כל שבוע קורה לך משהו חדש בבטן.

יתר לחץ דם כרוני

כל מה שצריך לדעת על לחץ דם בהריון וסיבוכיה: מהם הסיבוכים האפשריים של יתר לחץ דם בהיריון? כיצד משפיע ההריון על לחץ הדם? כיצד משפיע לחץ דם על ההריון, כיצד מטפלים ביתר לחץ דם בהריון ומהי רעלת הריון?
זמן קריאה:
9 דקות
שיתוף כתבה ב:

תוכן הכתבה:

מהו לחץ דם?

הלב הוא משאבה המזרימה את הדם לרקמות. התכווצות הלב יוצרת לחץ שדוחף את הדם לזרום בכלי הדם (בעורקים ובוורידים). הדם נושא חמצן וחומרים נוספים הנחוצים לרקמות הגוף.

הלחץ גבוה יותר בזמן שהלב מתכווץ (סיסטולה) ונמוך יותר בזמן שהלב רפוי ומתרחב (דיאסטולה).

יתר לחץ דם כרוני

יתר לחץ דם בנשים הרות, הוא כזה שנמדדו ערכי ל"ד חוזרים של מעל 140/90 לפני ההריון או עד שבוע 20 להריון.

חלק ניכר מן הנשים מאובחנות רק במהלך ההריון, משום שלא ביצעו מעקב לחץ דם שגרתי טרם ההריון. סוג זה קשה לעתים לאבחון, מאחר ולחץ דם גבוה לרוב אינו מלווה בתסמינים, ולכן כשמזוהה לחץ דם בהיריון, קשה לעתים לקבוע האם החל בהיריון ובאיזה שלב, או שהיה קיים גם לפניו. שכיחות התופעה עולה עם השנים, הן בשל מגמת השמנת היתר באוכלוסיה והן בשל עליה בגיל הילודה.

יתר לחץ דם כרוני מוגדר כך גם אחרי לידה, אם נותר לפחות שישה שבועות לאחר הלידה.

מה מוגדר כיתר לחץ דם כרוני

לחץ דם גבוה מוגדר כ-140/90 לפחות בשתי מדידות המבוצעות בפרק זמן של שש שעות.

  • יתר לחץ דם המוכר עוד לפני ההריון.
  • יתר לחץ דם המופיע לפני שבוע ה-20 להריון
  • יתר לחץ דם אשר נשאר לפחות שישה שבועות לאחר הלידה

 כיצד משפיע ההריון על לחץ הדם?

באופן טבעי, בעיקר בתחילת ההריון, ישנה ירידה של ערכי לחץ דם כפי שמתרחש באוכלוסיה הכללית, ולכן נשים רבות יכולות להיות מאוזנות עם מינונים נמוכים של טיפול ואף ללא טיפול כלל בתחילת ההריון. עם זאת, ב- 7%-20% מהנשים ההרות עם יתר לחץ דם, תהיה עליה בערכי לחץ הדם, עם התפתחות רעלת היריון. יתר לחץ דם כרוני מגביר סיכון לסיבוכי הריון, כולל רעלת היריון, פגיעה בגדילת העובר, לידות מוקדמות, היפרדות שליה ועוד.

כיצד משפיע לחץ דם על ההריון?

יתר לחץ דם כרוני הוא אחד המצבים המורכבים בהריון ומוגדר כמחלה הדורשת התייחסות וטיפול הדוק כדי למנוע סיבוכים מיותרים.

סיבוכי יתר לחץ דם בהריון מהווים את אחת הסיבות העיקריות לתחלואה עוברית ואימהית.
אם לא הופיע יתר לחץ דם לפני ההריון מצב זה בדרך כלל חולף לאחר לידה.

נשים עם יתר לחץ דם נמצאות בסיכון מוגבר להתפתחות רעלת הריון ולסיבוכים מיילדותיים נוספים כגון לידה מוקדמת, גדילה לא מספקת של העובר, הפרדות שלייה ועוד. משום כך, ישנה חשיבות רבה למעקב אחר הופעת רעלת הריון, גדילת העובר ועוד.

בדיקת לחץ דם בהריון

טיפול בלחץ דם כרוני

כיצד מטפלים ביתר לחץ דם טרם ההריון?

