התינוק שלכם בוכה במשך מספר שעות ביום באופן קבוע? הוא מאגרף את כפות ידיו, מתפתל ומאדים? יכול להיות שמדובר בתופעת הגזים, או בשמה הרפואי – קוליק. הבשורה הטובה: גזים אינם מסוכנים לתינוק וניתן להקל עליו בעזרת טיפול בייתי. הבשורה הטובה יותר: בתוך שלושה עד ארבעה חודשים הגזים עוברים מעצמם, כלא היו
כשבועיים לאחר הלידה זה מתחיל: התינוק הופך לחסר מנוחה, בוכה לעיתים קרובות ולפעמים פשוט אי אפשר להרגיע אותו. לרוב, הבכי מופיע בעיקר בשעות הערב ומלווה גם בהתכווצויות והתפתלויות של הגוף. כשליש מהתינוקות יסבלו בחודשי החיים הראשונים מגזים, כשהגורמים לתופעה עדיין אינם ברורים. מומחים מעריכים שמדובר בחוסר בשלות של מערכת העיכול שגורמת ללכידת בועות אוויר בקיבה ובמעי ושתקופת הגזים היא למעשה תהליך ההסתגלות של מערכת העיכול של התינוק למעבר בין הזנה מחבל הטבור להזנה דרך הפה.
איך בועות האוויר מגיעות לקיבת התינוק?
איך מזהים כאבי גזים?
לפי ההגדרה הרפואית, תופעת הגזים גורמת לבכי חזק במשך שלוש שעות ביום, יותר משלוש פעמים בשבוע למשך יותר משלושה שבועות . לרוב הבכי יופיע בשעות קבועות ביום, ויהיה מלווה בהתכווצויות של התינוק כלפי פנימה, למעין כדור קטן. יחד עם זאת, הורים רבים מדווחים על בכי כתוצאה מגזים גם בשעות היום או בשעות משתנות.
איך מקלים על כאבי הגזים?
ממה כדאי להיזהר?
קיימים היום בשוק תכשירים טבעיים שונים לטיפול בגזים אצל תינוקות, כמו חליטות תה או תוספי תזונה, אך חשוב לשים לב להשתמש רק בתכשירים שקיבלו את אישור אגף הרוקחות במשרד הבריאות. תכשירים ללא אישור של אגף הרוקחות לא עמדו במבחנים קליניים ואינם נדרשים לעמוד בדרישות המחמירות של המוסדות הרפואיים. כמו כן, תכשירים טבעיים שאינם עברו אישור של אגף הרוקחות, עשויים להכיל חומרים שאינם בריאים לתינוקות, כמו אלכוהול וסוכר. במקרה שאינכם בטוחים לגבי האישור שקיבל תכשיר מסוים, התייעצו עם רופא הילדים.
מתי ללכת לרופא?
תופעת הגזים, כאמור, הינה תופעה טבעית ונפוצה ואינה מסוכנת לתינוק או גורמת לירידה במשקל. יחד עם זאת, אם מופיע אחד מהסימנים הבאים מומלץ לגשת לבדיקה רפואית:
הכתבה באדיבות חברת כצט, יצרנית טיפטיפות סימיקול