אחת הדרכים להגן על ילדינו ועל האוכלוסיה ככלל מפני מחלות וזיהומים היא פשוטו כמשמעו – מתן חיסון נגד אותן מחלות שיש להן חיסונים.
חיסונים נחלקים לשתי קטגוריות עיקריות: חיסונים למניעת מחלות ילדות שנועדו למנוע סיבוכים של מחלות כמו חצבת, חזרת, אדמת וכו'. חיסונים אלה נמצאים בשימוש במשך שנים והוכחו פעם אחר פעם כבטוחים ומועילים. לחלק מחיסונים אלה יש אמנם תופעות לוואי, אך ניתן להגדיר אותן כתופעות מקומיות במהלך החיסון, כמו חום, חולשה וכו' והן תופעות שחולפות תוך שעות ועד יום-יומיים. הקבוצה השנייה של חיסונים עונתיים שמטרתם למנוע הידבקות במחלות עונתיות. בחיסונים עונתיים צריכים להתחסן פגים, ילדים עם מחלות מולדות וילדים עם מחלות כרוניות או בעיות לב/ריאות וכד'. חיסונים אלה הם גלגל הצלה יעיל וחיוני לילדים אלו. עבור ילדים בריאים, ההחלטה אם לחסן את ילדכם כנגד מחלת החורף ומחלות עונתיות נתונה בידכם כהורים.
חיסונים לתינוק והנחיות משרד הבריאות
למרבה המזל, החיסונים בישראל ניתנים לכלל האוכלוסיה בחינם, כבר בבית החולים מיד לאחר הלידה ולאחר מכן בתחנות טיפת חלב ובבתי הספר.
החיסונים ניתנים על פי הנחיות משרד הבריאות, וניתנים לשינוי בהתאם להמלצותיו.
רשימת החיסונים
לאחר הלידה: בבית החולים מיד לאחר הלידה התינוק יקבל חיסון נגד צהבת B.
גיל חודש: התינוק יקבל מנה שנייה מהחיסון נגד צהבת B.
גיל חודשיים : התינוק יקבל מנה ראשונה מהחיסון הידוע בכינוי “מחומשת”, שמכיל למעשה חיסונים כנגד- טטנוס, דיפטריה, המופילוס אינפלואנצה B,שעלת ופוליו.
בנוסף, תינוקך יקבל מנה ראשונה של חיסון נגד פנוימוקוק (פרבנר – מזהם נפוץ שעשוי לגרום למחלות קשות, בעיקר בקרב תינוקות), ונגד נגיף הרוטה – הגורם לשלשולים והקאות.
חשוב לציין כי למרות שייתכן שתחשבו ש”רוטה זה בסך הכל שלשולים, למה לחסן, בעיקר אם תופעת הלוואי היא שלשולים?”, מדובר באחד החיסונים החשובים ביותר, שכן רוטה עשוי להוביל לשלשולים והקאות בחומרה רבה המחייבת אשפוז ארוך.
גיל ארבעה חודשים:
התינוק יקבל מנה שנייה של החיסון המחומש למחלות קרמת (דיפטריה), צפדת (טטנוס), שעלת (פרטוסיס), חיסון נגד המופילוס אינפלואנזה B, חיסון מומת נגד מחלת הפוליו (בזריקה לשריר הירך).
• מנה שנייה של חיסון נגד נגיף הרוטה (שניתן בטיפות בפה)
• מנה שנייה של חיסון נגד חיידק הפנאומוקוק
גיל חצי שנה: מנה שלישית של חיסון נגד צהבת B, מנה שלישית של החיסון המרובע בתוספת חיסון חי-מוחלש נגד התפרצות פוליו (זוכרות את הטיפות שקיבלנו לפה? אז זה), מנה שלישית של המופילוס אינפלואנצה B, ומנה שלישית של רוטה.
חשוב לציין בהקשר זה כי החיסון החי-מוחלש נגד הפוליו מיועד למעשה להגנת הסביבה ולא להגנת התינוק הפרטי שלך, והוא חשוב מאין כמוהו למניעת התפרצות המחלה. עוד חשוב לזכור שמדובר בחיסון חי, ולכן כדאי להתרחק מאנשים עם מערכת חיסונית מוחלשת (למשל חולי סרטן בטיפול כימותרפי), על מנת לשמור על בריאותם. עקרון זה נכון לכל החיסונים המוחלשים, אך בטיפת חלב נוהגים להדגיש זאת ביחס לחיסון הפוליו.
גיל שנה: הגענו לחיסון ממנו חוששות האימהות, ועליו העמיסו תלי תלים של שמועות לא מבוססות. מנה רביעית של החיסון המרובע והמופילוס אינפלואנצה B, מנה שלישית של פנוימוקוק, ומנה ראשונה של החיסון המגן על התינוק מפני כל המחלות מהן אנחנו סבלנו בתור ילדים – חצבת, חזרת, אדמת ואבעבועות רוח.
שוב חשוב לציין שאנחנו חלינו בגרסאות הקלות יותר של המחלות הללו, כיום החידקים אלימים יותר, ולא כדאי להניח לילדים לחלות – עדיף לחסן
חיסונים גיל שנה וחצי: תוספת לחיסון הפוליו החי-מוחלש, ומנה ראשונה של חיסון נגד צהבת A.
גיל שנתיים: מנה שנייה של חיסון נגד צהבת A.
גיל 6 (כיתה א’): מנה שניה של החיסון נגד חצבת, חזרת, אדמת ואבעבועות רוח.
גיל 7 (כיתה ב’): מנת דחף של החיסון המרובע.
גיל 13 (כיתה ח’): מנת דחף של החיסון המרובע, אבל הפעם באמת בגרסתו המקורית והמשולשת – ללא פוליו. בנוסף, המדינה מאפשרת לנערות לקבל שלוש מנות של חיסון נגד נגיף הפפילומה, הגורם לסרטן צוואר הרחם.
תופעות לוואי
לאחר קבלת החיסונים יכולות להופיע תופעות לוואי כלליות: תופעות מקומיות ככאב, נפיחות ואודם באזור ההזרקה בירך וכן שלשולים והקאות בשכיחות נמוכה עקב חיסון הרוטה שניתן דרך הפה. כמו כן יתכן שיעלה חום, אי־שקט וחוסר תיאבון. תופעות הלוואי חולפות תוך יום-יומיים.
יש לציין, החיסונים ניתנים על פי הנחיות משרד הבריאות, וניתנים לשינוי בהתאם להמלצותיו.