כל שבוע קורה לך משהו חדש בבטן.

כל מה שצריך לדעת על בעיות פוריות

באיזה שלב ניתן לאבחן בעיות פוריות? מה הקשר בין בעיות הפוריות לאורח החיים שלנו? האם תמיד אפשר לגלות את הסיבה והכי חשוב – עד כמה ניתן לטפל בהן? אספנו לכתבה הבאה את כל המידע על בעיות פוריות
זמן קריאה:
6 דקות
שיתוף כתבה ב:

תוכן הכתבה:

כשמגיע הזמן לתכנן הריון, הדמיון שלנו תמיד מצייר תמונה מושלמת: כניסה ספונטנית להריון באורך מלא וללא סיבוכים, כשבסופו של דבר נולד תינוק מתוק ובריא, שבטח גם ישן נהדר לילה שלם. בפועל, התמונה הזו מעט שונה. הנתונים הסטטיסטים מראים שלא פחות מ-15% מהאוכלוסייה סובלת מאי-פריון. לפי ההגדרה הרשמית, מדובר במצב בו הזוג לא מצליח להיכנס להריון אחרי קיום יחסי מין בזמן הביוץ במשך שנה.

קיים מגוון רחב של סיבות לאי-פריון, והבשורה הטובה שב-90% מהמקרים מצליחים לאתר את סיבות האלה ואף להתאים להן טיפול מתאים. אגב, קיימת חלוקה די ברורה: כשליש מהמקרים נובעים מבעיות פוריות אצל האישה, שליש נוסף – בעיות פוריות אצל גבר והשליש האחרון הוא תוצר של שילוב הבעיות אצל שני בני הזוג.

אבל לפני הכל, כדאי שנגדיר מהי פוריות: זו המסוגלות של הזוג יכולת להיכנס להריון באמצעות מין קבוע לא מוגן בתדירות של פעם ביומיים-שלושה. פוריות יכולה להיות מושפעת ממגוון גורמים, הן פיזיולוגיים והן סביבתיים.

להלן כמה דוגמאות לבעיות פוריות שכיחות בקר נשים:

אמצעי מניעה

אם עד עכשיו השתמשת באמצעי מניעה הורמונליים והפסקת כדי להיכנס להריון, ייתכן והמחזור שלך יהיה פחות סדיר בחודשים הראשונים. ההסבר פשוט: הגוף שלך מתרגל לשינויים הורמונליים. אגב, הטענה שהגלולות גורמות לעקרות היא לא נכונה, אבל הן בהחלט יכולות "לחפות" על הגורמים הקשורים לאי-פוריות.

למה נשים מתקשות להיכנס להריון
תמונת אילוסטרציה

בעיות ביוץ

אחת הבעיות השכיחות ביותר שמשפיעות על הפוריות זו תסמונת השחלות הפוליציסטיות. מדובר במצב רפואי ממנו סובלות 15% מהנשים והוא צריך לכלול לפחות 2 מתוך 3 קריטריונים הבאים: אי-סדירות בווסת, רמה גבוהה של טסטוסטרון (הורמון גברי) בדם וכמות רבה של זקיקים קטנים בכל שחלה.

לבעיית ביוץ יכול להיות גם רקע אנדוקריני, למשל, מחלה בלוטת יותרת המו שגורמת לעליה בהורמון החלב (פרולקטין) או הפרשה מוגברת של הורמון קורטיזול.

סיבה נוספת לבעיות אי-פוריות היא מחלת אנדומטריוזיס, שהמודעות אליה עולה בשנים האחרונות, בעיקר בזכות הכאבים שחוות הנשים שסובלות ממנה בימי המחזור החודשי – מדובר בנדידת תאי רירית הרחם אל מחוץ לרחם. מחלת אנדומטריוזיס עלולה להשפיע על ייצור הביציות ולהפריע להן להבשיל.

גיל

חלון פוריות האישה הרבה יותר קצר מחלון הפוריות של גבר. ככל שהיא מתבגרת, כמות הביציות המיוצרות על ידי הגוף שלה יורד. מגיל 35 מספר הביציות מתחיל לרדת באופן משמעותי ונעלם כמעט לחלוטין לקראת הגיל 42.

בעיות מכניות

כדי שההפריה תתרחש, הזרע צריך להגיע מהנרתיק ולפגוש את הביצית בחצוצרה. כל גורם שמפריע למפגש הזה להתקיים הוא בעיה מכנית. לדוגמא: חסימות שונות כתוצאה מתהליכים דלקתיים בגוף. הדלקת יכולה להיות דלקת באגן, מחלה דלקתית במערכת העיכול כמו קרוהן או קוליטיס וגם דלקת באגן. כתוצאה מהדלקת יכולות להיווצר הידבקויות בחצוצרות או הידבקויות תוך-בטניות, שהן בעצם רקמה צלקתית בחלל הרחם.

בעיות רחמיות

אחרי שמתרחשת ההפריה, הביצית המופרית אמורה לנדוד מהחצוצרה לתוך חלל הרחם ולהשתרש בתוך שכבת רירית הרחם. גם כאן עלולות לצוץ בעיות שונות, שקשורות בעיקר למומים המולדים הקשורים למבנה הרחם – חד-קרני או מחיצתי או המומים הנרכשים: פוליפים, מיומות, צלקות כתוצאה מהניתוח הקיסרי או ניתוח אחר ברחם וההידבקויות השונות.

