כל שבוע קורה לך משהו חדש בבטן.
ההתקדמות שלך
נשארו 2.1 חודשים - 9 שבועות (כולל השבוע)
80%
טר' 1
. . . . . . . . . . . .
טר' 2
. . . . . . . . . . . .
טר' 3
. . . . .
. . . . . . .

טיפ טיפה לפני ההרחבה

השדיים שלך דולפים והעובר מתמקם לו בנוח. זה נחמד, אבל בא לך כבר שזה ייגמר. עוד שבוע של ההריון שלך עם העדכונים על מה שמתרחש בגופך וגם המלצות חשובות.

תמשיכי לגלול כדי לדעת מה חשוב לעשות השבוע ומה את עשויה להרגיש. ויש גם עובדת הריון מפתיעה!

משקל העובר
1.7-1.8 קילוגרם

גודל העובר
41-42 סנטימטר

באיזה חודש את?

אם את בשבוע 32, את בסיום החודש השביעי להריונך. ואם את ממש אוהבת מספרים, אז 80% מהריון שלך מאחוריך. איזה כיף!

המדידה השבועית

העובר שלך כבר מגיע למשקל של כ-1.7- 1.8 קילוגרם – כלומר, הוא עוד ימשיך לעלות לא מעט. בגודלו הוא מזכיר כרוב סיני, אבל מבחינת המראה הוא כבר ממש תינוק אמיתי.

אנחנו גדלים

תמונת עובר בשבוע 32 להריון
עובר בשבוע 32 להריון

אמרנו "תינוק אמיתי" ולגמרי התכוונו לכך. המראה התינוקי שלו כמעט הושלם, הגבות והריסים מתארכים, הציפורניים מתחזקות, צומח לו או לה שיער על הראש והפלומה שכיסתה את הגוף ושמרה עליו מתחילה לנשור.

גם השרירים מתחזקים והבעיטות מתחילות להיות מורגשות יותר. מאד מומלץ להתחיל לספור את הבעיטות של התינוק ליחידת זמן, נגיד במשך חצי שעה, ואם יש ירידה בכמות – עליך לדווח על כך לרופא שלך.

מה קורה בגופך?

הגוף שלך ממשיך להכין את עצמו ללידה ומאוד מצליח בכך. זו הסיבה שהשבוע כדאי שנדבר על איך להבדיל בין צירים אמתיים לצירים מדומים, או צירי ברקסטון-היקס:

  • בעוד שהתכווצויות "ברקסטון-היקס" אינן סדירות, הצירים יופיעו בהתחלה בפרקי זמן קבועים והתדירות שלהם תעלה עם הזמן. בניגוד לצירים המדומים, הצירים יתחזקו עם הזמן וכל התכווצות תימשך זמן רב יותר.
  • הבדל נוסף הוא שצירים מדומים מורגשים בעיקר בחלק הקדמי של הגוף והליכה אינה משפיעה עליהם. לעומת זאת, הצירים מורגשים בד"כ בכל הגוף והליכה מחזקת אותך.
  • ברוב המקרים, מלבד ההבדלים בין הצירים עצמם, יש מספר סימנים מקדימים שעשויים לרמוז לך על כך שהלידה מתקרבת. את עשויה לסבול מקלקול קיבה או משלשול, הפרשות מהנרתיק – לעתים מוכתמות במעט דם, ירידה קלה במשקל, פרץ של אנרגיה ועליה מתונה בלחץ הדם. לאחוז קטן של נשים יש פקיעת קרומים ("ירידת מים") בתחילת הצירים, אך ברוב המקרים המים יורדים רק בשלב מתקדם יותר של הלידה.

בנוסף לכך, האם שמת לב שהפטמות שלך נהיו כהות יותר? העטרה שלהן מושפעת מההורמונים בגופך. אף אחד לא יודע מדוע זה קורה, אך אחת ההשערות היא שקל יותר לבייבי לזהות צבע כהה בזמן הנקה. מדהים, לא?

את ממשיכה לעלות במשקל מדי שבוע, וחלק גדול מהמשקל שנוסף לך נובע מהעלייה בנפח הנוזלים. בשלב זה נפח הדם שלך הוא כבר כמעט 50% יותר מכפי שהיה בתחילת ההריון, ויש לכך חשיבות רבה. גופך זקוק לכל הדם הזה בכדי להזין את התינוק. בנוסף, במהלך הלידה את עשויה לאבד לא מעט דם, לכן רצוי להגיע כשהגוף מוכן לזה.

יכול להיות שתרגישי...

