הידעת? 3 יתרונות עיקריים בחלב אם
- תינוק שזה עתה נולד זקוק למזון שיסייע לו להתפתח ולגדול נכון, לייצר כמויות אדירות של תאים חדשים בגופו, ללמוד בכל יום דברים חדשים ולתמוך בפיתוח המוח על מנת לאפשר את כל זאת. החלב שלך- חלב אם- הוא המזון האידיאלי מאחר והוא מכיל למעלה מ 400 רכיבים להם התינוק זקוק, לרבות הורמונים חשובים ותרכובות שונות המסייעות במניעת מחלות. תרכובות אלו פשוט אינן קיימות בתחליפי החלב.
- בדרך מעוררת השראה, הביולוגיה תכננה אותך כך שגופך מזהה את צורכי התינוק ומשנה את ההרכב התזונתי של חלב האם לפיהם. החלב שאת מייצרת לאחר הלידה שונה מהותית מזה שאת מייצרת כשתינוקך בן חודש וגם הוא שונה מזה שמיוצר ככל שהוא ממשיך לגדול.
- ההנקה מסייעת בבניית קשר ייחודי בינך לבין תינוקך (בונדינג). כשאת מניקה, גם את וגם התינוק שלך נהנים מהמגע והחיבוק אשר מסייעים להתפתחות הרגשית ותחושת הביטחון של תינוקך.
איך מניקים נכון?
זה אולי ישמע לך מוזר אך למרות שהנקה היא אחד הדברים הטבעיים ביותר, נשים רבות נלחצות מכך ולעיתים אף נתקלות בקשיים. אמנם לא תוכלי להכין את הפטמות לחוויית ההנקה, אבל בהחלט אפשרי וכדאי להכין את הראש. כדאי לחקור מעט, לקרוא על הנושא לפני הלידה ואף לחשוף את בן הזוג לעניין על מנת שיוכל לתמוך בך ולעודד ברגעים בהם תזדקקי לכך.
מאחר וההנקה יכולה להימשך בין 7-40 דקות, חשוב שתבחרי מקום נוח ונעים. האווירה מאוד חשובה, במיוחד בימים הראשונים להנקה, כשאת עדיין מנסה להתרגל לעניין. אם רעשים מפריעים לך להתרכז, חפשי לעצמך מקום שקט. אם את משתעממת בקלות וההנקה קלה לך, אולי כדאי לך להניק מול הטלוויזיה. נסי מקומות שונים עד שתמצאי את המקום המתאים לך ותמיד ודאי שיש לידך בקבוק מים כדי שתוכלי לשתות הרבה.
החזיקי את תינוקך בתנוחה שלא תכאיב לך בידיים ובזרועות ורפדי את הכורסה שלך בכריות לפי הנוחות. נשים רבות מרגישות בנוח עם ערסול התינוק, אבל את יכולה לבחור לעצמך כל תנוחה שתרגיש לך נכון. סדרי את עצמך ואת התינוק בתנוחה נוחם לשניכם לפני שאת מתחילה להניק. שימי לב כיצד הפטמות שלך מרגישות כשהילד מתחיל לינוק. אם ההתחברות מכאיבה לך, נתקי את הואקום של היניקה על ידי הכנסת הזרת שלך בין חניכי התינוך לבין הפטמה שלך ונסי שוב. התינוק צריך לתפוס בפיו חלק גדול של הפטמה. לאחר שיתפוס נכון, הוא כבר יסתדר לבד.
נשים אמנם מיניקות תינוקות משחר היותן, אבל זה לא תמיד קל והקושי בו את עלולה להתקל בימים הראשונים עשוי להוות מכשול. בששת השבועות הראשונים אספקת החלב שלך איננה סדירה עדיין ושניכם נמצאים עדיין בתהליך למידה. זו תקופה בה יתכן ותחווי גודש בדשיים, כאבים בפטמות ואולי אף דלקות. חשוב מאוד לא להזניח: הנקה לא אמורה לכאוב ואם את חשה שאת זקוקה לעזרה אל תהססי לפנות לגורם המתאים. יועצות הנקה מוסכמות יסייעו רבות בהדרכת תפיסה נכונה של השד ובמקרים חמורים יותר של דלקת חשוב שתראי רופא על מנת לטפל בה כראוי ומהר.
רשימת קניות לקראת ההנקה
עם ההנקה תגלי מהר מאוד שאת חוסכת הרבה מאוד כסף על תחליפי חלב וכמויות של בקבוקים. זכרי זאת כשתחפשי לעצמך חזיות הנקה ופנקי את עצמך בחזיות טובות, נוחות שגם נראות טוב ויעניקו לך הרגשה חיובית.בדקי שהחזיה מתאימה לך ושהפתח שלה גדול ונוח. אם רק חלק קטן של השד נחשף דרכה, החזייה עלולה ללחוץ ולחסום את צינוריות החלב – היזהרי מכך! אימהות רבות מתמודדות עם נזילה מהשדיים. אולי תופתעי אבל לעיתים בכי של תינוק אחר, מחשבה על תינוקך או אפילו נוכחות של תינוק לידך עלולים לפתע לגרום לחלב לזרום, לפעמים ברגעים מאוד לא נעימים… פדים להנקה מהווים פיתרון אידיאלי לכך ומעניקים לך שקט נפשי. קיים מגוון סוגים שונים בשוק וכדאי לבדוק המלצות או להתנסות בעצמך על מנת להבין מאיזה פד את הכי מרוצה. רפידות ההנקה של Johnson’s® Baby למשל, מעוצבות בצורה עגולה ששומרת על דיסקרטיות, נדבקות לחזיה וללא זזות ובעלות כושר ספיגה מוגבר כל שהן מתאימות גם לנזילות קלות וגם למי שזקוקה לתמיכה גדולה יותר, כולל בשעות הלילה.
אז… איך את מרגישה?
כדי ללמוד להניק צריך להתאמן. תני לעצמך את כל הזמן שאת צריכה כדי להתרגל לרעיון. קחי יום, שבוע, או אפילו זרמי מהנקה להנקה. אם את מרגישה רע ביום מסוים, אמרי לעצמך שמחר יהיה טוב יותר וזכרי: כל בעיה שיש לך היא זמנית בלבד. עד שתצאי לטיפת חלב לבדיקה שגרתית סביר להניח שתדעי כבר להניק בלי לחשוב על זה בכלל. ואם לא, אל תהססי לבקש תמיכה.
כך תסתדרי גם מחוץ לבית
גם אם את מתביישת להניק מחוץ לבית או מול אנשים, חשוב שתדעי שברגע שתסגלי לעצמך הרגלים שיהיו לך נוחים, זה יבוא לך באופן טבעי. אף אחד לא מצפה ממך לרוץ בחזרה הביתה כל פעם שהתינוק שלך רוצה לאכול. ישנן חולצות מיוחדות המאפשרות לך להניק בדיסקרטיות וסינרים המשמשים כמסתורי הנקה ויש שמניקות בעזרת מנשא בו מוסתר התינוק. הכי מומלץ ללבוש חולצות מבדים נמתחים שאת יכולה פשוט להרים. את יכולה להניח על עצמך צעיף או חיתול בד על הכתף ומעל לחזה כדי להרגיש צנועה יותר (בדקי שהילד יכול לנשום בקלות למרות הכיסוי). זכרי לקחת עימך עוד זוג של רפידות הנקה בתיק כך שתוכלי לשים זוג חדש במהירות בעת הצורך.