כל שבוע קורה לך משהו חדש בבטן.
ההתקדמות שלך
נשארו 8.4 חודשים - 36 שבועות (כולל השבוע)
13%
טר' 1
. . . .
. . . . . . . .
טר' 2
. . . . . . . . . . . .
טר' 3
. . . . . . . . . . . .
שבוע 5

טיפ-טיפה לפני ההרחבה

לעובר שלך יש כמה איברים חיוניים ואפשר לראות את שק ההריון המכיל את העובר בבדיקת אולטרה-סאונד! למרבית ההפתעה, את עדיין נמצאת בחודש ההריון הראשון, כי השבועיים הראשונים "לא נחשבים". עוד שבוע של ההריון שלך עם העדכונים על מה שמתרחש בגופך וגם המלצות חשובות.

תמשיכי לגלול כדי לגלות מה קורה בגופך,מה קורה לעובר ומה חשוב לעשות בשלב זה.

גודל העובר
5-7 מילימטר

באיזה חודש את?

אם את בשבוע ההריון החמישי, את בחודש הראשון (כן, עדיין – כי השבועיים הראשונים "לא נחשבים").

המדידה השבועית

בשבוע 5 להריון גודל העובר הוא 5-7 מ"מ, בערך כמו גלעין של תפוז.

אנחנו גדלים

תמונת עובר בשבוע 5 להריון
עובר בשבוע 5 להריון

השבוע הגיע העובר שלך להישג מרשים: הוא אמנם עדיין זעיר מאוד, אך ניתן לראות אותו באולטרה-סאונד ואפילו לשמוע את הדופק! סליחה, לא ממש אותו, אלא את שק ההריון, אבל בואי לא נהיה קטנוניים. גם אם זאת רק נקודה שחורה פצפונת, זה עדיין מרגש מאוד! אגב, כבר בשלב הזה, אולי תוכלי לדעת אם את בהריון עם תאומים.

לעובר שלך יש כרגע שלוש שכבות של תאים, הנקראות אקטודרם (ectoderm), מזודרם (mesoderm) ואנדודרם (endoderm). האקטודרם הוא השכבה העליונה, ממנה יתפתחו בהמשך המוח, השיער והעור של התינוק. האנדודרם הוא השכבה התחתונה וממנה תתפתח מערכת הנשימה ומספר איברים פנימיים נוספים. מהמזודרם, השכבה האמצעית, יתפתחו הלב, מערכת העיכול, השרירים והעצמות.

מערכת הדם ואתה הלב הן מערכות הראשונות שמתפתחות אצל העובר, לכן יכול להיות שכבר השבוע הרופא יוכל לזהות את הדופק שלו. אם לא – קצת סבלנות, זה יקרה באחד השבועות הקרובים.

עכשיו לקטע המפחיד, קחי נשימה. בשלב ההתפתחות הנוכחי לעובר שלך יש זנב! למעשה, כרגע הוא מזכיר ראשן קטן וחמוד, אבל זה בהחלט זמני. ואל דאגה, הוא לא ייוולד ככה. הזנב יתנוון עוד לפני הלידה.

מה קורה בגופך?

הורמון  hCG אחראי להופעת הפס השני בבדיקת ההריון הביתית או לתוצאה חיובית של בדיקת דם להריון שאת עושה בקופת החולים. השבוע רמתו גבוהה מספיק על מנת שכל אחת מבדיקות אלה תיתן תשובה חיובית.

ייתכן ואת סובלת מכאבי ראש. זה מצב רגיל, במיוחד אם סבלת מהתופעה גם לפני ההריון, אך אם מדובר בכאב ראש חזק המלווה בבחילות והקאות ולא מגיב למנוחה ושתיית מים – כדאי מאוד להיבדק אצל רופא.

יכול להיות שתרגישי...

