כל שבוע קורה לך משהו חדש בבטן.

המדריך לבחירת תנוחות בלידה

במאה הקודמת, כשהלידה הוכנסה לתוך כותלי בית החולים והפכה להיות מנוהלת על ידי הצוות הרפואי, השתייכה אליה תנוחה בלעדית – שכיבה על הגב עם רגליים מפוסקות ומורמות. אבל האם זו הדרך שהולכת יד ביד עם ההתפתחות הטבעית של התהליך? היום ידוע שלא.
זמן קריאה:
4 דקות
שיתוף כתבה ב:

תוכן הכתבה:

בשביל להבין מהן התנוחות המתאימות ביותר ללידה וכך לבחור זאת שהכי נוחה לך ומיטיבה איתך, צריך להבין למה הן כל כך משמעותיות כשמדובר בתהליך הלידה הפיזיולוגי.
במאה הקודמת, כשהלידה הוכנסה לתוך כותלי בית החולים והפכה להיות מנוהלת על ידי הצוות הרפואי, השתייכה אליה תנוחה בלעדית – שכיבה על הגב עם רגליים מפוסקות ומורמות.
אבל האם זו הדרך שהולכת יד ביד עם ההתפתחות הטבעית של התהליך? היום ידוע שלא.
אמנם במקרה של צורך בהתערבות רפואית מהירה, זו תהייה הבחירה המועדפת על הצוות כי מעניקה גישה ישירה, נוחה להם ומאפשרת טיפול מידי.

למה התנוחה חשובה?
לידה פיזיולוגית היא תהליך טבעי שהשחקנים המרכזיים שלה הם האם – פעילות הרחם ותנועתיות האגן והעובר – התנועות הקרדינליות שהוא מבצע דרך האגן עד יציאתו אז, בחירת התנוחה האידיאלית, חייבת לקחת בחשבון, את שניכם ולתמוך בעבודה הקשה והמדהימה שאתם עושים. הן כשמדובר על "עבודת הלידה" (במשך כל התהליך) והן התנוחה שתיבחרי לעת הלחיצות ויציאת התינוק.

התנוחה צריכה לאפשר כמה שיותר מקום באגן על מנת שתינוקך יוכל לנווט את עצמו בקלות וצריכה לאפשר לך לשמור ככל הניתן על תנועתיות, אסימטריה ושינויים. כך תוכלי לתמוך בעובר במסע שלו.
ככל שהאגן יהיה חופשי יותר לנוע כיחידה (הליכה, מעגלים, שמיניות, קימורים וקיעורים) וכל עצם שלו בפני עצמה (סילוק רגליים, לחיצות, עיסוי וכו'), הוא יהפוך לכלי מעולה לעזור לתינוק להתברג, לכופף את ראשו, להסתובב וכך להתאים את עצמו לכל המעבר אל העולם. זה גם יתרום לנוחות מירבית של הסרעפת ויאפשר לך לבצע נשימות מועילות, מרגיעות, מקדמות.
משהו נוסף שנרצה לנצל בעזרת תנוחת הלידה היא כוח הכבידה. הרבה יותר קל לשחות בכיוון הזרם – פחות מעייף, יותר מהיר, דורש מאיתנו הרבה פחות מאמץ. אותו דבר בלידה.
כמובן שכל הנמנה לעיל גם אפשרי בלידה עם אפידורל! היום ניתן לקבל הרדמה שמאפשרת תנועתיות. אך יש לזכור שהדבר יחייב אותך להישאר על המיטה וכמובן להיעזר במלווה ובכלים כמו משענת המיטה וכד'.

אז באיזו תנוחות נקבל את כל התנאים הללו ונוכל למקסם את התהליך הפיזיולוגי הטבעי?
בתנוחות זקופות.
עמידה, על שש, כריעה, כריעה נתמכת, שכיבה על הצד, וכל גרסאותיהן.
במקרה וקיבלת זריקת אפידורל חצי שכיבה או חצי ישיבה כאשר משנים צד כל כמה דקות, על שש בהשענות על גב המיטה או על כדור פיזיו על המיטה, אפילו בכריעה נתמכת על ידי מלווה או באר המיטה.

מהם היתרונות של תנוחות זקופות?
ראשית, בכך שהן תומכות בתהליך הפיזיולוגי ומתאימות לאנטומית הלידה הן יעזרו לעודד ולקדם את זרימת מהלך הלידה בצורה מיטבית מכיוון שהן מקלות על העובר שלך לנווט את עצמו באגן והוא יצליח להתאים את קוטר ראשו אל המעבר הרבה יותר בקלות. הדבר ימנע "תקיעות" – חוסר התאמה בין הראש לאגן ובניצול כוח הכבידה יהיה לו עוד יותר פשוט להתקדם ולנוע מטה והחוצה.
התוצאה?
את היולדת, תחווי תהליך שזורם ביתר קלות, שמתקדם בדיוק בקצב שאמור להיות. את תצליחי לנהל את הצירים בעזרת תנועתיות ובעזרת כוח הכבידה ונשימות.
זאת אומרת – תוכלי לקבל הקלה מירבית על הכאב!

יתרונות אלה תקפים גםכשתגיעי לשלב הלחיצות ועד להיוולדו של התינוק.
תנוחות אלו מאפשרות לך נשימות הרבה יותר יעילות וכתוצאה גם לחיצות יותר אפקטיביות ושמפעילות פחות לחץ תוך בטני. הדבר יתרום לך משמעותית להפחתת הלחץ על איזור הפרינאום ובזאת ימזער את הסיכונים לקרעים ולחתך חיץ יזום, ולתפרים בעיקבותם. כך לא רק תצליחי לקצר את שלב הלחיצות קרוב לוודאי, אלא גם את זמני ההתאוששות שתהייה הרבה יותר פשוטה ובלי סיבוכים, עבורך וגם עבור תינוקך.
עם זאת, בשלב צירי הלחץ ויציאת התינוק, יש מקרים מעטים בהם אמהות מרגישות שיותר קל או נוח להן לעבור לשכיבה על הצד, ואף על הגב.

אני מאוד ממליצה לך, על מנת למקסם את היתרונות שהוזכרו, להתנסות ולתרגל כמה מהתנוחות הללו בזמן ההריון. כך בבוא הזמן יהיה לך הרבה יותר פשוט ליישם את העניין. אך בעיקר, לבחור מה הכי נכון ומדויק עבורך.
כי עם הידע בידייך, יהיה לך קל ופשוט להיות קשובה לגופך, לעוברך ולתהליך.

נכתב במיוחד עבור פורטל יולדת ע"י מלינה צפריר "לצפות אל הנולד"
דולה, מאמנת ללידה ומדריכת הנקה, מלווה, מאמנת ותומכת בנשים וזוגות ברצף תהליך הפיכתם להורים, מתמחה בשיטות המקלות ומקצרות את תהליך הלידה. מאמנת ומלווה בכל סוגי הלידות, מאמינה שאפשר ללדת אחרת.

מוזמנים ליצור קשר עם מלינה:
050-7181544

[email protected]

חיפוש
אפליקציה של יולדת

מומלץ לגלוש באתר בכל הדפדפנים למעט אינטרנט אקספלורר

דילוג לתוכן