כל שבוע קורה לך משהו חדש בבטן.

גירודים בהריון | PUPPP

גירודים בהריון, אחת מתופעות הלוואי המעצבנות יותר והפחות נעימות. תופעה די נפוצה, שעלולה להציק ויחד עם זאת, ניתנת לטיפול. לא ניתן למנוע תופעה של גירודים בהריון ויחד עם זאת, אפשר לנסות ולמנוע החמרה במצב.
זמן קריאה:
5 דקות
שיתוף כתבה ב:

תוכן הכתבה:

גירודים בהריון ( PUPPP- Pruritic urticarial papules and plaques of pregnancy)

סרפדת של ההריון, עוד אחת מהתופעות מהן את עשויה לסבול במהלך ההריון וזו תופעה שכיחה ומציקה ביותר. בממוצע אחת מכל 220 הריוניות סובלות מהתופעה. לרב הגירודים בהריון מופיעים באיזור הבטן אך יתכן שהתופעה תופיע אצלך באיזורים אחרים כמו: גירודים בירכיים או גירודים בבטן ובחזה, בשדיים, גירודים באיבר הנשי, גירודים בגב, גירודים בידיים ואולי גירודים ברגליים ובכף הרגל. לעיתים, הגירודים בהריון מופיעים בכל הגוף.
לרב התופעה מופיעה לקראת השבוע ה- 35 להריון אז תתחילי לחוש בגירודים מציקים עד בלתי נסבלים. אצל כ- 2% מחברותייך שבהריון הגרד הוא טורדני ועקשני במיוחד. ( אצל רבות, הגירודים בהריון בחודש תשיעי מחריפים)
זוהי איננה מחלה גנטית והיא איננה מדבקת.

מה גורם לתופעה?

לא ברור לחלוטין מה גורם לגירודים בגוף בתקופת ההריון. יתכן והם נובעים מהשינויים ההורמונליים בתקופת ההריון ומהמתחות העור. גם העליה בריכוז חומצות המרה במהלך השליש השלישי להריון משפיעה על העור וגורמת להחמרת הגירודים בחודש התשיעי. ישנם הסוברים כי הגירודים בגוף בהריון נגרמים מתגובת יתר של מערכת החיסון לאנטיגנים שעוברים מהעובר אל מחזור הדם של האם. מה שבהחלט ברור הוא שכמו שאר אברי גופך גם העור מושפע מהיותך בהריון ומהשינויים שגופך עובר בתקופה זו. זוהי תופעה נפוצה ומציקה אך ניתנת לטיפול.

מה הם גורמי הסיכון לגירודים בגוף בהריון?

ישנם שני גורמי סיכון עיקריים: האחד- הריון ראשון והגורם השני-הריון מרובה עוברים שבו גדל הסיכוי לסבול מהתופעה של גירודים בעור בהריון- פי 12-6 מאשר בהריון רגיל.
במקרים נדירים עלול הגרד להיות סימן לבעיה בתפקודי כבד ומחלת כבד הריונית.

ומה הם הסימפטומים ?

לרב התסמינים של גירודים בהריון מתחילים החל מהשבוע ה-35 להריון אך יתכן ויתפתח אצלך גרד בהריון כבר משבוע 8. הסימפטום העיקרי הוא גירוד, לרב ללא פריחה. לעיתים הגירודים מופיעים על כל הגוף, ויתכן שיתרכזו באזור מסוים כמו גירודים בבטן או גירודים בחזה או גירודים בידיים וברגליים, יתכן שיופיעו גירודים גם באזור השדיים, בפטמות, גירודים בפות ואולי בישבן. ישנן נשים שיסבלו מתופעה של גרד בלתי נסבל ואצל אחרות, זה יורגש קצת פחות.

סימפטומים נוספים

  • פריחה באזור הגירודים
  • חיוורון
  • שתן כהה
  • צהבהבות של העור ובעיניים

במהלך ההריון, אם את סובלת מהתסמינים של גירודים בגוף בהריון , כדאי שתפני לרופא ותעקבי אחר מצבך והאם הגירודים מחמירים או נוספו להם תסמינים נוספים. כאשר הגרד הוא מעיק ובלתי נסבל ובאם מעבר לגירוד מופיעים הסימפטומים הנוספים כדאי שתתיעצי עם הרופא המטפל.

