כל שבוע קורה לך משהו חדש בבטן.

סוכרת טרום הריונית

ישנן נשים הסובלות מסוכרת טרום היותן הריוניות. סוכרת טרום הריונית, יכולה להוביל לסיבוכים משמעותיים לאימא, לעובר וליילוד הן בטווח הקצר והן בטוח הארוך.
שיעור וחומרת הסיבוכים הם בקשר ישיר למידת איזון הסוכר, טרם ההריון ובמהלכו. 
עוד על סכרת טרום הריונית בהמשך הכתבה. המשיכי וקראי...
זמן קריאה:
5 דקות
שיתוף כתבה ב:

תוכן הכתבה:

סוכרת טרום הריונית 

כשנשים עם סוכרת מתכננות הריון, המצב נקרא סוכרת טרום הריון, והוא כרוך בהקפדה על רמות סוכר בדם קרוב לטווח היעד, לפני הכניסה להריון.

קיימים שני סוגים של סוכרת טרום הריונית (Type 1 Diabetes Mellitus או Type 2) :

  • סוכרת נעורים– סוכרת המופיעה לרוב בגיל ילדות-נעורים, אולם יכולה להופיע גם עד גיל 40. סוכרת זו נגרמת כתוצאה מהרס התאים בלבלב (תאי בטא) שאחראים על ייצור אינסולין. התוצאה היא שלא מופרש אינסולין בכמות מספקת לצורכי הגוף.
  • סוכרת מבוגרים– סוכרת שעל פי רוב מופיעה בגיל מבוגר, בדרך כלל אצל אנשים בני 40 ומעלה. סוג זה של סוכרת נגרמת כתוצאה מהתפתחות תנגודת הגוף לאינסולין. בסוכרת מבוגרים קיימת הפרשת אינסולין, אולם הרקמות אינן מגיבות לו כיאות. הגורם העיקרי לסוכרת מסוג זה הוא תורשתי.

כיום ברור כי הגורם החשוב ביותר להצלחת הריון בקרב נשים סוכרתיות היא מידת האיזון, ולשם כך חיוני כי ההריון יהיה מתוכנן מראש.

כיצד משפיע ההריון על הסוכרת? 

הריון הוא מצב פרו-סכרתי, כלומר, לאורך ההריון יש עלייה בתנגודת לאינסולין ועלייה בערכי הסוכר ככל שההריון מתקדם. לפיכך, נשים יכולות להיות מאובחנות לראשונה עם סוכרת הריון במהלך ההריון. בקרב נשים עם סוכרת טרם ההריון, ייתכן קושי רב יותר בשמירה על איזון הסוכר, תוך כדי עלייה במינון ותדירות האינסולין הנדרש להגיע לאיזון.

כיצד משפיעה הסוכרת על ההריון? 

כאשר אישה הסובלת מסוכרת טרום הריונית נכנסת להריון, יש חשיבות קריטית לאיזון הסוכרת טרם ההריון ובמהלך השבועות הראשונים להריון, זאת משום שרמת סוכר גבוהה בשליש הראשון להריון מעלה את הסיכון לסיבוכים שונים, בראש ובראשונה, הפלות ספונטניות ומומים מולדים. גם בהמשך ההריון, בטרימסטר שני ושלישי, רמות סוכר גבוהות מעלות את הסיכון לסיבוכים מיילדותיים נוספים כגון: עובר גדול (מקרוזומיה), רעלת הריון, לידה מוקדמת, כליאת כתפיים וכתוצאה מאלו שיעור גבוה יותר של ניתוחים קיסריים ולידות מכשירניות. היילוד לאימא סוכרתית מושפע אף הוא לרעה מערכי סוכר גבוהים עם סיבוכים הכוללים בין יתר: ירידת רמת הסוכר (היפוגליקמיה), צהבת, עיכוב בבשלות הריאות ועוד.

  • הפלות ספונטניות, מומים מולדים – סיבוכים אלו קשורים בעיקר לרמות הסוכר טרם ההריון ובתחילתו. כיוון שכך, ישנה חשיבות רבה לתכנון ההריון והשגת איזון מיטבי של רמות הסוכר עוד טרם ההריון. זאת מהסיבה הפשוטה שכאשר מתגלה כבר ההריון, ייתכן שההשפעה המזיקה כבר התרחשה ואיזון הסוכר בשלב זה כבר לא יעזור למניעת הסיבוכים הללו.
  • מקרוזומיה – זהו המונח הרפואי לעובר גדול, אשר מוגדר כעובר אשר משקלו הוא מעל 4 ק"ג בלידה. מקרוזומיה עוברית היא הסיבוך המשמעותי ביותר הקשור לרמות סוכר מוגברות אצל האם. מקרוזומיה עלולה להוביל מצידה לבעיות נוספות כגון: לידה בניתוח קיסרי או לידה מכשירנית, דימום מוגבר לאחר הלידה, קרעים בתעלת הלידה, כליאת כתפיים ועוד.
  • ריבוי מי שפירריבוי מי שפיר מופיע משום שרמות סוכר גבוהות מובילות להשתנה מרובה של העובר ברחם. ריבוי מי שפיר עלול להוביל במצב קיצוני ללידה מוקדמת ולקשיי נשימה אצל האם.
  • היפוגליקמיה אצל היילוד – זהו המונח הרפואי לירידה ברמות הסוכר, שעלולה להופיע אצל היילוד בשעות הראשונות לאחר הלידה.
  • רעלת הריון, לידה מוקדמת – אלו סיבוכי הריון נוספים, בעיקר בטרימסטר שני ושלישי, ששכיחותם עולה בקרב נשים סוכרתיות וקורלציה למידת איזון הסוכר.
  • בשלות ראתית אצל היילוד – לתינוקות הנולדים לאימא סוכרתית, יש האטה בהבשלת הריאות התוך רחמית, מה שעלול לגרום לקוצר נשימה ביילוד, צורך בסיוע נשימתי על ידי חמצן ועד כדי הנשמה.

