כל שבוע קורה לך משהו חדש בבטן.

עיסוי פרינאום – עיסוי החיץ

עד כמה שזה נשמע מוזר, להריון יש פג תוקף ומגיע הרגע בו הבייבי צריך לצאת לעולם מאיפשהו, והאיפשהו הזה הוא הנרתיק שלך. גם עם הדבר מעורר בך חוסר נוחות. אחת מהדרכים להקל על עצמך הינה עיסוי של אזור הפרינאום. אם את תוהה איך מתבצע עיסוי הפרינאום או איך עושים עיסוי פרינאום, דעי שזה די פשוט ואף יכול לעזור לך לקראת הלידה הצפויה.
זמן קריאה:
7 דקות
שיתוף כתבה ב:

תוכן הכתבה:

מהו הפרינאום ומדוע כדאי לעסות אותו?

אזור החיץ בין הנקבים (הנרתיק ופי הטבעת), נקרא בלועזית פרינאום. עוד אחת מאותן "מתנות" שהטבע חנן בהן את האישה. רקמות הפרינאום הן רקמות גמישות שביכולתן להימתח או להתכווץ בהתאם. במהלך הלידה מתרחב אזור הנרתיק מאד אך לעיתים, הפרינאום איננו גמיש מספיק, ולכן כדי לאפשר את מעבר הראש של התינוק בדרכו החוצה נדרש לבצע בו חיתוך יזום הנקרא חיתוך חיץ (אפיסיוטומיה) על מנת למנוע קרע בלתי נשלט בפרינאום.

לרוב נפערים בשעת הלידה קרעים קטנטנים ושטחיים מדרגה ראשונה. אולם לעתים נגרמים קרעים גדולים, שעלולים לגרום לבעיות של אי שליטה על הסוגרים, לכאבים בקיום יחסי מין וחולשה של שרירי רצפת האגן.

עיסוי פרינאום נעשה על מנת להוריד את הסיכויים להיווצרות הקרעים במהלך הלידה ככל שניתן. מעקב שנעשה אחר נשים שעשו עסוי פרינאום לפני הלידה הראה יתרון בהפחתת קרעים חמורים בדרגות 2 ו־3 ובהפחתת שיעור הלידות המכשירניות, בעיקר בלידות ראשונות ומפחית חיתוך חיץ בצורה מובהקת בנשים שלא ילדו בעבר. בעיסוי פרינאום אנו מתייחסים אך ורק לחלק התחתון של פתח הנרתיק.

עם זאת חשוב לדעת! שלמרות העיסוי יכול להיות שייווצרו קרעים או חתך חיץ אשר יידרשו תפרים.

חיתוך החיץ 

כשהמיילדת חוששת שהפרינאום אינו אלסטי מספיק, היא עשויה להחליט ולחתוך את הפרינאום, חתך אלכסוני, אותו יהיה צורך וודאי לתפור לאחר הלידה. חיתוך החיץ איננו גזרה משמים, וניתן לעשות הרבה על מנת לצמצם את הצורך בו, כך שברוב המקרים ניתן למנוע אותו כליל. וזון מטרתו של עיסוי פרינאום היא להגמיש את רקמות פתח הנרתיק.

מטרת העיסוי

במהלך הלידה, ראש התינוק נדחף בעוצמה כלפי חוץ דרך הנרתיק תוך כדי מתיחה חזקה של האזור. מטרת העיסוי היא להגמיש להקל על הלידה ולהוריד את הסיכוי לקרעים וחתכים בלידה ולהימנע מהשלכותיהם האפשריות: תפרים, צלקות, כאבים ועוד. יש מספר טכניקות לעיסוי פרינאום.

מתי להתחיל עיסוי פרינאום

מתחילים לבצע עיסוי פרינאום בדרך כלל בסביבות שבוע 34 להריון. העיסוי מבוצע על ידי האישה עצמה או על ידי בן הזוג, שזו דרך טובה להגביר את מעורבותו בתהליך ההריון.

כיצד מבוצע עיסוי פרינאום

הכנה לעיסוי הפרינאום

מומלץ למצוא זמן שקט ורגוע, לפני העיסוי יש לשטוף היטב ידים ולגזוז ציפורניים. לאחר מכן כדאי לפרוס מגבת על המיטה, עליה תשכבי כאשר המגבת מתחת לאגן שלך ולרוקן את שלפוחית השתן. חשוב להרפות את הגוף והאזור בעת העיסוי, לכן נשמי נשימות עמוקות לבטן והרפי את רצפת האגן.
הכיני לצידך מעט שמן בצלוחית, שימרי על היגיינת הבקבוק.

הלכה למעשה

כדי לרכך את אזור הנרתיק נהוג להשתמש בשמן (בדרך כלל שמן שקדים), אותו שמים על האצבעות המורות. העיסוי עצמו מבוצע באמצעות שתי האצבעות המורות המוחדרות כאשר הן צמודות עד לעומק הפרק האמצעי של האצבע. תוך יצירת לחץ עדין, יש להפריד בין שתי האצבעות ולהעבירן לאורך דפנות הנרתיק עד לגובה אמצע הנרתיק. אין להמשיך את תנועת העיסוי בחלקו העליון של הנרתיק. לאחר מכן יש להחזיר את האצבעות חזרה אל תחתית הנרתיק, וחוזר חלילה.

