כל שבוע קורה לך משהו חדש בבטן.

סטריפינג – הפרדת קרומי השק העוברי

כאשר הלידה מתעכבת ואינה מגיעה כמצופה יתכן ויהיה צורך לזרז ולסייע לגוף להתחיל את מהלך הלידה.
אחת השיטות היא סטריפינג – שבה נעשית הפרדה ידנית של קרומי השק העוברי מדפנות הרחם.
מתי עושים סטריפינג, האם זה כואב? והאם זו פעולה יעילה? המשיכי וגוללי מטה להמשך קריאת הכתבה בנושא.
זמן קריאה:
5 דקות
שיתוף כתבה ב:

תוכן הכתבה:

מה זה סטריפינג? (Stripping of the Membranes)

הסטריפינג הוא אחד הכלים לביצוע השראת לידה– כאשר היולדת כבר הגיע לשבוע 40 – 41, עדיין אין סימני לידה אחרים ויש רצון להתקדם רפואית ללידה. חשוב לדעת שאת הפעולה יבצעו רק כאשר אין מניעה ללידה רגילה והעובר במצג ראש ומוניטור תקינים.

בשיטת הסטריפינג- הפשלת קרומי מי השפיר, נעשית פעולה מכנית ידנית שמטרתה לגרום ללידה להתפתח באופן טבעי. שיטה נפוצה, ותיקה, יעילה אך מאוד לא נעימה.
סטריפינג יכול להתבצע רק אם יש כבר פתיחה מסוימת של צוואר הרחם – לפחות 1 ס"מ, שמאפשרת לרופא להכניס אצבע או שתי אצבעות ובתנועות סיבוביות להפריד את קרומי השק העוברי מדפנות הרחם.

כאשר יש פתיחה של 1 ס"מ ויש פעילות של צירים אין צורך לבצע סטריפינג מאחר ומהלך הלידה כבר החל. יש להבדיל בין פרוצדורה זו של סטריפינג שנעשית לפני התפתחות צירים לבין פעולה רפואית דומה לסטריפינג שמתבצעת בחדר הלידה עצמו, כשהאישה כבר חווה צירים.

מתי מבצעים סטריפינג

סטריפינג כאשר אנו מעוניינים שההרה תלד בימים הקרובים ואין מניעה מלידה רגילה, העובר במצג ראש עם מוניטור עוברי תקין. בדרך כלל, מבצעים סטריפינג בשבוע 41, כאשר ההרה עדיין איננה בלידה – לפני שמבצעים השראת לידה, באמצעים אחרים.

כיצד השיטה עובדת

פעולת הסטריפינג מבוצעת ע"י הרופא. בפעולה ידנית, מפריד הרופא את קרומי השק העוברי מדפנות הרחם. ביצוע פעולה זו גורמת לשחרור טבעי של פרוסטגלנדינים – חומר ממשפחת ההורמונים המצוי ברקמות הגוף: בזרע, ברחם ועוד ותפקידם לרכך את צוואר הרחם ולהכין אותו ללידה הצפויה. למעשה, הסטריפינג עוזר לצוואר הרחם להיפתח מאחר והפעולה מסייעת לזרוז הפעילות הביוכימית שתפקידה לקדם את הבשלת צוואר הרחם, ובהמשך גם התפתחות צירים שיובילו לללידה. לרב הצירים יחלו עד כ-יממה לאחר ביצוע פעולת הסטריפינג, אך לעתים יהיה צורך לחזור על הפעולה שוב.

האם הפעולה כואבת?

חשוב לדעת שפעולה זו יכולה להיות מאוד כואבת, אך היא קצרה מאוד (לוקחת בדרך כלל פחות מדקה). חשוב לנשום עמוק ולהיות רפוייה עד כמה שאפשר.  

היכן נעשית הפרוצדורה?

