כל שבוע קורה לך משהו חדש בבטן.

סכרת הריון – סוכרת הריונית

האבחנה- סוכרת הריון. שתי מילים שמכניסות נשים רבות למערבולת של דאגות ופחדים. אז לפני מה המשמעות של המחלה? מה מותר, מה אסור ואיך מתמודדים ? הבשורות הטובות- תפריט מאוזן, שמירה על אורח חיים בריא ופעילות גופנית סדירה, מורידים באופן משמעותי את הסיכון לחלות בסכרת הריונית.
בואי קחי אויר המשיכי וקראי וננסה לעשות לך סדר.
זמן קריאה:
11 דקות
שיתוף כתבה ב:

תוכן הכתבה:

מהי סכרת הריון ואיך מטפלים בה?

סכרת הריונית היא מצב של חוסר איזון בטיפול בסוכר ובפחמימות בגוף (אשר נובע מהתנגדות יחסית להורמון אינסולין – כלומר הגוף פחות רגיש לפעולת האינסולין), המאובחן לרוב במהלך החצי השני של ההריון. חוסר האיזון מתבטא ברמות גבוהות של סוכר (Glucose) בדם האישה.

סוכרת הריונית היא תופעה שכיחה יחסית, וסובלות ממנה כ-5% מהנשים במהלך ההריון. לרוב, עם סיום ההריון, הסוכרת נעלמת. רוב הנשים מתגברות על הפרשת הורמונים הללו באמצעות הגברה של הפרשת אינסולין ולכן לא מתפתחת אצלן סוכרת.

כמויות הסוכר הגבוהות בדם האם עוברות אל העובר, המנסה לעבדן (ולהכניסן לתאים). תופעה זו גורמת להפרשת אינסולין מוגברת על-ידי העובר. האינסולין עצמו גורם לגידול מואץ של העובר (כלומר עוברים גדולים מהמקובל לגיל ההריון).

סכרת הריון – תסמינים

נשים רבות הלוקות בסוכרת הריון כלל לא מרגישות בסימפטומים האופייניים למחלה. לרוב תאובחן סכרת ההריון במסגרת הבדיקות השגרתיות המבוצעת בשבועות 24-28 להריון, עוד לפני הופעת סימפטומים כלשהם. כאשר רמת הגלוקוז  בדם גבוהה (היפרגליקמיה) יתכן שיופיעו הסימפטומים הבאים:

  • צימאון
  • תכיפות במתן שתן
  • יובש בפה
  • עייפות
  • איבוד משקל
  • זיהומים חוזרים לרבות פטרת
  • טשטוש ראיה

מקרים שבהם יש לשלול סוכרת הריון

  • ריבוי מי שפיר
  • עובר גדול לגיל ההריון
  • עובר עם מום לבבי

סכרת הריון – סיכונים

סיבוכים אפשריים לאם ההריונית

הסיכונים הכרוכים במצב הנקרא "סוכרת הריונית" נובעים ברובם מהמשקל הגדול ומבנה הגוף של היילוד. עוברים אלו, המגיעים לעיתים למשקלים של למעלה מ-4 ק"ג, עלולים להקשות על לידה ווגינאלית (לדנית).
במצב של סכרת הריונית מופיעות פעמים רבות התופעות הבאות:

  • יתר לחץ דם
  • זיהומים בדרכי השתן
  • ריבוי של מי שפיר
  • רעלת הריון
  • צירים מוקדמים
  • לידה מוקדמת
  • חוסר התקדמות בלידה
  • שיעור ניתוחים קיסריים גבוה
  • סיכון גבוה לביצוע לידת מכשירים
  • פרע כתפיים (הסיכון המשמעותי ביותר) – מצב בו במהלך הלידה הכתפיים "נתקעות" בתעלת הלידה, ויש קושי בחילוצן.
  • סיכוי של 50% לחלות בסוכרת מסוג 2 תוך 10-5 שנים.

סיבוכים אפשריים לעובר

  • לידת תינוק במשקל העולה על 4.5 ק"ג בלידה (מכונה מקרוזומיה)
  • האטה בבשלות הריאות של העובר – תינוקות לאם סוכרתית (במידה ורמות הסוכר בדמה אינן מאוזנות כהלכה) מגיעים לבשלות של הריאות בקצב איטי יותר מהמקובל, ולכן בלידה מוקדמת עלולים להיווצר סיבוכי נשימה.

