כל שבוע קורה לך משהו חדש בבטן.

לשון קשורה

"התינוק נולד עם לשון קשורה". לרב, את המונח לשון קשורה שומעים לראשונה כאשר מתעוררות בעיות בהנקה לאחר הלידה.
אז למה אנחנו מתכוונים כשמדברים על "לשון קשורה". מה המשמעות ואיך מטפלים בזה?
במאמר הבא ריכזנו עבורך את כל המידע הרלוונטי. המשיכי וקראי..
זמן קריאה:
9 דקות
שיתוף כתבה ב:

תוכן הכתבה:

מה זה לשון קשורה?

אצל כולנו יש חיבור ( מיתר) המקשר בין הלשון לרצפת הפה והלסת התחתונה. כאשר אנו אומרים "לשון קשורה" לתינוק, מבחינה רפואית, הכוונה היא לאותם מקרים בהם החלק התחתון של הלשון נקשר לרצפת חלל הפה בצורה שאינה תקינה והקרום המחבר את הלשון לרצפת הפה ארוך מדי, קצר מדי, עבה מדי או רחוק מדי קדימה (לדוגמה, מחובר לקו החניכיים) – מצב שלא תמיד תוכלי לראות זאת בעצמך. הסטטיסטיקה מראה שבין 3-5 אחוז מהתינוקות נולדים עם לשון קשורה(Tongue Tie) . התופעה שכיחה יותר אצל בנים.

לשון קשורה

לשון קשורה – דרגות ומיקומים

דרגות החומרה של לשון קשורה נקבעות לפי מיקומו של המיתר המקשר ביחס לקצה הלשון.
עובי ואורך הרקמה עשויים להגביל את תנועתיות הלשון בהתאם למיקום החיבור – ככל שהחיבור יהיה על פני חלק ארוך יותר של הלשון (בחלקה התחתון), צפויה הגבלה על תנועתיות הלשון. לעיתים נראה מיתר ורדרד, עדין ושקוף שנמתח בין תחתית הלשון בחלקה לבין רצפת הפה. לעיתים המיתר עבה וצבעו לבן יותר והוא מחבר את הלשון לכל אורכה התחתון לרצפת הפה. מצב זה מעט מסובך יותר.
מצב בינוני – הוא מצב שבו קפל העור ממוקם אחורית לקצה הלשון
מצב חמור – הוא מצב שבו קפל העור ממוקם בקצה הלשון

לשון קשורה קדמית

התאור של לשון קשורה נעשה לפי מיקום רקמת החיבור בין הלשון ורצפת הפה והלסת. כשהמיתר מחובר בקצה הלשון או קרוב לקצה הלשון (באזור השליש הקידמי )- הלשון תוגדר כלשון קשורה קידמית.

לשון קשורה אחורית

כאשר החיבור בין הלשון לרצפת הפה והלסת התחתונה הוא במרכז הלשון או במיקום אחורי יותר, המצב יוגדר כלשון קשורה אחורית. מיתר אחורי קשה יותר לאבחון מאחר והוא אינו נראה לעין בצורה מיידית.

"לשון קצרה"

כאשר המיתר או הקרום בתחתית הלשון אינו נראה ארוך מהרגיל, אבל למרות זאת ישנה בעיה בשרבוב הלשון החוצה. מצב זה מכונה "לשון קצרה" והוא נובע ממיתר מעובה וקצר מהרגיל.

אילו בעיות נוצרות עקב לשון קשורה?

בעיות בהנקה

תינוקות שאצלם נתגלה מצב של לשון קשורה עלולים להיתקל בקשיים בתפקוד הלשון בזמן היניקה והם פעמים רבות מתקשים לינוק חלב משד האם בצורה יעילה ומשביעה. ללשון תפקיד חיוני בהנקה. לשון שאינה קשורה חופשיה לנוע אל מעבר לחניכיים, ובזמן היניקה מגנה על הפיטמה ומחזקת את האחיזה בשד. כשיש מצב של לשון קשורה אצל תינוקות, ביצוע הפעולה הזו קשה או נמנעת והוא אינו יכול לינוק יניקה טובה, יעילה ומשביעה. תכיפות ההנקות והאחיזה הבעייתית עלולים לגרום לפצעים וכאבים בשד ובפטמות האם וסבל רב.

