כל שבוע קורה לך משהו חדש בבטן.
ההתקדמות שלך
נשארו 5.8 חודשים - 25 שבועות (כולל השבוע)
40%
טר' 1
. . . . . . . . . . . .
טר' 2
. .
. . . . . . . . . .
טר' 3
. . . . . . . . . . . .
שבוע 16

טיפ-טיפה לפני ההרחבה

העובר שלך יכול לשמוע אותך, והשבוע כבר אפשר לדעת האם יש לך בן או בת! עוד שבוע של ההריון שלך עם העדכונים על מה שמתרחש בגופך וגם המלצות חשובות.

תמשיכי לגלול כדי לגלות מה חשוב לעשות השבוע, מה את עשויה להרגיש ומהי העצה השבועית לחצי השני.

משקל העובר
מעט יותר מ-100 גרם

גודל העובר
כ-11 סנטימטר

באיזה חודש את?

אם את בשבוע 16 להריונך, את בתחילת החודש הרביעי.

המדידה השבועית

העובר שלך עשה עוד קפיצת גדילה ועכשיו הוא כבר בגודל אבוקדו. הוא שוקל מעט יותר מ-100 גרם גרם והאורך שלו הוא בערך 11 ס"מ.

אנחנו גדלים

תמונת עובר בשבוע 16 להריון
עובר בשבוע 16 להריון

השבוע כבר אפשר לראות בבדיקת אולטרה-סאונד אם יש לך בן או בת! העובר שלך מוקף בכ-180 מיליליטר של מי שפיר. חבל הטבור שלו בשל לגמרי ויש בו שני עורקים ווריד אחד. הלב מזרים את הדם לכל חלקי הגוף. אפשר להגיד שכרגע הוא נמצא בנסיעת מבחן, שתמשך עד סוף ההריון. כל המפרקים של הגוף עובדים מצוין, ועל קצות הבהונות מתחילות להיראות ציפורניים קטנטנות. אף על פי שהעיניים של התינוק עדיין עצומות, הוא כבר יכול להגיב לאור. העצמות והשרירים מתחילים לקבל צורה וגם הכבד ובלוטת יותרת הכליה כבר מתפקדים. במקביל מתפתחות הריאות לקראת שאיפת האוויר הראשונה בחוץ. זה יקרה בעוד הרבה זמן, אבל כולנו יודעים, צריך להתכונן לדברים כאלה מראש.

מה קורה בגופך?

יש מצב שכבר השבוע תרגישי איך העובר שלך זז! תודי שבהתחלה חשבת שזה שוב גזים או התכווצות של שריר, אבל אז הבנת – הנה, זה באמת קורה! כמובן, אם את בהריון עם תאומים, תרגישי את התנועות אפילו בשלב מוקדם יותר. גם אם לא הרגשת, אל דאגה, רוב הנשים לא מרגישות תנועות עובר עד השבוע ה-20.

מי עוד ירגיש את תנועות העובר? נכון, האיברים הפנימיים שלך – למשל, הריאות או שלפוחית השתן. אולי לא עכשיו ממש, אבל בקרוב תרצי לרוץ לשירותים לעתים יותר תכופות או תתקשי להסדיר את הנשימה.

אגב, אם התינוק משתולל יותר מדי בבטן, את יכולה לדבר אליו – הוא שומע אותך. עצמות השמיעה הזעירות כבר התפתחו והאוזניים שלו בקשב רב. את יכולה לשיר לו שיר ערש, להקריא ספר או פשוט לדבר או לשים מוסיקה מרגיעה ונעימה.

יכול להיות שתרגישי...

