כל שבוע קורה לך משהו חדש בבטן.

דחיית הברית לתינוק חולה

כידוע, זמן ברית המילה הוא ביום השמיני ללידה. אולם, במצבים מסוימים יש לדחות את הברית עד שנדע שהתינוק בריא שכן -פיקוח נפש דוחה את כל המצוות שבתורה!
זמן קריאה:
4 דקות
שיתוף כתבה ב:

תוכן הכתבה:


מבחינה הלכתית יש שני גדרים הקובעים את מועד הברית בתינוק שחלה.

  • חלה במחלה מערכתית- עורכים את הברית רק משיעברו שבעה ימים לאחר שהבריא לגמרי ממחלתו.
  • חלה במחלה שאינה מערכתית- עורכים את הברית מיד כשיבריא.

להלן נסקור כמה מצבים רפואיים השכיחים בתינוקות

משקל
דעת הרפואה המודרנית, שמשקל התינוק אינו מדד בפני עצמו בנוגע לביצוע ברית מילה. יש לבצע הערכה כוללת, אם הוא חזק ובריא, אוכל כמו שצריך, עולה במשקל, חיוני, בוכה בקול רם וכד' ניתן למול אותו בזמנו גם במשקל נמוך יחסית.

פג
תינוק שנולד לפני השבוע ה37 מוגדר כפג. חשוב לדעת ש"פג" אינו הגדרה רק למשקל גוף נמוך אלא בעיקר לחוסר בשלות מערכתית שיש לה השלכות רבות. גם במקרה כזה, צריך לראות שהוא אוכל טוב, עולה במשקל, חיוני וכד'. יש פוסקים שכתבו שלמרות שהוא נראה טוב יש להמתין שיגיע למשקל 2.700 ק"ג ורק אז לערוך את הברית.

דלקת עיניים
מצוי מאוד הפרשות מהעיניים, אם מדובר בהפרשה קלה ללא אודם של הלחמית, ניתן למול ביום השמיני. אולם אם מדובר בהפרשה צהובה עבה ואודם של הלחמית יש להמתין שבעה ימים לאחר סיום הטיפול האנטיביוטי.

צהבת
רמת בילירובין גבוהה, נפוצה מאוד בתינוקות. ברוב המקרים מדובר בתהליך פיזיולוגי מחמת פירוק יתר של כדוריות אדומות וחוסר בשלות של הכבד. במקרים אלו, נוהגים שמלים בזמן אם רמת הבילירובין פחות מ12 מ"ג. אם רמת הבילירובין עלתה מעל 14 מ"ג יש להמתין שתרד ומלים מיד. אם הרמה עלתה מעל 17 מ"ג או תינוק שנזקק להחלפת דם, יש להמתין שבעה ימים לאחר ירידת הרמה ואז למול.

תינוק חלש
ישנם מצבים בהם למרות שהתינוק נולד בזמנו ובמשקל תקין, ניכר שהוא חלש. טונוס שרירים נמוך, וכד'.. במקרה כזה אין למול אותו בזמנו, יש להמתין עד שיתחזק ושוב לאיתנו.

אנמיה
באופן כללי אין למול תינוק עם רמת המוגלובין נמוכה מ10 מ"ג. תינוק שבגלל מצב מסוים ירד מתחת לרמה זאת, יש להמתין 7 ימים לאחר עליית רמת ההמוגלובין לרמה תקינה ורק אז למולו.

היפוגליקמיה
רמת סוכר נמוכה בדם- יש להבחין בין 2 סוגים של היפוגליקמיה.
אם מדובר בסמוך ממש ללידה, זו היא תופעה שכיחה יחסית, נוהגים להאכיל ביתר ובדרך כלל רמת הסוכר עולה והכל בסדר, במקרה כזה הברית ביום השמיני. אולם בתינוק שפרכס על רקע היפוגליקמיה או שנזקק לעירוי גלוקוז, יש להמתין שבעה ימים לאחר שיבריא ורק אז למולו.

חוסר סידן
יש להמתין שבעה ימים לאחר סיום הטיפול ורק אז למולו.

זיהום כל שהוא
תינוק שנמצא אצלו זיהום בשתן או בדם וכד' ונזקק לטיפול אנטיביוטי, יש להמתין שבעה ימים לאחר סיום הטיפול האנטיביוטי ורק אז למולו.

שטף דם לאחר לידת ואקום
צפלהמטומה- מצוי מאוד שטף דם באזור הראש לאחר לידת ואקום, אם הילד בריא וההמוגלובין ברמה תקינה, אין מניעה למולו ביום השמיני.

שפה או חיך שסועים
אם הוא אוכל כראוי ועולה במשקל, אפשר למול אותו בזמנו. אם לא, יש להמתין.

תינוק שנזקק לחמצן
אם בסמוך ללידה נזקק למעט חמצן, ולאחר מכן התאושש ובריא לגמרי, מלים אותו ביום השמיני, אולם אם אירעו כמה מקרים שנזקק לחמצן, יש לדחות את הברית עד לבירור מצבו הרפואי.

מום בלב
יש לקבל חוו"ד רפואית מהקרדיולוג המטפל. ישנם מצבים בהם הרופאים אומרים שהוא יצטרך לעבור ניתוח בהמשך אולם כעת אין מניעה למול אותו וישנם מצבים שיש להמתין עם הברית.

בלע מי שפיר
יש להבחין בין שני מקרים. אם בבדיקות נמצא זיהום בגופו, יש להמתין שבעה ימים מסיום בטיפול האנטיביוטי ורק לאחריהם למולו. אולם אם לא נמצא זיהום, ניתן למול אותו ביום השמיני למרות שקיבל אנטיביוטיקה מניעתית.

*המאמר בא לתת קווים כללים ואינו כתחליף ליעוץ רפואי

נכתב במיוחד עבור פורטל יולדת ע”י הרב שמואל אבידן
מוהל מוסמך משרד הבריאות מ.ר. 895, איש מקצוע ותיק וחובש במד”א ירושלים שנים רבות.

טל – 052-8899227 
פייסבוק – שמואל אבידן
דף פייסבוק – ברית מילה בשמחה

כתבות הכי נצפות בקטגוריה

חיפוש
אפליקציה של יולדת

מומלץ לגלוש באתר בכל הדפדפנים למעט אינטרנט אקספלורר

דילוג לתוכן