ייתכנו מקרים בהם מכיוון שהפעולה נעשית טרם התחלת תהליך הלידה, אין צורך לבצע את ההליך בבית חולים, וניתן לעשות זאת גם במרפאות קופת החולים. בכל מקרה של ביצוע סטריפינג, על הרופא ליידע את היולדת על המלצתו לביצוע הפרוצדורה ולקבל את הסכמתה וכן עליו ליידע את היולדת כי ביצוע הסטריפינג יכול לגרום לפעמים לדימום קל, כדי שתהיה מוכנה לכך.
גם כאשר הסטריפינג מתבצע בבית החולים – הפעולה אמורה להתבצע על ידי רופא או בהוראתו.

דימום לאחר ביצוע סטריפינג?

יתכן שלאחר ביצוע הפרוצדורה, שגורמת לרב לתחושת חוסר נוחות, תהיה הפרשה דמית קלה. דימום כזה הוא תקין ויתכן שיקרה מספר שעות אחרי ביצוע הפעולה אך גם יתכן שהדימום יופיע מספר ימים אחריה. דימום רב בכמות הדומה למחזור וסתי או קרישי דם אינם אמורים להיות ולכן במקרה כזה או בכל מקרה שאינך בטוחה לגבי כמות או אופי הדימום יש לגשת מיד להיבדק.

מה הם סיכויי ההצלחה לביצוע פעולת סטריפינג?

ביצוע פעולת סטריפינג אינה מבטיחה הצלחה במאת האחוזים מאחר שהתחלת לידה היא תהליך שמורכב מהרבה מאוד גורמים שונים. חשוב לדעת שאם טרם הבשיל הגוף ללידה ונעשה סטריפינג, לא תועיל הפעולה ולא תתפתח לידה. לעיתים, עצם ביצוע הפרוצדורה יהיה הגירוי הקטן שנדרש כדי לגרום להתחלת התהליך.
ההנחה היא כי ב-70-60 אחוזים מהמקרים תתפתח לידה בטווח הזמן של יממה ועד שלושה ימים לאחר ביצוע הפרוצדורה ויעילותה דומה לשיטות אחרות להשראת לידה. (גם בהבט של שיעור הסיבוכים העובריים, הניתוחים הקיסריים והזיהומים האפשריים התוצאות דומות). מרבית הרופאים מסכימים כי מדובר בפרוצדורה מוצלחת להשראת לידה ללא סיכונים מיותרים.

חסרונות השיטה

  • מאחר וסטריפינג זו פעולה ידנית הצלחתה תלויה במיומנות מבצע הפרוצדורה.
  • פעולה כואבת אם כי לזמן קצר ביותר.
  • לא מצליח אצל כל הנשים.
  • לעיתים נדרשת חזרה על הפעולה מספר פעמים. במצבים מסוימים הצירים יחלו כ-24 שעות לאחר הסטריפינג, אך לעתים יהיה צורך לחזור שוב על פעולה זו.
  • כתוצאה מהקילוף יכול להיות דימום קל, שנחשב נורמלי.

מתי לא יבצעו סטריפינג

ישנם מספר מצבים שבהם הרופאים לא יבצעו סטריפינג כלל:

  • כאשר האישה טרם הגיעה לשבועות 41-40 בהיריון.
  • כאשר יש שליה נמוכה הקרובה מדי לצוואר הרחם.
  • כאשר העובר במצג עכוז
  • כאשר העובר אינו מבוסס באגן.

סיכונים ביצוע סטריפינג

לרב ישנה הסכמה בין הרופאים לכך שסטריפינג זו פעולה מוצלחת כאשר יש צורך לבצע השראת לידה שאין בה לקיחת סיכונים מיותרים. עם זאת, ישנם רופאים שסוברים שהסטריפינג מעלה את הסיכון לזיהומים ולירידת מים ללא צירים (מה שעלול לסכן את האם או העובר) ואת הסיכון לצניחת חבל הטבור.

כתבות הכי נצפות בקטגוריה

חיפוש
אפליקציה של יולדת

מומלץ לגלוש באתר בכל הדפדפנים למעט אינטרנט אקספלורר

דילוג לתוכן