  • כאבי גב – עוד תסמין הריון הורמונלי. במקרה כזה יעזור לך לעשות תרגילי כושר בעצימות נמוכה. הקפידי להתיישב ולקום בזהירות רבה ולהתמתח לעתים קרובות.
  • שאת פחות חכמה מבדרך כלל – טוב, ניסינו בעדינות להזכיר לך על "טפשת הריון": את מתבלבלת, שוכחת דברים ומרגישה שצריך מאמץ כדי לחשוב. אגב, המדע עדיין לא נתן הסבר משכנע לתופעה. יש מחקרים המדברים על כך שבזמן ההריון קיים איבוד של רקמת מוח, מה שאמור לסייע לך להיקשר לבייבי ולהתכונן לעתידך כאימא. השערה נוספת היא שמדובר בהשפעה של העייפות המצטברת.
  • יובש בעיניים – גם כאן ההורמונים אשמים, במיוחד אם את סובלת מאלרגיות. כדאי להתייעץ עם הרופא שלך או עם רוקח לגבי טיפות עיניים מתאימות או טיפול אנטי-אלרגני שמתאים להריונית.
  • שהעור שלך זוהר וקורן – טוב, צריך להיות גם משהו טוב, לא? את נראית מדהים, אך כדאי לזכור להימנע משימוש בתכשירים עם רטינול וחומצה סליצילית. יש לך תור לטיפול פנים? חובה לעדכן את הקוסמטיקאית.

TO DO LIST

  • לקנות חזייה טובה – קדימה, אנחנו יוצאות לשופינג! עד עכשיו החזה שלך חווה גדילה מרשימה ואת צריכה חזייה שתתמוך בו. ההמלצה שלנו – זה לא הזמן המתאים ללנז'רי סקסי. את צריכה חזיית הריון או חזיית הנקה מבד איכותי עם כתפיות רחבות שלא חותכות את העור.
  • להשקיע בכיסא ישיבה – אם את עובדת בישיבה, כיסא רגיל יכול לגרום לכאבי הגב שלך להחמיר. את יכולה להכניס כרית תמיכה מאחורי הגב התחתון או לרכוש כיסא ארגונומי ששומר על הגב שלך זקוף.
  • לבצע סקירת מערכות מוקדמת – כדי לוודא שהעובר מתפתח כראוי.
  • לקבוע סקירה מורחבת – בדיקה חשובה נוספת וגם הזדמנות לראות איך נראה העובר מקרוב. הבשורה הטובה – ככל שמתקרבים לסוף ההריון, יש פחות בדיקות. מצד שני יש סכנה לפתח רעלת הריון, ולכן כדאי מאד להתייעץ על כך עם הרופאה המלווה שלך.
    לבצע בדיקת סקר ביוכימי (חלבון עוברי) העוזרת באיתור סיכוי מוגבר לתסמונת דאון.
  • לרכוש כרית הריון עם תמיכה מיוחדת לגב – אם לא נוח וקשה לך לישון בלילה, שימוש בכרית זו יעזור יותר ויותר ככל שיתקדם ההריון.
    להצטרף לקבוצת הוואטסאפ שלנו – להתייעץ או סתם לקשקש על כל מיני נושאים בסביבה תומכת וכיפית.