בנוסף לצירים מדומים, הנה עוד כמה דברים שגופך עשוי "להפתיע" אותך איתם השבוע:

  • קוצר נשימה – כפי שכבר למדת בשבועות הקודמים, ככל שאת נמצאת בשבוע מתקדם יותר, יש סיכוי שתסבלי מקוצר נשימה. לא מדובר במשהו בעייתי, רק תזכורת להאט את הקצב. כמובן, פעילות גופנית זה מעולה גם עבורך וגם עבור העובר, אבל אל תשכחי לקחת הפוגות אם את מתעייפת.
  • שדיים דולפים – קולוסטרום, נוזל צהבהב שהוא גם המזון הראשוני של התינוק שרק נולד מסמל שהגוף שלך מוכן לקראת הלידה. הדליפה הזו טבעית לחלוטין, ואם זה קורה, את צריכה להצטייד ברפידות הנקה. כן, כבר עכשיו.
  • הפרשות מהנרתיק – הפרשה מוגברת מהנרתיק מסמלת את המוכנות של הגוף שלך ללידה. המטרה של ההפרשות – למנוע זיהומים.
  • ירידת מים? אם יש לך הפרשות מימיות מאד, יכול להיות שמדובר בהתחלה של ירידת מים, וזה סימן מדאיג. 
  • ירידת מים שמתחילה לפני שבוע 37 נחשבת למוקדמת ועלולה להעיד על זיהום בנרתיק או במי השפיר. אם את בשבוע 32 וחושבת שירידת המים התחילה – זה הזמן לגשת לבית החולים.

האם ללדת בשבוע 32 זה זמן טוב?

זה עדיין קצת מוקדם. תינוקות שנולדים לפני שבוע 37 נחשבים לפגים, אך בזכות הטכנולוגיות והטיפולים הרפואיים ניתן בהחלט לטפל גם בתינוקות שנולדים כל כך מוקדם. אגב, אם את בהריון עם יותר מתינוק אחד, קחי בחשבון שככל הנראה תלדי בשבוע מוקדם יותר. סטטיסטית, רק 50% מהתאומים נולדים בשבוע 37 והלאה, כל השאר מקדימים את בואם.

TO DO LIST

  • עיסוי פרינאום – הגיע הזמן שנדבר על זה, כי כבר ממש בקרוב, בשבוע 34, אפשר להתחיל. עיסוי פרינאום, אותו אזור הנמצא בין פי הטבעת לבין הנרתיק, עלול להישמע כפעולה מעט מביכה, אך חשוב שתדעי:  העיסוי עשוי למנוע קרעים חמורים בזמן לידה והוא אף הוכח כמפחית את הצורך בחתוך חיץ (אפיזיוטומיה) בקרב נשים שיולדות לראשונה. את העיסוי תוכלי לעשות לבד, לבקש עזרה מהחצי השני או אפילו להשתמש באחד מהמכשירים הקיימים בשוק.

  • אולטראסאונד – השבוע ניתן לבצע בדיקת אולטראסאונד להערכת גדילה של העובר, מיקום שלייה וכמות המים.

  • סקירת מערכות שלישית – ניתן לשקול ביצוע סקירת מערכות שלישית בשבוע זה.

  • לעקוב אחרי תנועות העובר – אם ישנה ירידה בתדירות, כדאי ליידע את הרופא.

  • לקבל חיסון נגד שעלת – חיסון זה ניתן בקופות החולים בשילוב עם חיסון נגד דיפתריה וטטנוס ולעתים גם עם חיסון נגד פוליו. את החיסון ניתן לקבל בין השבועות 27-36.

  • לקבל חיסון נגד שפעת – אם עוד לא התחסנת.

  • להקפיד על שתיה מרובה של מים – כי התייבשות עלולה לגרום לצירים ולידה מוקדמת.

  • להצטרף לקבוצת וואטסאפ שלנו – קהילת שיתוף ותמיכה עם נשים שעומדות ללדת באותו חודש איתך. זה המקום שלך להתייעץ, לשאול וליצור חברויות חדשות.

תזונה

ככל שהבטן שלך גדלה, כך קשה לך יותר לאכול ארוחות גדולות? לא נורא, תמיד אפשר לפצל אותן ולנסות לאכול ארוחות קטנות פעם בשעתיים. הגעת לעבודה והבאת איתך ארוחה גדולה מדי? תאכלי חצי ואחרי שעתיים-שלוש את החצי השני. העיקר לא להכביד על עצמך.

חשוב מאד: לשמור על כך שכל ארוחה, גם הקטנה ביותר, תהיה כמה שיותר מאוזנת מבחינת הערכים התזונתיים.

אין סיכוי שידעת את זה!

פער הגילאים הגדול ביותר בין אחים עומד על 41 שנה, לפי ספר השיאים של גינס. אליזבת' אן באטל ילדה את בתה בשנת 1956 בגיל 19, ובשנת 1997 ילדה את בנה כשהיא בת 60. 

נקודת מבט זוגית

רגע! מתי לאחרונה ביקרת בעצמך אצל רופא המשפחה? אם אין לך מושג, השבוע כדאי מאד לקבוע תור, כדי לעשות את כל הבדיקות השגרתיות ובמידת הצורך לבצע חיסון. למה? פשוט מאד, כי כשהתינוק יגיע, לא יהיה לך זמן להתעסק בכל זה. בנוסף, יש חשיבות גדולה לכך שבן או בת הזוג יהיו בריאים, כדי לקחת חלק פעיל בטיפול בתינוק החדש.

סקר

 

ייעוץ מדעי – פרופסור אייל ענתבי, מנהל מערך נשים ויולדות במרכז רפואי ברזילי

חיפוש
אפליקציה של יולדת

מומלץ לגלוש באתר בכל הדפדפנים למעט אינטרנט אקספלורר

דילוג לתוכן