מ

באיזה חודש את?

את בשבוע ה-12 להריון וזה אומר שאת בחודש השלישי.

המדידה השבועית

איזה כיף, העובר שלך מזכיר בגודלו ליים ממוצע ועכשיו הוא מגיע לאורך של 6 ס"מ ומשקל של כ-18 גרם.

אנחנו גדלים

תמונת עובר בשבוע 12 להריון
עובר בשבוע 12 להריון

תראי מה זה, הוא נושם! כן, בית החזה של העובר עולה ויותר תוך כדי שהוא מתרגל נשימות. מערכת העיכול עוברת "נסיעת מבחן" אחרונה לפני שתתחיל לתפקד במלואה. גם הכליות כבר עובדות ועכשיו העובר שלך יכול לבלוע מי שפיר וגם להטיל את מימיו.

בכלל, הוא נראה כבר בן אדם זעיר, העיניים שלו שבהתחלה היו בצדי הראש מתחילים להתקרב אחת לשנייה, אפילו השיניים כבר שם, הן קטנות מאד ומתחבאות בתוך החניכיים. ייקח עוד זמן עד שהם יבקעו, אבל בהחלט לא תוכלי לפספס את זה.

גם המוח שלו הגיע למבנה הבסיסי וכרגע עסוק בעיקר בלייצר סינפסות, את הקשרים בין תאי העצב. זה קורה גם בשאר הגוף, כי הופיעו לו כבר הרפלקסים של בליעה ומציצה.

אגב, אם במהלך האולטרסאונד תתני דחיפה קלה לבטן שלך, תראי את התינוק זז. הוא מרגיש אותך!

מה קורה בגופך?

הבטן שלך יוצאת לאט-לאט, החזה שלך עדיין רגיש, אבל חוץ מזה, שבוע ה-12 זו נקודת מפנה, אחריה יורד משמעותית הסיכון לעבור הפלה טבעית. אגב, ייתכן שבזכות כל ההורמונים הפעילים בגוף שלך במהלך ההריון העור שלך ישתנה – לפעמים הוא יכול להפוך לשמנוני דווקא ולהצמיח פצעונים, אך במקרים רבים הוא הופך לזוהר וחלק. כך או כך, אל תשכחי לטפח אותו בהתאם.

עוד רגע את מתחילה את השליש השני של ההריון, הוא הרבה יותר קל ומהנה. תופעות ההריון המציקות, כמו בחילות, עייפות ושינויים במצבי הרוח מתחילים להיעלם בהדרגה, מה שיאפשר לך לנוח, לאכול מאוזן ולהתכונן לשליש השלישי וללידה עצמה.

כמובן, אל תשכחי, שכל הריון שונה מאחרים וייתכן ועדיין תסבלי מדי פעם מהצרבות והבחילות. הפתרון לכך – לאכול ארוחות קטנות כל שעתיים-שלוש וכמובן להימנע מאוכל מטוגן או שמנוני (אבל את בטח כבר יודעת).

יכול להיות שתרגישי...

  • פחות לחץ על שלפוחית השתן – הרחם שלך מתחיל לצמוח קדימה ולכן הלחץ על השלפוחית פוחת. זה אומר שלא תצטרכי לרוץ לשירותים לעתים קרובות, לפחות לא בחודשיים-שלושה הקרובים.
  • פחות עייפה – את מתקרבת לטרימסטר השני ולאט לאט מרגישה את רמות האנרגיה עולות. אבל גם אם את עדיין תשושה, אל דאגה, כל אחת מרגישה את זה אחרת.
  • סימפיזיוליזיס (כאבים בעצם החיק) – אנחנו מאוד מקווים שחלק זה של תסמיני הריון יפסח עלייך, אך הגעת לשבוע בו התופעה יכולה להתחיל. סימפיזיוליזיס הוא תופעה הנגרמת ע"י התרחבות מוגברת של האגן הגורמת לכאבים חזקים בעצם החיק (פוביס) – העצם התחתונה והקדמית של האגן, מעל שערות הערווה. נשים הסובלות מהתופעה מתארות כאב חד המקרין למטה. הכאב מורגש לרוב אחרי ביצוע טיפוס במדרגות או הליכה, אך לעתים אפילו פעולה פשוטה כמו התהפכות במיטה עלולה לגרום לכאבים. אין הרבה שיטות לטפל בתופעה, מלבד הפחתה בפעילות או כדורים נגד כאבים. לעתים יוגה עשויה לסייע, אך חשוב לבצע את התרגילים בהשגחת מדריכה שמוסמכת לעבוד עם נשים בהריון.