כיצד משפיעה לשון קשורה על תינוקות שאוכלים מבקבוק? האם ללשון קשורה תהיה השפעה על אכילת מוצקים?

לשון קשורה אצל תינוקות איננה מפריעה לאכילה מבקבוק או אכילת מוצקים.

מי מאבחן לשון קשורה?

אבחון לשון קשורה יעשה ע"י רופא או יועצת הנקה מנוסים שיראו ויאבחנו את הבעיה. לרב, בעקבות תלונות על קשיים בהנקה. על מנת לאבחן לשון קשורה יבדק החלק התחתון של הלשון ותעשה בדיקת תנועתיות הלשון ויכולתה לזוז לכל הכיוונים.

תסמינים ל"לשון קשורה"

הסימנים ל"לשון קשורה" אצל תינוקות עשויים להופיע אצל האם ו/או התינוק.

סימנים אצל אימהות מניקות:
  • קושי בהיצמדות לשד
  • כאבים ופצעים בפטמות
  • הנקות ממושכות. הנקה "אינסופית"
  • סתימות צינורות חלב ודלקות חוזרות בשד בגלל שהתינוק אינו יונק מספיק חלב מהשד
  • הפחתה בכמויות החלב של האם
  • עייפות ותסכול עד כדי הפסקת הנקה
סימנים אצל תינוק יונק:
  • יניקה לא אפקטיבית וצריכת חלב בלתי מספקת
  • התינוק מתעייף מהר בגלל המאמץ הרב לינוק
  • עליה במשקל שאיננה מספקת בגלל יניקה שאינה יעילה
  • קולות "צקצוק", התנתקות מהשד ( שבירת הואקום) והשתנקויות רבות
  • אי שקט, גזים ופליטות מרובות

כיצד מטפלים בלשון קשורה?

לרוב אין צורך לנקוט בכל פעולה. טיפול אקטיבי יידרש ויעשה רק באותם מקרים שבהם יש הפרעות תפקודיות. גם אם זיהית אחד או יותר מהתסמינים חשוב לדעת שהם לא מעידים בהכרח על הצורך בהתרת הלשון הקשורה.

תוכלי להיעזר ברופא או יועצת ההנקה שינסו לעזור ולתקן את תנוחת ההנקה והחזקת התינוק, הגשת הפטמה לפה, החזקת הראש וכד'. אם לא חל שיפור, יומלץ לשקול להתיר את הלשון.

התרת לשון קשורה

"לשון קשורה" היא איננה בעיה רצינית, ובטח שלא בטווח הארוך. הסיבה היחידה לשקול חיתוך והתרת לשון קשורה לתינוק היא כאשר התופעה מונעת מהבייבי לינוק מהשד. בכל מקרה, ההליך הוא קצר ופשוט יחסית. מחקרים מראים כי התרת לשון קשורה אצל תינוקות עם קושי בהנקה הביא לשיפור משמעותי בכאבי הנקה (אמא) ושיפור מסוים בתפיסת הפטמה אצל הבייבי.

הטיפול הוא פשוט, קצר ונטול סיכונים ויכול להיעשות בגיל מספר ימים. בפעולה פשוטה הרופא יחתוך את הקרום באמצעות מספריים (סטריליות כמובן). פעולה קצרה שאורכת זמן קצר (שניות) ללא הרדמה (לעיתים מעל גיל חודש משתמשים בג'ל הרדמה מקומית), ולרב ללא דימום. אם מתרחש דימום, הוא יהיה קל מאוד וייעצר עם רפידות גזה. הפרוצדורה עוברת ללא כאב משמעותי. בסיום הטיפול מומלץ להרגיע את הבייבי ולהניק או לתת לו מעט חלב שאוב. לתינוקות וילדים בני יותר משלושה חודשים ההליך לרב נעשה עם טשטוש קל והרדמה מקומית על מנת למנוע תזוזה ופגיעה באזורים סמוכים.

(התרת לשון קשורה נעשית גם בגילאים מבוגרים יותר, אפילו בגיל ההתבגרות ואחריו. , במקרה כזה ההליך יהיה קצת יותר כואב ויתכן שהדימום יהיה יותר משמעותי – משום שהרקמות עבות ומוצקות יותר. בגילאים בוגרים ההליך נעשה עם הרדמה.)