סגנון חיים

בנוסף לגורמים פיזיולוגיים שפירטנו לעיל, גם לסביבה שלנו יש השפעה לא מעטה על הפוריות. למשל, קיימת אמונה שכדי להגדיל את הסיכויים להיכנס להריון, חשוב לקיים יחסי מין סביב תאריך הביוץ. זה לא מדויק והרופאים אף ממליצים גם כשעובדים על ההריון, לנסות להתרכז בזוגיות וליהנות מיחסי מין במקום להתאים את עצמכם לחלונות זמן מוגדרים. יש לכך ההסבר פשוט מאד: פחות סטרס, יותר סיכויים להיכנס להריון.

עוד גורם סביבתי שיכול לפגוע בפוריות הן של גבר והן של אישה הוא עישון. עישון גורם לביציות ולשחלות שלך להזדקן טרם זמנן ופוגע באיכות הזרע. כך גם צריכת קפאין או אלכוהול מופרזת – גם להן יש חלק בפגיעה בפוריות, שלא לדבר על סמים ממכרים. משקל לא תקין אצל הנשים (גבוה מדי או נמוך מדי) יכול להשפיע על הפוריות. בעיות הפוריות יכולות להיות קשורה גם נושא נטילת הסטרואידים אנאבוליים לבניית שרירים, עבודה בסביבה של חומרים מסוכנים או חומרי הדברה וכד'.

עם זאת, יש כמובן, גם בעיות פוריות האופייניות לגברים בלבד. גם כאן ניתן לחלק את הבעיות למספר קטגוריות.

בעיות מולדות

אצל הגברים הסובל מאשך טמיר (מצב בו בעת הלידה שני האשכים או אחד מהם לא הצליחו לרדת ולהתמקם בשק האשכים) יכולים להיווצר חוסר זרע או ספירת זרע נמוכה. מום גנטי מולד נוסף יכול להיות היעדר צינורי זרע והפרעות כרומוזומליות שונות, כגון "תסמונת קליינפלטר שבה קיימים שני כרומוזומי X במקום אחד (XXY במקום XY) או הפרעות במבנה של הכרומוזום Y הקובע את מין העובר.

גם צורת הזרע יכולה להשפיע על הפוריות, מאחר וזה קשור ליכולת הזרע לחדור את הביצית ולהפרות אותה.

בעיות נרכשות

וריקוצלה (varicocele), התרחבות כלי דם (דליות) בוורידי האשכים היא אחת מבעיות הפוריות השכיחות בקרב הגברים. כדי שהזרע שנוצר באשכים יהיה תקין ופורה הוא זקוק לאספקת חמצן תמידית. במצב של וריקוצלה שסתומי הוורידים המנקזים את הפסולת שמייצרים האשכים לא מתפקדים כראוי וזה פוגע באספקת החמצן.

עוד דוגמא לבעיות נרכשות, היא שפיכה אחורית, כשהזרע במקום לזרום החוצה, זורם אחורה לשלפוחית השתן. בעיה נוספת שעלולה לפגוע בפוריות היא הידבקויות וחסימות צינור הזרע כתוצאה מזיהומים ודלקות שנגרמו בעקבות מחלת מין. כל אלה מונעים שפיכה תקינה של הזרע מהאשך.

בעיות הורמונליות

רמה נמוכה של ההורמון הגברי, טסטוסטרון מיוצרת גורמת לא רק לחשק מיני נמוך, אלא גם מקשה על יצירה והבשלה של תאי זרע חדשים.

בעיה הורמונלית אחרת המקשה על פוריות הגבר יכולה להיות רמה גבוהה מדי של הורמון הפרולקטין (הורמון החלב שהייצור המוגבר שלו יכול להיות קשור לתת-פעילות של בלות התריס או הימצאות גידולים שפירים ביותרת המוח) עלולה לגרום לאימפוטנציה.

ועכשיו, אחרי שפירטנו את כל אלה, חשוב לציין כי ישראל נחשבת למעצמה בתחום טיפולי הפוריות. לפי דו"חות של משרד הבריאות, בעשורים האחרונים נרשמה מגמת עליה במספר טיפולי הפריה חוץ גופית בישראל, מרביתם הם החזרת עוברים. רבע מהם הסתיימו בהריון ו-20$ הסתיימו בלידת חי. חוץ מזה, 4% מכלל לידות החי בישראל היו כתוצאה מטיפולי הפריה חוץ גופית ונראה שבזכות החידושים הטכנולוגיים ומיומנות של אנשי צוות מספרי ההפריות החוץ גופיות המוצלחות רק ימשיכו לעלות.

היות שגיל הוא הגורם המשמעותי ביותר בהצלחת הטיפולים, חשוב לפנות לרופא באם לא נכנסת להריון  שנה שלמה למרות ניסיונות, ובגיל 35+ כדאי לפנות לרופא כבר לאחר 6 חודשי אי פוריות

ד"ר גיא גוטמן M.D. הוא מומחה בכיר בגינקולוגיה ומיילדות ומנתח בתחום, למגוון שירותים ופרטים נוספים >>

חיפוש
אפליקציה של יולדת

מומלץ לגלוש באתר בכל הדפדפנים למעט אינטרנט אקספלורר

דילוג לתוכן