TO DO LIST

  • לבצע בדיקת שקיפות עורפית – אם עוד לא קבעת תור לבדיקה זו, כדאי לעשות זאת השבוע. בדרך כלל מומלץ לבצע את הבדיקה הזאת בשבועות 10-14 להריון. כמו, כן מומלץ לשקול לעשות גם בדיקת סקר לא פולשנית (NIPT) – היא מסייעת בזיהוי מוקדם של תסמונת דאון, ועוד.
  • להקפיד על תזונה מאוזנת – ברור שמצד אחד את עדיין סובלת מבחילות ומצד שני יש לך חשקים מוזרים לאוכל, אבל חשוב מאד להקפיד לצרוך את כל אבות המזון.
  • ליטול ויטמינים ותוספי מזון – למרות התזונה המאוזנת, הרבה פעמים חייבים להשלים את החוסרים: ויטמין D, חומצה פולית ומולטי-ויטמין ייעודי לנשים בהריון.

תזונה

בטח כבר אמרו לך לפחות פעם אחת שהריון זו התקופה היפה ביותר בחייה של אישה. ובכן, זה נכון. ברובו. כי עכשיו נדבר על אחת התופעות הפחות כיפיות: גזים ועצירויות, תופעה שאולי פחות מדוברת, אבל בהחלט קיימת אצל רוב הנשים.

כבר דיברנו על כך שפרוגסטרון, שאחראי על ריכוך מפרקי האגן וצוואר הרחם, מאט גם את מערכת העיכול. מצד אחד, העובר נהנה, כי לגופך יש יותר זמן לספוג חומרים מזינים. מצד שני, את עלולה לסבול מעצירויות והצטברות גזים במעי.

למנוע את התופעה אולי אי אפשר, אבל אפשר בהחלט להקל עליה באמצעות יישום הטיפים הבאים:

  • צריכת מאכלים עשירים בסיבים תזונתיים: חיטה מלאה, אורז מלא ודגנים מלאים. גם פירות וירקות עשירים בסיבים תזונתיים, ולכן חשוב לכלול אותם בתפריט. אחת מתרופות הסבתא המפורסמות: שזיפים מיובשים! אפשר לאכול אותם וגם לשתות את מי ההשריה שלהם. גם לאגסים יש השפעה טובה.
  • שתיית מים מרובה: היא חשובה בלי קשר, אבל גם תקל על מערכת העיכול.
  • ארוחות קטנות המפוזרות על פני היום גם יקטינו את העומס, גם מבחינת הצטברות הגזים וגם מבחינת הצרבות. כמו כן, מומלץ מאוד לאכול לאט.
  • תנועה ופעילות גופנית עוזרות למערכת העיכול להניע. אם את עובדת בישיבה כל היום, כדאי למצוא זמן לזוז – בין אם זו הליכה, שחיה או אפילו קצת ריקודים בסלון.

שימי לב, אם הטיפים האלה לא עוזרים והתחושה של הנפיחות ושל הגזים לא עוברת, כדאי מאד להיוועץ עם הרופא.

אין סיכוי שידעת את זה!

הקול שלך יכול להשתנות במהלך ההריון! העלייה ברמות האסטרוגן ופרוגסטרון יכולה לגרום לנפיחות של מיתרי הקול, זה אומר שהקול שלך יהיה כמה תווים נמוך יותר.

וויטמינים ותוספים

כמו בשבועות הקודמים, מומלץ להמשיך לצרוך ברזל, יוד במינון של 15-250 מיקרו-גרם (כולל במהלך תקופת ההנקה), ויטמין D במינון של 200-400 יחידות בינלאומיות וחומצה פולית. ניתן במקום כל תוסף / ויטמין בנפרד לצרוך מולטי-ויטמין שמתאים לנשים בהריון וכמובן להתייעץ לגבי כל שינוי עם תזונאית או רופאת משפחה.

נקודת מבט זוגית

ייתכן וכל העייפות, הנפיחות, הבחילות ושאר ההפתעות "המקסימות" של השליש הראשון של ההריון גורמות לבת הזוג שלך להרגיש לא סקסית. אולי קצת ירד לה החשק המיני ואולי לא מתחשק לה לצאת מהבית ולכן כדאי לנסות למצוא תחליף ליציאה לסרט, טיול או מסעדה. משחקי קופסה, משחקי מחשב או צפייה בסדרות האהובות – כל דבר הולך, בתנאי שעושים זאת יחד.

סקר


ייעוץ מדעי – פרופסור אייל ענתבי, מנהל מערך נשים ויולדות במרכז רפואי ברזילי

חיפוש
אפליקציה של יולדת

מומלץ לגלוש באתר בכל הדפדפנים למעט אינטרנט אקספלורר

דילוג לתוכן