סיבוכים אפשריים אצל התינוק לאחר הלידה:

  • צהבת פיזיולוגית.
  • היפוגליקמיה (נפילה ברמת הסוכר בדם – סיכון נוסף במצב של סכרת הריונית הוא כי לאחר הלידה יהיו רמות אינסולין גבוהות בדם התינוק, שיגרמו לנפילת רמת הסוכר בדמו (ובנוסף הפרעות אחרות המתגלות בבדיקת דם של היילוד).

אבחון

סכרת הריונית מתגלה בדרך כלל על-ידי בדיקת העמסת סוכר. נהוג ראשית לבצע בדיקת סקר שהיא בדיקת ה-GCT – העמסת סוכר 50 גרם (לא בצום). במידה והתוצאה של בדיקה זו יוצאת חריגה מבצעים בדיקה נוספת (OGTT) אשר רק לאחריה ניתן לאבחן האם היולדת סובלת מסוכרת הריונית.

ערכים קובעים לסכרת הריון
תוצאות הבדיקה ישקפו את רמות הסוכר בצום, לאחר שעה, שעתיים ושלוש שעות.
ערכים תקינים הם:
תוצאות תקינות בצום לפני שתיית הסוכר המומס – ערכים נמוכים מ- 95 מיליגרם לדציליטר (מ"ג/ד"ל).
לאחר שעה: ערכים נמוכים מ- 180 מיליגרם לדציליטר (מ"ג/ד"ל).
לאחר שעתיים: ערכים נמוכים מ- 155 מיליגרם לדציליטר (מ"ג/ד"ל).
לאחר שלוש שעות: ערכים נמוכים מ- 140 מיליגרם לדציליטר (מ"ג/ד"ל).
קבלת שני ערכים גבוהים מהנתון, מעידה על סוכרת הריונית.

כאשר שתיים מתוך ארבע התוצאות חורגות מגבול הערכים התקינים המצב יוגדר כסוכרת הריון. כאשר נמצא ערך סוכר גבוה רק בדגימה אחת יש לחזור על הבדיקה כעבור חודש ימים.

טיפול בסכרת הריון

הטיפול בסוכרת הריונית צריך להתבצע על-ידי מרפאות או מומחים בעלי ניסיון בתחום. מומלץ טיפול משולב של רופא נשים, תזונאי/ת ולעיתים רופא אנדוקרינולוג.

מעקב אחרי סכרת הריון
אישה עם סכרת הריונית תהיה במעקב הריון בסיכון גבוה, בדרך כלל לפחות אחת לשבועיים, במרפאה להריון בסיכון גבוה או אצל רופא מטפל בעל ניסיון בתחום.
במקביל לטיפול באם, מומלץ לבצע הערכת משקל ובדיקה של כמות מי השפיר באמצעות אולטראסאונד כדי לזהות מוקדם מצב של ריבוי מי שפיר.
במידה והעובר גדל במהירות גבוהה מהרגיל, יתכן כי יוחלט על זירוז לידה (זו איננה מדיניות אחידה וקיימת שונות בין המרכזים הרפואיים השונים. לכן יש להתייעץ לגבי החלטה שכזו עם הצוות הרפואי במרכז בו את מתעתדת ללדת ועם הרופא המטפל שלך).

טיפול בסכרת קלה

  • דיאטה – דיאטה מותאמת על ידי דיאטנית. את הדיאטה מתאימה הדיאטנית להעדפות, למשקל ולפעילות הגופנית של ההריונית.
  • תזונה נכונה – מומלץ לאכול שש ארוחות קטנות הכוללות את כל מרכיבי המזון
  • פעילות גופנית – פעילות גופנית מאד ממולצת בהתאם ליכולת האישית ובהתאם
  • טיפול תרופתי- מתן תרופות בכדורים דרך הפה.