כיצד מטפלים בסוכרת בהריון? 

כאמור, המטרה היא איזון מיטבי של רמות הסוכר, שיש להשיגו עוד לפני ההריון ולשמור עליו לכל אורכו. יחד עם זאת, מחצית עד שני שלישים מכלל הנשים הסוכרתיות נכנסות להריון באופן לא מתוכנן, וכתוצאה מכך אינן זוכות לטיפול טרום-הריוני נאות, מה שחושף אותן לסיבוכי הריון, בעיקר לסיבוכים המוקדמים של מומים עובריים והפלות. 

בחורה מנטרת את מצב הסוכרת

כיצד מתכוננים להריון?

מחקרים רבים מלמדים כי הכנה טרום הריונית טובה ומעקב צמוד במהלך ההריון מסייעים במניעת הפלות ומומים מולדים בטרימסטר הראשון ובמניעת סיבוכים נוספים במחצית השנייה של ההריון ואחרי הלידה.

  • מעקב הריון – מעקב ההריון באישה סוכרתית כולל טיפול על ידי צוות רב תחומי במרפאת הריון בסיכון המתמחה בסוכרת. צוות זה כולל רופא מומחה להריון בסיכון, אנדוקרינולוג, דיאטנית, אחיות ובמידת הצורך גם עובדת סוציאלית ופסיכולוגית. יחד איתך, הצוות בונה תוכנית מסודרת לאופן המעקב והטיפול בסוכרת טרם ההריון ובמהלכו, בהתאם למצבך ולצרכייך האישיים.
  • בדיקות לאימא – בכדי להעריך את איזון הסוכרת ולאתר בזמן סיבוכים אשר עלולים להשפיע על ההריון, חשוב לבצע מספר בדיקות כגון – המוגלובין מסוכרר (HbA1C ), תפקודי כליות, חלבון בשתן, תפקודי בלוטת התריס, בדיקת עיניים ועוד.
  • בדיקות לעובר – למעט כל בדיקות המעקב השגרתיות בכל הריון, יש לבצע גם אקו לב עובר ומעקב גדילה תכוף, בכדי לשלול מומים וסיבוכים שיכולים להופיע בשל הסוכרת.
  • אורח חיים – שמירה על אורח חיים המשלב דיאטה מוקפדת (תכנון זמני ותוכן הארוחות בשילוב ספירת פחמימות), פעילות גופנית, מעקב סוכר והזרקת אינסולין הוא המפתח החשוב ביותר להשגת האיזון.
  • תזונה – חשוב להיוועץ עם דיאטנית לצורך התאמה של כמות הפחמימות שאותה את יכולה לצרוך. הקפדה על תזונה מאוזנת, למרות הקושי הרב בזמן ההריון, הכרחית וחיונית.
  • פעילות גופנית – מסייעת לאיזון הסוכר ולהצלחת ההריון, ולכן מומלץ להקפיד ולבצע פעילות גופנית, המתאימה להריון ותחת פיקוח, גם בזמן ההריון.
  • ניטור סוכר – במהלך ההכנה להריון ולכל אורכו נדרש ניטור קפדני של רמות הסוכר. ניתן לנטר את הסוכר על ידי מד סוכר עצמי (גלוקומטר) ולבצע עד 6-7 מדידות עצמיות ביום או על ידי מד סוכר רציף (סנסור). מטרת הטיפול היא להגיע לערכים של HbA1C מתחת 6-6.5% ולערכי סוכר מתחת 90 בצום או מתחת 120 שעתיים אחרי האוכל ( 140 שעה אחרי האוכל), כל זאת תוך הימנעות מהיפוגליקמיה, שהינה ירידת ערכי הסוכר מתחת 60 .
  • אינסולין – זו התרופה החשובה ביותר לאיזון הסוכר. נכון שקיימות גם תרופות לטיפול פומי, אך רובן לא מאושרות לשימוש בהריון ו/או במהלך טרימסטר ראשון. לכן כל הנשים עם סוכרת טרום הריונית, נדרשות לטיפול על ידי אינסולין, בין אם על ידי זריקות יומיות ובין אם על ידי משאבת אינסולין.

כתבות הכי נצפות בקטגוריה

חיפוש
אפליקציה של יולדת

מומלץ לגלוש באתר בכל הדפדפנים למעט אינטרנט אקספלורר

דילוג לתוכן