  • איחור במחזור – השבוע זה סוף סוף קרה: המחזור שלך מאחר באופן רשמי!
  • סימני הריון מוקדמים – ייתכן בהחלט שאת עדיין לא חשה שום דבר מיוחד, אך ייתכן שאת עייפה מהרגיל ושרועה על הספה ב-9 בערב באפיסת כוחות. יכול להיות גם שחוש הריח שלך התחדד, השדיים רגישים ונפוחים מעט, יש התחלה של בחילות בוקר ומצבי הרוח ההפכפכים מתחילים לבוא לידי ביטוי. לגדל תינוק בבטן זאת עבודה קשה, גם אם הוא עדיין בסך הכול ראשן חמוד בגודל של גרגר לימון! כאן תוכלי לקרוא את כל מה שצריך על הטיפול בבחילות בוקר והקאות בהריון.

TO DO LIST

  • הביקור הראשון אצל הרופא – כדי לבדוק שהכול תקין, לקבל הפניה לכל הבדיקות הדרושות בתקופה הקרובה ואת המרשם לוויטמינים ותוספי תזונה לנשים בהריון. כאן תוכלי לקרוא על כל בדיקות ההריון לפי שבועות וחודשים.
  • בדיקות סקר גנטיות – יכול להיות ששלב זה כבר מאחורייך, ואם לא – תשתדלי להקדים את ביצוע הבדיקות כמה שניתן, הרי המתנה לתוצאות נמשכת בין 6 ל-8 שבועות. גם אם לא ידוע לך או לבן זוגך על היסטוריה משפחתית של מחלות גנטיות, הסיכוי שאחד מכם או חלילה שניכם נושאים גן של מחלה גנטית קשה עדיין קיים. יש לפנות לאחות הריון שעוסקת בתחום הבדיקות הגנטיות בקופת החולים ולקבל את רשימת הבדיקות בהתאם למוצא שלך ושל בן זוגך. חלק מהבדיקות ממומנות ע"י המדינה, אחרות ניתנות בתשלום ותוכלי לברר לגבי החזר בקופת החולים שלך ו/או בחברת הביטוח בה יש לך פוליסת ביטוח בריאות. כאן תוכלי למצוא את רשימת הבדיקות הגנטיות המומלצות על ידי משרד הבריאות.
  • חיסון נגד שפעת – אם עוד לא התחסנת, זה בדיוק הזמן הנכון.

תזונה

את בוודאות יודעת כמה חשובה תזונה נכונה, במיוחד בתקופת ההריון. בין אם אין לך ממש תיאבון או דווקא כבר התחילו להתפתח החשקים המוזרים לאוכל, מומלץ להתחיל לגוון את התפריט שלך. למשל, להוסיף סיבים תזונתיים: לעבור ללחם, פסטה ודגני בוקר מחיטה מלאה ואורז מלא. לצרוך באופן קבוע פירות וירקות, מוצרי חלב העשירים בסידן והכי חשוב – לשתות הרבה מים ולהתמיד בפעילות ספורטיבית (כמובן, כדאי להיוועץ ברופא/ה שלך והמאמן/ת). 

בנוסף – כדאי להמשיך בנטילת ויטמינים ומינרלים, כפי שפרטנו בשבוע הקודם

אין סיכוי שידעת את זה!

יש נשים הסובלות במהלך ההריון מהפרעת אכילה בשם Pica – רצון בלתי נשלט לאכול דברים בלתי אכילים, כגון גיר, נייר או סבון. יש מי שטוען שהתופעה נובעת  מהצורך של גוף האישה להשלים פערים תזונתיים. למשל, אישה הסובלת ממחסור בסידן עלולה לרצות לנשנש גיר.

נקודת מבט זוגית

יש לכם חתול בבית? מעכשיו זו המטלה שלך לנקות את ארגז השירותים שלו. מגע עם צואת החתולים יכול להעביר טוקסופלסמה, מחלה נדירה, אך עלולה לפגוע בעובר.

סקר

ייעוץ מדעי – פרופסור אייל ענתבי, מנהל מערך נשים ויולדות במרכז רפואי ברזילי

חיפוש
אפליקציה של יולדת

מומלץ לגלוש באתר בכל הדפדפנים למעט אינטרנט אקספלורר

דילוג לתוכן