ויטמינים ומינרלים

  • ברזל – עם התפתחות ההריון עולה נפח הדם בגוף שלך וערכים של ברזל והמוגלובין יכולים לרדת, דבר שיכול לגרום לסחרחורות, חולשה ואף להיות מסוכן לך ולעובר. משרד הבריאות ממליץ לקחת תוסף ברזל מסוף החודש השלישי ועד 6 שבועות לאחר הלידה. המינון המומלץ לנשים בהריון הוא 30 מ"ג ברזל. ניתן לצרוך תוסף שמשלב בין ברזל לחומצה פולית. כדי להגביר את ספיגת הברזל, מומלץ לשלב אותם עם המאכלים העשירים בוויטמין C, כגון עגבניות או תפוזים. שימי לב, מוצרי החלב, קפה ותה מפריעים לספיגת הברזל לכן כדאי להפריד ביניהם. מצד שני, ובטח כבר שמעת את האזהרה הזו – תוספי ברזל יכולים לגרום לעצירויות.
  • יוד – בדרך כלל מומלץ להתחיל כחודש לפני תחילת ההריון או ברגע הגילוי, במשך כל ההריון וכל תקופת ההנקה. המינון המומלץ – 150-250 מק"ג.
  • ויטמין D – כדאי לצרוך למשך כל ההריון ובתקופת ההנקה, במינון של 200-400 יח' בינלאומיות (IU).
  • חומצה פולית – באופן כללי, מומלץ שכל אישה בגיל הפוריות תצרוך בכל יום תוסף חומצה פולית במינון של 400 מק"ג או לפחות חודש אחד לפני הכניסה המתוכננת להריון ובמשך כל ההריון. במידה ומדובר בהריון ספונטני, כדאי להתחיל לצרוך חומצה פולית עם גילוי ההריון. במצבים מיוחדים ייתכן ויהיה צורך להגדיל את המינון. אגב, הידעת שחומצה פולית נמצאת גם במגוון מזונות? אפשר למצוא אותה בברוקולי, ירקות עליים ירוקים, קטניות ואפילו מיץ תפוזים
  • מולטי-ויטמין ייעודי לנשים בהריון – אפשרות למי שלא מעוניינת ליטול כל ויטמין בנפרד.

תזונה

תגידי, איך את שומרת על רמת הברזל שלך? הגוף שלך זקוק לברזל באופן קבוע כדי לייצר כדוריות דם אדומות ובהריון זה נכון כפליים. בנוסף, הברזל הוא תוסף תזונתי קריטי עבור העובר שלך ועבורך : אם אין לך מספיק ברזל בדם, את מרגישה חלשה, עייפה ופגיעה יותר בכל הנוגע למחלות. לעתים כשרמת הברזל נמוכה מאד, זה עלול לגרום לאנמיה. אם את מרגישה כך, כדאי לפנות לרופא נשים או רופאת משפחה ולבקש לבצע ספירת דם – בדיקת דם שגרתית שהתוצאות שלה בדרך כלל מוכנות באותו יום.

תזכורת: מה עוד כדאי לך להוסיף לתפריט היומי שלך?

  • דגנים מלאים
  • ירקות ופירות העשירים בסיבים תזונתיים, ובמיוחד תרד העשיר בברזל
  • מאכלים דלי שומן ועשירים בחלבון – יוגורטים, בשר רזה, דגים (מטוגנים, מבושלים או צלויים)
  • שומנים לא רווים: שמן זית, שמן קנולה ושמן חמניות

כדאי להפחית בצריכת החמאה והמרגרינה והמשקאות הממותקים (קלוריות ריקות).

אין סיכוי שידעת את זה!

לנשים גבוהות יש סיכוי גבוה יותר להריון עם תאומים. ההסבר לכך הוא שהכבד שלהן מייצר אנזים מיוחד המעודד הפריה.

נקודת מבט זוגית

גם מצבי הרוח שלך משתנים? קודם כל, כבר דיברנו על תחושת ההזדהות, אבל המקרה הזה מיוחד ולכן דורש התייחסות נפרדת. רוב הסיכויים שהרגשות שלך נעים מהתלהבות מדהימה – "מתי כבר אוכל להחזיק את התינוק שלי?" ועד פקפוק עצמי – "אין לי שום מושג לגבי גידול התינוקות". חשוב מאוד שתדברו ביניכם על כל הדברים האלה. רוב הסיכויים שגם זוגתך מרגישה ככה! בנוסף, מומלץ לחבור לחברים שיש להם ילדים ושיכולים לעשות לכם תיאום ציפיות לגבי ההורות העתידית. כמובן שכל אחד מתמודד אחרת ואין הורים זהים ותינוקות זהים, ועדיין זה נחמד.

סקר

 

ייעוץ מדעי – פרופסור אייל ענתבי, מנהל מערך נשים ויולדות במרכז רפואי ברזילי

חיפוש
אפליקציה של יולדת

מומלץ לגלוש באתר בכל הדפדפנים למעט אינטרנט אקספלורר

דילוג לתוכן