על נשים שיודעות כי הן סובלות מיתר לחץ דם טרם הכניסה להריון, לבצע מעקב אחר ערכי לחץ הדם וגורמי סיכון נוספים. המעקב חשוב הן לשם הערכת הסיכון העתידי לסיבוכי היריון, והן למעקב אחר הופעת רעלת הריון. מאחר וישנן תרופות לטיפול ביתר לחץ דם שאסורות לעובר, כגון תרופות ממשפחת מעכבי ה-ACE לכן כל מי שמתכננת הריון ומטופלת בתרופות לחץ דם צריכה להתייעץ עם הרופא המטפל לגבי שינוי הטיפול התרופתי.

כיצד מטפלים ביתר לחץ דם בהריון?

הטיפול ביתר לחץ דם בהיריון תלוי במספר גורמים:
• חומרת יתר לחץ דם
• נוכחות חלבון בשתן
• נוכחות סימפטומים של רעלת
• תוצאות בדיקות מעבדה שונות
• שבוע ההיריון

לנשים שסובלות מיתר לחץ דם כרוני טרום הריון, עם הכנסן להריון עליהן להיות במעקב רפואי תכוף לצורך ניטור ערכי לחץ הדם ומעקב אחר גדילת העובר.
במהלך ההריון עצמו, הטיפול בלחץ דם גבוה נחלק לשניים: בשלב הראשון מומלץ על שינויים התנהגותיים ובעיקר מנוחה. במקרים בהם לחץ הדם נמוך מ-160/100 מנוחה בשילוב עם מעקב צמוד יתכן ויספיקו ולא יהיה צורך בטיפול תרופתי. אולם, אם לחץ הדם הסיסטולי גבוה מ-160 מ"מ כספית או לחץ דם הדיאסטולי מעל מ"מ כספית 100, יידרש טיפול תרופתי. ישנן תרופות רבות הנחשבות בטוחות בהריון, ועל כן אין להפסיק לחלוטין טיפול תרופתי ללא הנחיית הרופא המטפל.יש צורך לעיתים בהפחתת מינוני התרופות להורדת לחץ דם, על מנת להמנע מירידה חדה מדי של לחץ הדם ומנזק לעובר. ההמלצה היא לשמור על ערכים שבין 140-160 ממ"כ סיסטולי ו- 90-110 ממ"כ דיאסטולי.

בנוסף וחשוב ביותר- כל אישה הסובלת מלחץ דם גבוה מונחית גם לביצוע של בדיקות שגרה שונות, כגון: מדידת לחץ דם, הולטר לחץ דם (בדיקה המודדת את לחץ הדם במשך 24 שעות) ובדיקות שתן באופן שגרתי.המעקב חיוני כדי לזהות טרום רעלת הריון בשלבים הראשוניים, למנוע החמרה ופגיעות מורכבות יותר. בטווח הארוך, המעקב חיוני כדי לקבוע אם מדובר ביתר לחץ דם כרוני ולטפל בו בהתאם.

הנקה– לרב נשים המטופלות בתרופות להורדת לחץ דם, יכולות להניק ואינן צריכות להפסיק את נטילת התרופה. אמנם מרבית התרופות מועברות דרך חלב האם אל התינוק, אולם מדובר בכמויות קטנות בלבד.

חשוב לציין! כי ההחלטה בנוגע לאופן הטיפול היא אינדיווידואלית ומשתנה בהתאם לכל אחת ואחת וכן גם בהתאם להריון עצמו.

גורמי סיכון להתפתחות יתר לחץ דם כרוני בהריון?

מעבר ללחץ דם גבוה שהיה קיים עוד לפני ההריון ישנם מספר גורמי סיכון שמעלים את הסיכוי להתפתחות הבעיה, בהם סיפור משפחתי של יתר לחץ דם, גיל אישה צעיר מאוד או לחלופין הריון בגילאים מבוגרים יותר, מחלות רקע שונות שמעלות את הסיכוי להתפתחות של יתר לחץ דם, כמו סוכרת או השמנת יתר ועוד. 

הסיבוכים האפשריים שעלולים להתפתח בשל לחץ דם גבוה במהלך ההריון?

הסיכון המרכזי בלחץ דם גבוה הוא התפתחותה של רעלת הריון, מצב מסכן חיים המהווה את אחת מהסיבות המרכזיות לתחלואה של האם ושל העובר. 