טיפול בסוכרת הריון המצריכה טיפול תרופתי
בסכרת חמורה יותר (כלומר רמות גבוהות של סוכר בצום או לאחר ארוחות) נדרש טיפול תרופתי:

  • טיפול באינסולין קצר טווח – משפיע סמוך מאוד למועד ההזרקה ומגיע לשיא השפעה כעבור שעתיים
  • טיפול באינסולין ארוך טווח – מתחיל להשפיע כעבור שעתיים ממועד ההזרקה ומגיע לשיא השפעה כעבור 8-6 שעות. נשאר בגוף במשך כיממה.

מעקב בעזרת גלוקומטר
אישה לה התגלתה סכרת תידרש לעיתים קרובות להשתמש במכשיר הנקרא גלוקומטר המודד את רמת הסוכר בדם מספר פעמים ביום, (לרוב בצום ולאחר כל ארוחה) בכדי לוודא כי הטיפול שהוגדר לה אכן מייצב את רמת הסוכר.
הבדיקה בגלוקומטר פשוטה: יש לשטוף ידיים, יש לדקור את האצבע ולהפיק גודל של טיפת דם, תזמון ורישום.

טיפול בהיפוגליקמיה
כאשר נמצא שרמת הסוכר בדם נמוכה מ- 60% מ"ג סוכר :
סימפטומים: רעד, כאבי ראש, רעב, הזעה, דפיקות לב מהירות, עייפות, סחרחורת, עצבנות, הפרעות בראיה
מה לעשות?
יש לבדוק במכשיר הגלוקומטר את רמת הסוכר בדם. מומלץ לשתות חלב ולאכול פחמימות כמו לחם.
לאחר רבע שעה יש לבדוק שוב בגלוקומטר את מצב הסוכר בדם והאם יש מגמת עלייה ברמת הסוכר.

טיפול בהיפרגליקמיה
כאשר רמת הסוכר בדם גבוהה מ- 120% מ"ג סוכר:
סימפטומים: מתן שתן מרובה, תחושת צמא ורעב, יובש בעור, כאבי בטן, בחילות, טשטוש ראיה, ישנוניות.
מה לעשות?
יש לבדוק במכשיר הגלוקומטר את רמת הסוכר בדם. רצוי לבצע פעילות גופנית ולקבל טיפול רפואי לפי המלצת הרופא המטפל.

דיאטה בסכרת הריון – שינוי בהרגליי התזונה

תזונה נכונה היא הדרך לשמירה על מצב מאוזן של סכרת הריון. הריונית סכרתית צריכה לשים לב במיוחד לצריכת הפחמימות, החלבון והשומן אותם היא צורכת. אחוז ניכר של נשים (80% מהנשים) עם סוכרת הריונית יוכלו לאזן את מצבן בעזרת תזונה נכונה. חשוב לאכול בזמנים קבועים ולא לדלג על ארוחות.

אז מה כדאי לכלול בתפריט:
פחמימות – בקרה וצמצום צריכת הפחמימות והסוכרים תסייע לשמור על איזון ברמת הגלוקוז בדם. עדיף לצרוך אוכל עשיר בפחמימות בצורה מבוקרת ולרווח את אכילתו במהלך היום כך ימנעו קפיצות בערכי הסוכר בדם. מומלץ לצרוך פחמימות בעלות 'אינדקס גליקמי נמוך (glycemic index ,GI) מאחר והם נספגים לאט מהמעיים לתוך זרם הדם והם עשויים להפחית את שיעור העלייה ברמת הגלוקוז בדם לאחר הארוחה.
פחמימות כגון פסטה מקמח חיטת דורום ובטטה הן דוגמאות לפחמימות בעלות אינדקס גליקמי נמוך. מטופלות באינסולין צריכות להתאים את הסוג, האיכות ואת כמות הפחמימות שהן אוכלות לסוג ולמינון של האינסולין שהן מקבלות.

חלבונים – בהריון יש צרוך כ-75 גרם חלבון כל יום (2-3 מנות חלבון בכל יום). החלבונים משמשים כחומרי בניין עיקריים בעת בניית התאים. חלבונים הם רכיבים חיוניים לגדילת רקמות ולבניית תאי הגוף השונים. מומלץ לאכול מזונות המכילים חלבון רזה (דל שומן) דוגמת דגים. מוצרים מן הצומח המכילים חלבונים: דגנים, אגוזים, קטניות, גרעינים ועוד.