האם יש צורך לגשת לבדיקת רופא או מדובר רק בתופעה מטרידה ומעיקה ?

לרב גירודים בהריון אינם מסוכנים אך למרות שגרד בהריון עשוי להראות כתופעה לא מזיקה, חשוב שתפני לרופא המטפל שלך על מנת שיאבחן שאכן את סובלת מגרד הריון- PUPPP. הרופא יוכל לאבחן את התופעה ויתן לך טיפול יעיל אך גם ישלול מחלות אחרות. גרד טורדני עלול להיות סימן של תופעה משמעותית אחרת כמו מחלת כבד הריונית מסוכנת או תגובה לתרופה ועוד מחלות שלהם תגובה דומה לגרד בהריון.

מניעת גירודים

לצערנו, אין דרך למנוע את המחלה לחלוטין, אך אפשר למנוע את החמרתה. הימנעי מגירוד העור ועדיף שתמנעי ממקלחות ארוכות או אמבטיות – החשיפה הממושכת למים עלולה לגרום ליובש בעור שעשוי לגרום לגירוד.

כיצד ניתן לטפל ולהקל על הגירודים בזמן הריון ?

תרופות סבתא

בראש ובראשונה רצוי שתנסי להימנע מהפיתוי לגרד את עורך עד כמה שניתן . הגירוד עלול לדרדר את המצב ועלול לגרום לפציעה וזיהום.

  • מסג' במקומות המגרדים – מסג' עם שמן זית, שמן נבט חיטה או משחת ויטמין E יכולים לעזור לעור להמתח ולהפחית את הגירודים עד מאוד. נסי להשתמש בקרם גוף מרגיע (ללא חומרי ריח שגורמים גירוי), חמאת קקאו, או משחת לנולין מטוהר.
  • קצרי את זמן המקלחת– המנעי משימוש במים חמים מאד. המים מייבשים את העור ובכך הופך חדיר למגרים חיצוניים.
  • שיבולת שועל במבט עם מים חמימים יוכלו גם לעזור במצב של גרד בהריון.
  • המעיטי שימוש בתכשירים – הפחיתי בשימוש בסבונים , וקרמים לעור ולשיער.
  • עברי לשימוש באבקות כביסה לתינוקות
  • קררי את המקום – כאשר מתחיל גרד הרגיעי את המקום באמצעות "קומפרס קר".
  • הוסיפי מכשיר מוסיף לחות בחדר השינה, כדי למנוע מעורך להתייבש.

טיפול רפואי

את הטיפול הרפואי יתן רופא בלבד!! הטיפול הרפואי בגרד ההריון הוא באמצעות משחה נגד גירודים בהריון. המשחות מכילות סטרואידים בעוצמה קלה עד בינונית. השימוש הוא לטווח קצר בלבד. במקרים קשים יתכן ויתן לך הרופא תרופות אנטי היסטמיניות למניעת הגרד. כאשר התכשירים המקומיים אינם מקלים, ניתן לשקול את האפשרות להשתמש בסטרואידים שניתנים בכדורים ומשפיעים על הגוף כולו. עלייך לזכור שנטילת תרופות בהריון אינה רצויה, ויש תמיד לשקול היטב האם נכון יותר לקחת תרופה לעומת הנזק שהתרופה עלולה לגרום לעובר.

ומה לאחר ההריון ?

לרוב התופעה תעלם לאחר הלידה,אך אין לכך כללים ברורים. לרב בטווח השבועיים שאחרי הלידה את תחושי שהתופעה עברה או כבר פחות מציקה בצורה משמעותית. לעיתים הגרד עלול להימשך זמן רב יותר ואפילו להחמיר מיד לאחר הלידה. ישנן הריוניות שהגרד חולף לפני סוף ההריון.

כתבות הכי נצפות בקטגוריה

חיפוש
אפליקציה של יולדת

מומלץ לגלוש באתר בכל הדפדפנים למעט אינטרנט אקספלורר

דילוג לתוכן