כל שבוע קורה לך משהו חדש בבטן.

מוקד אקוגני בלב

לעיתים קרובות נראים בבדיקת האולטרה' סאונד מוקדים אקוגניים בלבו של העובר. המוקדים נראים באחד החדרים או העליות. מהו מוקד אקוגני ומה מידת השפעתו על בריאות עוברך? האם נדרש טיפול בממצא והאם יש צורך במעקב?
זמן קריאה:
6 דקות
שיתוף כתבה ב:

תוכן הכתבה:

מוקד אקוגני בלב העובר (Echogenic Heart Focus – Echogenic foci in the ventricles of the heart)

בדיקת אולטרה-סאונד היא בדיקה בה משודרים גלי קול אל תוך גופך, המוחזרים על ידי הרקמות השונות בתוך הגוף. מוקד אקוגני הוא אזור בגוף העובר בו צפיפות החומר היא גבוהה יותר מאשר סביבתו, ולכן הוא מחזיר את גלי הקול של סורק האולטרה-סאונד בצורה חזקה יותר מאשר סביבתו. בתמונת האולטרה-סאונד מוקד אקוגני נראה כמו נקודה בהירה יותר מאשר האזור הסובב אותו.

לעיתים קרובות נראים מוקדים אקוגניים בלבו של העובר באחד החדרים או העליות. לעיתים מדובר במוקד אחד ולעיתים מדובר בכמה מוקדים. ממצא זה מוגדר בתור 'סמן רך'. למרות שהוא עשוי להיות מבהיל, לרוב אין כל קשר בין המוקד האקוגני להתפתחות מומים בלב או בעיות בתפקודו, ולמעשה רוב התינוקות בהם מתגלה מוקד אקוגני נולדים בריאים. 

מה נראה בבדיקה?

הממצא נובע ממשקעי סידן בשריר הפפילרי (כורדה טנדינה) שתפקידו להניע את המסתמים שבלב. השריר בנוי בצורת מניפה וכאשר נראית התעבות על גבי אחד המיתרים של השריר, ההתעבות נראית בצורת מוקד לבן הנע בתוך חלל החדר של הלב. 

מהם סמנים רכים?

'סמנים רכים' הם שינויים קלים במבנה העובר, שמתגלים במהלך בדיקת אולטרסאונד בהריון כמו סקירת מערכות מוקדמת או מאוחרת. בפני עצמם, הסמנים הרכים הם חסרי משמעות ואינם מצביעים על מום מולד, על כשל תפקודי או על כל סיבוך אחר אצל העובר ובמרבית המקרים ההריון יסתיים בלידת תינוק בריא. עם זאת, נוכחותם של 'סמנים רכים' עלולה להצביע על סיכון גבוה יותר (בהשוואה לכלל ההריונות) לבעיה גנטית. כאשר מתגלה 'סמן רך' יש צורך בביצוע סריקת מערכות קפדנית, על מנת לשלול את נוכחותם של סמנים רכים נוספים.

המשמעות של מוקד אקוגני

קודם כל חשוב מאד שתביני מספר דברים:

  • למוקד אקוגני עצמו אין כל משמעות!
  • המוקד עצמו איננו אומר כי העובר סובל ממום או בעיה כלשהי!
  • מוקד אקוגני אינו קשור לתפקוד העובר, והוא לא יפגע בתפקוד הלב, המוח או כל מערכת אחרת!
  • רוב התינוקות בהם יתגלה מוקד אקוגני יוולדו שלמים, בריאים ומאושרים.

הסיבה שבכל זאת מתייחסים אל מוקדים אקוגניים בלב היא מאחר ומחקרים הראו כי בעוברים הסובלים מתסמונת דאון נראו לעיתים קרובות מוקדים אקוגניים בלב, ולכן כשהרופא רואה מוקד אקוגני, אז עובדה זו מגדילה במעט את הסיכוי כי העובר סובל מתסמונת דאון – עם דגש על המילה מעט. חשוב לזכור כי ב-4-5% מכלל העוברים (הבריאים) מתגלה ממצא זה. (הוא נמצא ב-16% מהעוברים עם תסמונת דאון ו-39% מהעוברים עם טריסומיה 13).

בדיקת אקו לב עובר

כפי שכבר אמרנו, מוקד אקוגני איננו קשור למומי לב ובאופן עקרוני, במידה וזהו ממצא יחיד אין צורך בבדיקת אקו לב עובר. אך כיום השתרש הנוהל במספר מקומות להפנות לבדיקת אקו לב עובר (ללא אינדיקציה ברורה) על מנת לשלול את האפשרות של קיום מום בלב העובר. לפיכך, ישנם רופאים שימליצו לך לבצע בדיקת אקו לב. בדיקה זו היא בדיקת אולטרה-סאונד אותה מבצע קרדיולוג (מומחה למחלות לב) המומחה בבעיות לב של עוברים.

