כל שבוע קורה לך משהו חדש בבטן.

עצם ירך קצרה

בבדיקות האולטראסאונד שמבוצעות במהלך הריון, יתכן שיופיע ממצא של עצם ירך קצרה. לרב מדובר בממצא שכיח שבו נראה קיצור קל של הירכיים של העובר, בהשוואה לנורמה לאותו גיל הריון וכמו ברב המקרים אין סיבה לדאגת יתר.
זמן קריאה:
3 דקות
שיתוף כתבה ב:

תוכן הכתבה:

עצם ירך קצרה (Shortened Femur Length)

לעיתים עלול הרופא לגלות בזמן בדיקת אולטרה-סאונד כי האורך של עצם הירך של העובר קצר מן האורך בו הוא אמור להיות לפי גיל העובר. לממצא מסוג זה נהוג לקרוא עצם ירך קצרה. ממצא זה מוגדר בתור סמן קל.

הורים רבים מפחדים שמדובר בגמדות או עיוות של הרגליים, אך למעשה מדובר לרוב רק בהפרשי אורך אשר אינם ניתנים לאומדן ללא מדידה מדוקדקת (כלומר הילוד יראה תקין לחלוטין במרבית המקרים).

במידה והירך מאד קצרה (מה שנקרא מתחת לאחוזון 3) יש למדוד את כל העצמות של העובר, ולוודא שלא מדובר במחלה נדירה ביותר של גדילת העצמות הנקראת בלעז Skeletal Dysplasia, או גמדות מסוג כלשהו.

המשמעות של עצם ירך קצרה

קודם כל חשוב מאד שתביני מספר דברים:

  • לרוב, לעצם ירך קצרה עצמה אין כל משמעות!
  • עצם ירך קצרה בעצמה איננה אומרת בהכרך כי העובר סובל ממום או בעיה כלשהי!
  • רוב התינוקות בהם תיתגלה עצם ירך קצרה יוולדו שלמים, בריאים ומאושרים

הסיבה שבכל זאת מתייחסים אל עצם ירך קצרה היא מאחר ומחקרים הראו כי בעוברים הסובלים מתסמונת דאון נראו לעיתים קרובות עצמות ירך קצרות, ולכן כשהרופא רואה עצם ירך קצרה, אז עובדה זו מגדילה במעט (בערך פי 1.6 אם הממצא בודד) את הסיכוי כי העובר סובל מתסמונת דאון – עם דגש על המילה מעט. חשוב לזכור כי אצל בערך 5% מכלל העוברים (הבריאים) מתגלה ממצא זה.

אם עברת בדיקות סקר נוספות, כמו שקיפות עורפית או בדיקת חלבון עוברי, והתוצאות אותן קיבלת הן כי הסיכוי כי העובר שלך סובל מתסמונת דאון הוא לדוגמא 1:1600 אז ממצא אקוגני מעלה את הסיכוי ל-1:1000 (בממוצע – יש מחקרים שמראים שהסיכון גדול יותר ומחקרים אחרים המצביעים על סיכון קטן יותר). במקרה שהסיכוי לתסמונת דאון הוא נמוך, ובמידה ולא התגלו סמנים רכים נוספים, בהחלט סביר להניח כי הרופא שלך לא יתייחס לממצא זה כלל.

שלילת המשמעות של עצמות ירך קצרות

על מנת לשלול באופן סופי את משמעותה של עצם ירך קצרה, ניתן לבצע דיקור מי שפיר, שיתן תשובה סופית אם העובר סובל מתסמונת דאון או תסמונות אחרות. אין חובה לבצע בדיקה זו – היא לשיקול דעתך, במיוחד אם תוצאות בדיקות הסקר לאיתור תסמונת דאון הראו סיכוי נמוך לקיום התסמונת.

חלק מילודים בהם התגלתה עצם ירך קצרה יסבלו בהמשך ההריון מהאטה בקצב הגדילה, ולכן כדאי לבצע בדיקת אולטרה-סואנד נוספת בהמשך לשם מעקב גדילה.

ושוב – חשוב לזכור כי הממצא עצמו איננו אומר כלום! ברוב המקרים הוא בסך הכל אומר כי יש הסתברות גבוהה יותר לתסמונת דאון.

חיפוש
אפליקציה של יולדת

מומלץ לגלוש באתר בכל הדפדפנים למעט אינטרנט אקספלורר

דילוג לתוכן