הריון אינו מחלה, וכיוון שכך רצוי שיהיה מתוכנן. תכנון ההריון והכנה נאותה לקראתו מבטיחים מהלך הריון תקין וסיום מוצלח. כ - 3 חודשים לפני הריון מתוכנן רצוי לקבוע תור אצל הגניקולוג ולוודא מה נדרש ומה צריך לבדוק לפני ההריון. משך הזמן והדברים הנדרשים לקראת הריון יכולים להיות שונים מאוד עבור נשים שונות, כתלות בהיסטוריה הרפואית והמיילדותית.
המטרה בפגישת הכנה זו היא להבטיח כי בני זוג המתכננים הריון, ובמיוחד בת הזוג, תהיה במצב הרפואי הטוב ביותר טרם ההריון, ותתכונן לכל מה שניתן לעשות ולוודא עוד טרם ההריון, משום שלעיתים במהלך ההריון פשוט אי אפשר לעשות חלק מן הבדיקות ו/או הטיפולים הנדרשים.
הרופא שלך ישאל אותך מגוון שאלות על ההיסטוריה הרפואית שלך ושל בני משפחתך, תרופות אשר את נוטלת, מחלות במשפחה, ניתוחים שעברת ועוד. מטרת השאלות (אנמנזה כפי שיקרא לזה הרופא) היא לזהות מחלות רקע שלא אובחנו עד עתה, שלא טופלו היטב עד עתה או שטופלו היטב אך נדרשת התייחסות מיוחדת להן בזמן ההריון, מבחינת הטיפול במחלה עצמה או מבחינת מעקב ההריון.
לדוגמא, נשים עם סכרת הנכנסות להריון כאשר הסכרת מאוזנת היטב מורידות את שיעור המומים העובריים באופן דרמטי. דוגמא נוספת אלו נשים המקבלות טיפול תרופתי קבוע עבור מחלות כגון תת פעילות של בלוטת התריס, אפילפסיה ומיגרנה צריכות לעיתים לשנות את סוג או מינון התרופה שהן מקבלות.
הרופא שלך יפנה אותך למספר בדיקות דם כלליות וחשובות, מספר וסוג הבדיקות יכול להשתנות בין רופא לרופא ועל פי ההיסטוריה הרפואית שלך ובדיקות דם קודמות.
במקרים בהם יש קרבת משפחתית בין בני הזוג או אם ידוע לך על אחד מן המצבים הבאים במשפחתך או במשפחה של בן זוגך – פיגור שכלי, מומים מולדים, חרשות ומחות תורשתיות אחרות – חשוב לעבור ייעוץ גנטי מקדים או לפני ההריון. מטרת ייעוץ זה היא לנסות להבין האם קיימת במשפחה מחלה גנטית בעלת משמעות, ושניתן לאבחן אותה על מנת למנוע מצב בו העובר יהיה חולה במחלה .
למעשה, גם כאשר אין שום היסטוריה רפואית אישית או משפחתית בעלת משמעות, מומלף לעבור בדיקות סקר גנטיות הנבעות על פי מוצא בני הזוג. במקרה זה מדובר על בדיקת דם הבודקת סגרה של מחלות גנטיות שכיחות, הכוללות בין היתר, טאיזקס, איקס שביר ועוד.
נטילת חומצה פולית במינון של 400 מיקרוגרם ליממה החל משלושה חודשים טרם ההריון ועד סיום הטרימסטר הראשון היא חשובה מאוד לכל אישה לקראת הריון. ישנם מחקרים רבים המלמדים כי מינון כזה מוריד באופן משמעותי מומים עובריים שונים, בראש ובראשונה מומים במוח ועמוד השדרה של התינוק. מדובר בתרופה מואד בטוחה, ללא תועות לוואי שניתן לרכוש אותה ללא מרשם רופא. יש מקרים מיוחדים בהם הרופא שלך יורה לך לקחת חומצה פולית במינון גבוה של 5 מיליגרם.
הכותב הינו מומחה בתחום יילוד וגניקולוגיה.
רופא בכיר בחדר לידה והיחידה לרפואת האם והעובר, בית חולים לנשים ע"ש הלן שניידר, קמפוס בלינסון, מרכז רפואי רבין.