בבדיקת אקו-לב ניתן לנסות ולהבחין האם מדובר במוקד אקוגני קטנן, אשר נחשב לחסר משמעות מבחינת תקינות הלב או שמדובר בתהליכים אחרים שמערבים גם מערכות נוספות.

ושוב – חשוב לזכור, כי הממצא עצמו איננו אומר כלום!

כאשר נמצאו מוקדים אקוגנים רבים אז כבר התופעה איננה שכיחה ומקרה כזה מצריך בירור. במקרה של מספר מוקדים אקוגנים בלב, בגדלים שונים, מומלץ לבצע בירור שיכלול יעוץ גנטי, סקירת מערכות מכוונת וגם אקו לב עובר, במטרה לשלול מחלות היכולות לבוא לביטוי בממצאים כאלו בלב.

בבדיקת אקו-לב ניתן לנסות ולהתרשם האם מדובר במוקדים אקוגנים קטנים, אשר נחשבים לחסרי משמעות מבחינת תקינות הלב או שמדובר בתהליכים אחרים שמערבים גם מערכות נוספות.

שלילת משמעות נוספת של מוקדים אקוגניים

על מנת לשלול תסמונת דאון יבדוק הרופא לבדיקת ההסתברות לתסמונת דאון. אם עברת בדיקות סקר נוספות, כמו שקיפות עורפית או בדיקת חלבון עוברי, והתוצאות אותן קיבלת הן כי הסיכוי כי העובר שלך סובל מתסמונת דאון הוא נמוך, סביר להניח כי הרופא שלך לא יתייחס לממצא זה כלל. (לדוגמא אם הסיכוי היה 1:2000 אז ממצא אקוגני מעלה את הסיכוי ל-1:1000. כאשר בחישוב הסיכון המשוקלל לתסמונת דאון מתקבל סיכון של 1:38 ומעלה (חישוב הסיכון יבוצע על ידי הרופא) מומלץ ללכת לייעוץ גנטי.

על מנת לשלול באופן סופי את משמעותו של מוקד אקוגני, ניתן לבצע דיקור מי שפיר, שיתן תשובה סופית אם העובר סובל מתסמונת דאון או תסמונות אחרות. אין חובה לבצע בדיקה זו – היא לשיקול דעתך, במיוחד אם תוצאות בדיקות הסקר לאיתור תסמונת דאון הראו סיכוי נמוך לקיום התסמונת.

האם צריכים ייעוץ גנטי כשרואים מוקד אקוגני?

במידה והמוקד האקוגני הוא הממצא היחיד שהתגלה בבדיקת סקירת מערכות אין צורך בייעוץ גנטי.
מקרים בהם יש צורך בייעוץ גנטי:

  • כאשר נמצא שילוב של שני סמנים רכים או יותר או כאשר המוקד האקוגני בחדר ימין של הלב, עולה באופן משמעותי הסיכון לבעיה והרופא יפנה לייעוץ גנטי, לביצוע אקו לב עובר ולדיקור מי שפיר, על מנת להעריך את מצב העובר.
  • כאשר בחישוב הסיכון המשוקלל לתסמונת דאון מתקבל סיכון של 1:380 ומעלה (חישוב הסיכון יבוצע על ידי הרופא)
  • כאשר יש ממצא נוסף בלב או בשאר האיברים.

האם הממצא חולף?

הנקודה ההיפראקוגנית איננה מום לב והיא נעלמת במהלך ההיריון. ברוב המקרים הממצא חולף עד טרימסטר שלישי, אך לעיתים אפשר להדגים את הממצא גם בטרימסטר השלישי וגם לאחר הלידה.

האם יש צורך במעקב או טיפול במוקד אקוגני?

לא, הממצא חולף מעצמו.

האם יש צורך בבדיקות נוספות או מעקב לאחר הלידה?

אין צורך במעקב מיוחד או בדיקת אקו לב לאחר הלידה. מוקד אקוגני אינו מום ולכן במידה והודגם בסקירת המערכות לב במבנה תקין, אין צורך במעקב לאחר הלידה. 

חיפוש
אפליקציה של יולדת

מומלץ לגלוש באתר בכל הדפדפנים למעט אינטרנט אקספלורר

דילוג לתוכן