כל שבוע קורה לך משהו חדש בבטן.

איך נשפיע על תינוקות לאכול בריא

איך יוצרים תנאים המעודדים תינוקות וילדים להתרגל לאוכל שהוא בריא ומזין יותר? על אף הנטייה להעדיף את מה שאינו דורש מאמץ, תינוקות וילדים לומדים להעריך את הטעמים והמרקמים החזקים והמורכבים, כאשר נוצרים התנאים המתאימים.
זמן קריאה:
3 דקות
שיתוף כתבה ב:

תוכן הכתבה:

תינוקות הגדלים בתרבויות שונות מתרגלים לאוכל מהסביבה בה הם גדלים ולומדים לאכול אותו. למשל, ביפן תינוקות מתרגלים לטעם של מיסו ושל דגים, באנגליה ילדים מתרגלים לטעמו של ממרח שמרים (marmite ). תינוק נחשף לראשונה לטעמים ברחם אימו, כאשר הטעמים מגיעים בנוזל האמניוטי. לאחר מכן הטעמים עוברים אליו דרך חלב האם.
הטעמים  שנחשפים אליהם העובר והתינוק ישפיעו על הפתיחות של התינוק לגוון ולאכול אוכל בריא.

נהוג לחשוב שיש אוכל שתינוקות ושילדים אוהבים ואכן, זה נכון שיש העדפות:

  • העדפה מולדת למתוק (למשוך את התינוק לחלב אם שיש בו מתיקות)
  • העדפה למזונות עם מרקם שהוא עדין יותר (מרקם המאפיין יותר את המזונות המעובדים)- למשל לחם לבן לעומת לחם מלא, דייסת תינוקות של התעשייה לעומת דייסת שיבולת שועל שמבשלים בבית משיבולת שועל שלמה.
  • לתינוקות ולילדים קל יותר להתמודד עם מזונות שהטעם והארומה שלהם לא חזקים/מורכבים (bland foods ), למשל- אורז לבן/פסטה לעומת קינואה, לחם לבן לעומת לחם שיפון, בייגלה לעומת קרקרים מפשתן.

איך יוצרים תנאים המעודדים תינוקות וילדים להתרגל לאוכל שהוא בריא ומזין יותר?

על אף הנטייה להעדיף את מה שאינו דורש מאמץ, תינוקות וילדים לומדים להעריך את הטעמים והמרקמים החזקים והמורכבים, כאשר נוצרים התנאים המתאימים.

בשלבי עוברות וינקות

החשיפה לטעמים החזקים תהיה דרך הנוזל האמניוטי, דרך חלב האם, ודרך צפייה באמא אוכלת. לכן:

  • בהריון – אכלי ארוחות מסודרות ומגוונות שיאפשרו אכילה של אוכל מזין בעל טעמים, ולא יתבססו על חטיפים.
  • בהנקה – אכלי מגוון, לדאוג לארוחות מסודרות ולדאוג שיהיה אוכל מבושל מזין וזמין בבית.
  • ארוחות משותפות – צרפו את התינוק לשולחן האוכל עוד לפני שלב הטעימות. וכשהוא מתחיל לטעום ולאכול, תכננו לפחות ארוחה משותפת אחת ביום, שבה גם אתם אוכלים.

במעבר למוצקים 

עלינו לכבד את הבחירות של התינוק בתוך המסגרת שאנו מציבים והמשמעות היא שלא תמיד יטעם אוכל שאנחנו מגישים.  בשלב זה תוכלו להשפיע על האכילה דרך מה שתגישו לאכול, דרך דוגמה אישית ודרך ההתייחסות שלכם לאכילה שלו:

  • התעלמו מפרצופים שתינוק עושה אחרי אוכל חזק בטעמו ומרקמו, הם חלק טבעי ממהלך ההסתגלות למזון מוצק ואינם מביעים גועל (מקטניות, ירקות, דגנים מלאים ואגוזים או בישול עם תבלינים)
  • הכינו את האוכל בבית- כולל את הדייסות. לדייסת קוואקר שמבשלים מהדגן השלם, יש טעם וארומה שונים מאשר לדייסה המתועשת, והיא משביעה בכמות קטנה יותר.
  • המשיכו לחשוף לסוגים שונים של אוכל, גם אם נכון לעכשיו אין היענות. דגנים מלאים, קטניות, ירקות ומחיות אגוזים- הם בעלי טעם ומרקם שמצריכים הסתגלות- לתינוק דרושות טעימות רבות עד להסתגלות.
  • סיימו את ההאכלה עם הסימן הראשון לשובע של התינוק. תינוק שצריך לאכול גם אחרי ששבע, עשוי לפתח העדפה למזונות שאינם משביעים (אוכל מעובד, קמח לבן, סוכר), כדי להימנע מהכובד שבאכילת יתר.
  • תוכלו ללמוד מנטיות האכילה של התינוק – הבחירות שלו יכולות להעיד על רגישויות, על נטיות של הגוף, על מחלות ועוד. למשל, כשתינוק שאוכל מעט ועדיין גדל לפי העקומות שלו, אנחנו לומדים שהוא זקוק למעט מזון. חשוב לכוון אותו למזונות מזינים, כי אחרת "נסתם לו התיאבון" מאוכל שאינו מזין (לחם לבן, עוגיות ביס, מעדן).
  • חשוב שיקבל כמה שיותר מזון מזין כדי לממש את מלוא פוטנציאל הגדילה, וכדי להרגיש טוב.

מאת דפנה רון

דיאטנית קלינית MSc

לייעוץ עם דפנה רון בפורום תזונת תינוקות

כתבות הכי נצפות בקטגוריה

ההריון שלך - שבוע אחר שבוע

לחצי על השבוע שלך וגלי עוד הרבה...

חיפוש
אפליקציה של יולדת

מומלץ לגלוש באתר בכל הדפדפנים למעט אינטרנט אקספלורר

דילוג לתוכן