המלצה: מומלץ לאכול שתי מנות דגים בשבוע. רצוי שאחת ממנות הדג תכלול דגים שמנוניים כגון מקרל או סרדינים. מומלץ להגביל את הצריכה של דגים מסוימים כגון טונה.

שומנים –  שומנים הינם מקור מרוכז להפקת אנרגיה, עוזרים בהגנה על רקמות ואיברים בגוף מפגיעות פיזיות, שומרים על טמפרטורת הגוף, ומשמשים כחומר מוצא לבניית תרכובות כמו: הורמונים, מנגנון ויסות לחץ הדם ומערכת קרישת הדם. בנוסף הם עוזרים לתהליך ספיגת הויטמינים במעי, נשיאתם בדם ואגירתם בגוף האישה ההרה. שומנים בריאים שכדאי לשלב בתזונה כוללים אגוזים, זרעים, שמן זית ואבוקדו. 

מזונות בעלי אינדקס גליקמי נמוך עשויים להפחית את מידת הצורך באינסולין. מנגד מזונות בעלי אינדקס גליקמי גבוה יספגו במהירות לזרם הדם ויגרמו לעליה ברמת ברמת הגלוקוז בדם.

במהלך ההריון, יתכן שידרשו שינויים תזונתיים משמעותיים כדי לשמור על איזון רמת הסוכר בדם וזאת בגלל שינויים הורמונליים וגופניים

מומלץ לפני קבלת החלטה על נטילת תוספי תזונה במהלך ההריון להתייעץ עם הרופא המטפל ובפרט אם למי שנוטלת תרופות לאיזון רמת הסוכר.

טיפול בתינוק

כאשר נולד ילד לאם עם סוכרת הריונית יש לדווח על כך לרופאי הילדים. במהלך הטיפול וההשגחה אחר היילוד תילקח בחשבון האפשרות שהיילוד יסבול מרמות נמוכות של סוכר בדמו (היפוגליקמיה) וסיבוכים נוספים, ולכן בדרך כלל יילקחו ממנו דגימות דם לאחר הלידה. במידה ורמות הסוכר של התינוק נמוכות, יינתן לו עירוי נוזלים מועשר בגלוקוז, על מנת לשמור על רמות סוכר תקינות. עירוי זה יואט בהדרגה על מנת לגמול את התינוק מעירוי סוכר חיצוני.

מחקרים חדשים מראים על קשר בין תינוקות שנולדו לנשים שסבלו מסכרת הריון לבין השמנת יתר של התינוק או הופעת סכרת אצלו בגיל מאוחר יותר.

סיכום

סוכרת הריונית היא מצב/סיבוך המצריך מעקב וטיפול בכדי לצמצם את הסיכון לעובר. לפיכך, אם נתגלתה אצלך סכרת הריונית, יש חשיבות רבה ביותר לכך שתקפידי בדייקנות על הטיפול שנקבע לך, תבצעי את בדיקות רמת הסוכר באדיקות, ותגיעי בעקביות לפגישות מעקב ההריון שלך.

סכרת הריונית המטופלת בצורה טובה אמנם נחשבת עדיין בסיכון גבוה, אך כיום הסיכויים ללידה חסרת אירועים חריגים טובים מאד.

חשוב לדעת כי סכרת הריונית המטופלת בצורה טובה, להבדיל ממצב של סכרת קדם הריונית, איננה מגדילה את הסיכויים למומים מולדים אצל העובר.

סוכרת טרום הריונית, כלומר אישה אשר סובלת מסוכרת עוד טרם ההריון, מטופלת לרוב באינסולין ומצריכה מעקב קפדני על ידי צוות הכולל רופא נשים, אנדוקרינולוג ותזונאי/ת.

כידוע, תזונה מהווה מרכיב חיוני בשליטה בבעיית סוכרת. תזונה מאוזנת ונבונה שומרת על רמות תקינות של סוכר (גלוקוז) ושומנים (כולסטרול וטריגליצרידים) בדם.

כתבות הכי נצפות בקטגוריה

חיפוש
אפליקציה של יולדת

מומלץ לגלוש באתר בכל הדפדפנים למעט אינטרנט אקספלורר

דילוג לתוכן