סיכונים

למרות שההליך אינו מסוכן רצוי להכיר את הסיכונים שבכל זאת יתכן שיקרו:

  • דימום – לא צפוי דימום ניכר . במידה וכן , יש לפנות לרופא המטפל.
  • זיהום של הפצע – על מנת למנוע זיהום חשוב לשמור על ניקיון הידיים בעת הטיפול בתינוק ולהימנע ממגע ידיים של אחים קטנים בפה התינוק
  • איחוי חוזר של המיתר – רצוי לעשות תרגילים למניעת איחוי חוזר של המיתר

הטיפול לאחר התרת לשון

  • הנקות תכופות במהלך היום- מספר ימים לאחר הטיפול מומלץ להניק בתכיפות. (לפחות יומיים). ההנקות יסייעו להסתגלות מהירה של התינוק לתחושת ה"לשון החדשה".
  • תרגילים אחרי התרת לשון קשורה: על מנת למנוע הדבקות חוזרת של הרקמה מומלץ לבצע תרגילים במשך כשבוע, 3 פעמים ביום. בכל תרגול, יש להעביר את האצבע מתחת הלשון לכל רוחבה (3 פעמים) וכן להרים (בעזרת האצבעות) את הלשון מלמטה כלפי מעלה, במקום הההתרה (3 פעמים).
  • איחוי הפצע – במקרים של לשון קשורה אחורית, לאחר התרת הלשון יופיע כתם לבן תחת הלשון (בצורת מעוין). אל דאגה, זהו חלק מתהליך הריפוי והוא איננו מוגלה. הסימן יעלם לאחר זמן קצר. אין לגרדו, וניתן להמשיך בתרגילים.
  • כאב – לרוב הפרוצדורה של התרת הלשון איננה כואבת לתינוקות. במידה וכן ניתן לתת משכך כאבים. מומלץ לאפשר את אימון הלשון בזמן אכילה. האימון יסייע לשיפור מהיר של תנועת הלשון לאחר התרתה ולכן חשוב למנוע כאב ולא להימנע ממתן תרופה.
  • חום – לאחר הטיפול לא אמור להופיע חום. במידה ועולה חום יש לפנות לרופא המטפל.
  • דימום – יתכן ויופיע דימום קל בזמן התרגול, או בפליטות שלאחר ביצוע הטיפול. לאחר הפרוצדורה לא אמור להופיע דימום ניכר. במידה ומופיע דימום ניכר יש לפנות לרופא המטפל ולקבל הוראות בהתאם.

כמה זמן נמשכת ההחלמה?

בין שבוע לשבועיים לאחר התרת הלשון טווח התנועה של הלשון ישתפר ובהדרגה יורגש שיפור גם בהנקה.

הריפוי בפה אצל ילדים ותינוקות הוא מהיר מאד ולכן גם במקרה זה ההחלמה היא מהירה. לרב התינוקות אינם מראים סימני כאב משמעותיים במהלך הפעולה או לאחריה.

רוב האימהות מדווחות על שינוי כמעט מידי מכיוון שהבעיה שהפריעה לתפקוד התינוק הוסרה. תינוק שרק נולד עדיין לא סיגל הרגלי יניקה, והוא יחוש במהירות שההנקה קלה יותר לאחר הטיפול. יתכן שתינוקות שכבר פיתחו הרגלי יניקה, יצטרכו להסתגל לתחושה החדשה שלשונם משוחררת וההסתגלות יתכן ותקח מספר ימים.
תחושת ההקלה והשינוי בכאב בשד ייקח מספר ימים עד שייעלמו הפצעים והרגישות.

מומלץ אחרי התרת לשון להישאר במעקב של יועצת ההנקה או אחות טיפת חלב.

התרת לשון קשורה – תופעות לואי

לעיתים, יתכנו תופעות לוואי אחרי התרת הלשון. יתכן שלתינוק יקח זמן לרכוש מיומנות ושליטה בתנועת הלשון ולכן בתחילה עשויות להופיע תופעות כמו פליטות מוגברות, בליעת אוויר ביניקה, קוליק וכד'.

כתבות הכי נצפות בקטגוריה

חיפוש
אפליקציה של יולדת

מומלץ לגלוש באתר בכל הדפדפנים למעט אינטרנט אקספלורר

דילוג לתוכן