לבלוטת התריס יש לה תפקיד חשוב במטבוליזם של מערכות שונות בגוף - הן אצל האישה והן אצל העובר. בלוטת התריס מפרישה שני סוגים של הורמונים - T3 ו T4 , כאשר רמתם מווסתת על ידי הורמון ה - TSH שמופרש מבלוטת ההיפופיזה במוח.
תת פעילות של בלוטת התריס (Hypothyroidism ) הינה הפרעה אנדוקרינית שכיחה, אשר יכולה להופיע לפני, במהלך ואחרי ההריון. נשים עם תת פעילות של בלוטת התריס עוד לפני ההריון, צריכות להגיע לאיזון אופטימלי טרם ההריון ולהשאר מאוזנת במהלך ההריון, כאשר לרוב נדרש מינון טיפולי גבוה יותר כבר מתחילת ההריון. מקובל להבדיל בין תת פעילות תת קלינית (Subclinical Hypothyroidism ) - כאשר TSH מוגבר ו T4 תקין מול תת פעילות גלויה (Overt Hypothyroidism ) - כאשר TSH מוגבר ו T4 נמוך.
כיצד משפיע ההריון על תת פעילות בלוטת התריס? במהלך ההריון בלוטת התריס גדלה ומפרישה יותר הורמונים מן הרגיל. הנ"ל קורה בשל השינויים ההורמונליים בהריון ומשום שבמהלך טרימסטר ראשון בלוטת התריס העוברית אינה פעילה והוא תלוי בהפרשת ההורמונים מן האימא. לפיכך, בתחילת הריון יש עלייה טבעית ברמות T3 ו T4 במקביל לירידה ברמות TSH . לאור זאת, נשים אשר מקבלות טיפול הורמונלי בשל תת פעילות בלוטת התריס, המאובחנת עוד לפני ההריון, נדרשות להעלות את מינון התרופה בכדי לספק את הצרכים הללו, עם תוספת מינון של כ - 25% בממוצע בהשוואה למינון טרם ההריון.
כיצד משפיעה תת פעילות של בלוטת התריס על ההריון? ההשפעה של תת פעילות של בלוטת התריס היא עניין שנוי במחלוקת, כאשר הסיבוכים שיכולים להגרם במהלך ההריון תלויים בגורמים רבים כגון: רמת ההורמונים (TSH , T3 ו T4 ), נוכחות של נוגדנים הפוגעים בבלוטת התריס, בעיתוי ההפרעה במהלך ההריון וכמובן במידת האיזון. בין היתר נצפה שיעור גבוה יותר של: הפלות, לידות מוקדמות, משקל לידה נמוך וכן השפעה שלילית על ההתפתחות הנוירו-קוגניטיבית של העובר לטווח ארוך.
כיצד לטפל בתת פעילות של בלוטת התריס בהריון? ככלל הטיפול ההרמונלי הניתן שלא בהריון (כגון Eltroxin , Euthyrox ודומיהם) הוא בטוח לשימוש גם בזמן ההריון.