רעלת הריון

רעלת הריון נחלקת לשלושה מצבי חומרה: 

רעלת היריון קלה – כאשר ערכי לחץ הדם בתחום הקל עד 110/160. בדיקות המעבדה תקינות, עם או ללא הפרשת חלבון בשתן ללא סמפטומים אצל האם כגון: כאבי ראש או כאבים ברום הבטן.

רעלת הריון חמורה – זהו מצב דחוף המצריך תשומת לב רפואית. ערכי לחץ הדם מעל 110/160 . לרב אך לא תמיד מופיע חלבון בשתן. יתכנו ביטויים קליניים כגון: כאבי ראש, בעיות בראיה: טשטוש ראיה, הבזקי אור, כתמים, מיעוט שתן, כאבים ברום הבטן, האטה בגדילת העובר, היפרדות שליה, לידה מוקדמת. בבדיקות מעבדה תוצאות שאינן תקינות: עליה בתפקודי הכבד, ירידה בטרמבוציטים או אנמיה וכד'.

אקלמפסיה – בנוסף לסימנים שהוזכרו ברעלת היריון חמורה, עלולים להופיע אירועי התכווצות עד אובדן הכרה, שעלולים לסכן את חיי היולדת והעובר.

תסמונת HELLP – הצורה החמורה של טרום רעלת היריונית. בנוסף לכל הסימנים שצוינו עד כה מופיעה הפרעה בתפקודי הכבד והקרישה בבדיקות הדם.

טיפול ברעלת הריון

רעלת הריונית הינה מצב מסכן חיים, וחשוב לזהות אותה מוקדם ולטפל בה בהתאם. הטיפול הרפואי המיטבי מבחינת האם, בטרום רעלת הריונית הוא יילוד התינוק.

טיפול בטרום רעלת הריון חמורה או רעלת הריון

הטיפול היחיד הוא לידה, ללא כל תלות בגיל ההריון. מעבר לכך, יתר לחץ דם שאינו מטופל עלול להשפיע גם על גודל העובר המתפתח ועל כן גם אם ההריון יסתיים במועדו, משקל התינוק עלול להיות נמוך. מסיבות אלה, על מנת לשמור על בריאות האם ולהימנע מלידה מוקדמת של תינוק במשקל נמוך, מעקב צמוד ותכוף חיוני כדי להביא את ההריון לכדי סיום מוצלח. 

טיפול בטרום רעלת קלה

כאשר ההריון עדיין צעיר ורצוי שהעובר ימשיך להתפתח ברחם ניתן לדחות את היילוד תוך כדי מעקב צמוד.

מהן המלצות למעקב בטרום רעלת קלה?
  • מנוחה – קיימת חשיבות במנוחה מירבית.
  • תנוחת שכיבה -יש להימנע משכיבה ממושכת על הגב, ולהקפיד לשכב על צד שמאל, בשכיבה על צד זה אספקת הדם לשלייה תהיה טובה יותר.
  • מדידת לחץ דם – יש למדוד לחץ דם ודופק בזמן מנוחה 3 פעמים ביום.
  • ניטור לב – יש לנטר את דופק לב העובר 3 פעמים ביום.
  • מעקב תנועות עובר– יש להרגיש 3 תנועות במשך 30 דקות 3 פעמים ביום.
  • אולטרסאונד – יש לבצע מעקב אולטרסאונד מילדותי, הכולל זרימת דם שלייתית לפי הצורך ומעקב גדילת העובר אחת לשבועיים.
  • משקל – יש להישקל שקילה יומית לזיהוי הצטברות נוזלים בגופך.
  • בדיקות
    • יש לבצע מעקב בדיקות דם לפי הצורך
    • יש לבדוק חלבון בשתן.
  • המלצות נוספות
    • לעיתים במידת הצורך יש לבצע איסוף שתן ל- 24 שעות לצורך בדיקת תפקוד כיליתי.
    • במידת הצורך יש לבצע בדיקת רופא עיניים.
    • מומלץ לקבל יעוץ דיאטנית קלינית להתאמת כלכלה דלת מלח
טיפול תרופתי

לפני שבוע 34 להריון יתכן ויוחלט על טיפול תרופתי להבשלת ריאות העובר. (סה"כ 2 זריקות )
טיפול תרופתי להורדת לחץ דם יינתן בהתאם למצבך לפי החלטה רפואית

כתבות הכי נצפות בקטגוריה

חיפוש
אפליקציה של יולדת

מומלץ לגלוש באתר בכל הדפדפנים למעט אינטרנט אקספלורר

דילוג לתוכן