(Rubella)
מחלת האדמת היא מחלה מדבקת המועברת על ידי נגיף בשם רובלה. אדמת כשלעצמה איננה מחלה מסוכנת. עם זאת, אצל נשים בהריון המחלה עלולה לגרום לבעיות קשות. הדבקות באדמת בזמן הריון עלולה לגרום לפגיעה קשה ביותר בעובר. הפגיעה (הידועה כתסמונת אדמת מולדת) כוללת פגיעות רבות כגון חירשות, פגיעה במערכת העצבים המרכזית, בעיניים ובמבנה הלב.
הסיכון לפגיעה עוברית יורד ככל שגיל ההריון (בזמן ההדבקה) מתקדם יותר. כך למשל, לאישה שנדבקת בשבועות 4-10 יש סיכון של כ-50% ללדת תינוק פגוע, בעוד שאישה שנדבקת בשבוע 16 ואלך, הסיכון לפגיעה עוברית הוא כ-1%.
כיום, מעל ל-90% מהנשים מחוסנות נגד אדמת. בעבר החיסון היה ניתן בכיתה ו'. כיום החיסון ניתן בגיל שנה, כיתה א' וכיתה ו'.
מאז המצאת החיסון (בשנת 1969) ירדה התחלואה באדמת באופן ניכר, וכיום זו למעשה מחלה נדירה. אבל למרות זאת, בכ-5% מהנשים החיסון לא "תופס", ונשים אלו אינן מוגנות בפני הידבקות. לכן, חשוב לאתר ולעקוב אחר הנשים הנמצאות בסיכון.
נשים שקיבלו לפחות שתיים מבין הזריקות שהוזכרו, יהיו בדרך כלל מחוסנות כבר לכל חייהן. עם זאת, לפני הכניסה להריון, או מיד לאחר הכניסה להריון, כדאי לבצע בדיקה של רמת נוגדני האדמת בדם. במידה ונמצאים בדם מספיק נוגדני אדמת, הרי שאת מחוסנת, ואין בעיה להמשיך את ההריון.
ע"פ הנחיות משרד הבריאות הוחלט כי:
אסור לחסן כנגד אדמת בזמן הריון. בעבר היה נהוג להימנע מכניסה להריון כשלושה חודשים לאחר קבלת החיסון. כיום, לאחר שהתברר כי הסיכון להדבקה עוברית בעקבות החיסון הוא אפסי הוחלט שאין צורך להימנע מכניסה להריון בעקבות קבלת החיסון. אם גילית כי נכנסת להריון מיד לאחר שקיבלת חיסון אדמת, אז כנראה שיומלץ לך להמשיך את ההריון, מאחר והניסיון מראה על אחוזי פגיעה נמוכים מאד בעובר. בכל מקרה ההחלטה על המשך ההריון צריכה להתקבל לאחר התייעצות עם הרופא המטפל וגורמים נוספים (כגון המרכז לטרטולוגיה).