אין כמות מסויימת של פעמים אותה צריך לבצע או זמן מוגדר לעיסוי. עיסוי בין חמש לעשר דקות ביום, הוא בהחלט מספק, וגם אם הוא מבוצע פחות אז זה עדיין טוב. צריך לזכור – עדיף לבצע עיסוי חיץ חלקי מאשר לא לבצע אותו כלל.

בן הזוג כשותף בעיסוי פרינאום

במידה ואת לא מצליחה או אינך רוצה לבצע את העיסוי בעצמך, תוכלי לבקש עזרה מבן זוגך. על בן הזוג לשבת על כיסא, כך שהאישה שוכבת מולו עם רגליים מוגבהות על משענות הכיסא שלו. עליו לשמן את אצבעותיו (שתי האצבעות המורות) ולהחדיר אותן בעדינות לתוך הנרתיק לעומק של כארבעה סנטימטרים, עד הפרק האמצעי של האצבע.

משך זמן העיסוי

משך עיסוי פרינאום הינו בין 5 ל-10 דקות ביום. לקראת הלידה חשוב להקפיד על עיסוי יומיומי. ככל שתקפידו יותר, כך רקמות הפרינאום יהיו רכות ומוכנות יותר למעבר של תינוקך.

באיזה שמן כדאי לשתמש בעיסוי פרינאום?

יש מגוון שמנים בהם ניתן להשתמש אך בכל מקרה- יש להשתמש בשמן מבקבוק חדש סגור של שמן שמיועד לעיסוי פרינאום. שמני בסיס בעלי מרקם עדין ונעים מספיקים בפני עצמם לעיסוי הפרינאום:

שמן שקדים – השמן הנפוץ ביותר לעיסוי פרינאום שמן זית, שמן שומשום או שמן זרעי ענבים

ניתןגם לשלב את אחד השמנים האתריים הבאים: 

שמן לבנדר: מחטא ומרגיע

שמן גרניום: מסייע לריכוך ולהבשלת הרקמה

שמן נר הלילה: מסייע להגמשה, ריכוך והזנה של העור.

קלנדולה: מחדש רקמות עור ואנטיספטי

ויטמין E: עוזר בגמישות העור

כשאת מחפשת פתרון אחר

ישנה אופציה מכנית לעיסוי הפרינאום. קוראים לה אפי־נו, ומדובר בעצם בבלון קטן שאותו מחדירים לנרתיק ומנפחים עם משאבה ידנית קטנה (קצת בדומה למכשיר בדיקת לחץ דם).

אפי־נו מגיע במספר דגמים שהיקרים שבהם מאפשרים לך להשתמש בהם גם לאחר הלידה לטיפול ומניעה של בעיות ברצפת האגן.

ישנם מספר כללי זהירות עליהם כדאי לשמור בעת ביצוע עיסוי החיץ:

יש להימנע מעיסוי של החלק העליון של הנרתיק (החלק הפונה לכיוון הדגדגן והשופכה) כדי לא לרכך חלק זה. חלק זה של הנרתיק אינו אמור להימתח כלל, וקרע בו יכול להיות בעייתי.

אין להתחיל לבצע את העיסוי בצורה חזקה מדי, אלא בצורה הדרגתית מאד, לאורך מספר שבועות. עם הזמן, בעקבות עיסוי קרום החיץ הוא יתרכך, ואז לאט לאט ניתן יהיה להפעיל יותר לחץ.

מתי אין לבצע עיסוי פרינאום

ישנם מצבים שבהם אין לעשות עיסוי לפרינאום:

  • אין לעשות עיסוי אם את סובלת מדלקת או מהרפס וגינאלי פעיל.
  • אין לעשות עיסוי אם יש פיטריה וגינלית.
  • אם העיסוי גורם לך חוסר נעימות שאינך יכולה להתגבר עליה.
  • אם העובר מצוי במצג עכוז.
  • אין לעשות עיסוי אם יש לך צירים מוקדמים.
  • אין לעשות עיסוי אם את נמצאת בשמירת הריון.
  • אם את חווה ירידת מים או דימום בהריון.

שמן בחדר לידה

גם בעת הלידה עצמה כדאי להצטייד בשמן כדי שהמיילדת תוכל לבצע עיסוי לקרום החיץ בזמן שראש התינוק יוצא.

ממולץ להביא שמן לחדר הלידה. במידה ועשית עיסוי מומלץ לציין זאת בפני המיילדת והביאי איתך ללידה שמן מתאים בבקבוק סגור. במידת האפשר המיילדת תבצע עיסוי עם השמן במהלך הלידה.

כתבות הכי נצפות בקטגוריה

חיפוש
אפליקציה של יולדת

מומלץ לגלוש באתר בכל הדפדפנים למעט אינטרנט אקספלורר

דילוג לתוכן