כל שבוע קורה לך משהו חדש בבטן.

אנמיית הריון

במהלך תשעת חודשי ההריון גופך עובר שינויים פיזיולוגיים רבים.
אחת התופעות הנגרמת כתוצאה מהשינויים הללו היא אנמית הריון. תופעה שכיחה מאד.
גם אם לא היית אנמית לפני ההריון את עלולה לפתח אנמיה במהלך ההריון, במיוחד בטרימסטר השני והשלישי.
הסיבה להיווצרות האנמיה היא בגלל צריכת הברזל המוגברת במהלך ההריון.
המשיכי וקראי כיצד, למה ואיך להימנע מאנמיה!
זמן קריאה:
4 דקות
שיתוף כתבה ב:

תוכן הכתבה:

מהי אנמיה

אנמיה היא מחסור בתאי דם אדומים (Red Blood Cells – RBC) המשמשים להעברת חמצן בגוף אל הרקמות השונות. המחסור עלול להיגרם מסיבות שונות, בינהן מחסור בחומרים המשמשים לבניית תאי הדם, כמו ברזל, ויטמין B12 או חומצה פולית.

ההגדרות לאנמיה אינן ברורות דיין. מרכז בקרת המחלות האמריקאי מגדיר אנמיה בהריון כרמת המוגלובין מתחת ל-10 גר'/ד"ל. כיום קיימת סברה שאנמיה פיזיולוגית "קלה" חשובה להריון תקין ולא מצריכה טיפול. אולם כאשר האנמיה מחריפה המצב מסכן את האם ובעקיפין גם את העובר.

אנמיה מאובחנת בעזרת בדיקת דם פשוטה ונבדקת כחלק מבדיקות ההריון השגרתיות.

אנמיה פיזיולוגית של ההריון

הדם עצמו מורכב מנוזל (הפלזמה) ומכדוריות דם אדומות. נפח הדם העולה בזמן ההריון מבטא עליה הן בנפח הפלזמה, והן במספר הכדוריות האדומות. אולם, נפח הפלזמה עולה באופן יחסי יותר מעליית מספר כדוריות הדם האדומות. לכן, יש מיהול יחסי של הכדוריות האדומות בפלזמה. מיהול זה, גורם באופן נורמלי לירידה של כ-0.5 גר'/ד"ל המוגלובין. לירידה טבעית (פיזיולוגית) זו של רמת ההמוגלובין קוראים אנמיה פיזיולוגית של ההריון. האנמיה הפיזיולוגית של ההריון היא טבעית ואיננה משקפת כל בעיה או מחסור.

אנמיה בשל חוסר ברזל

במהלך ההריון והתפתחותו של העובר, נדרשת האם ל-"חומרי בניה" לשם בניית כדוריות דם אדומות (אשר מספרן עולה במהלך ההריון ) ול"יצירת" העובר והשליה. אחד החומרים החשובים ביותר לבניית מחזור הדם האימהי, העובר והשליה, הוא הברזל. כאשר הצורך באספקת ברזל בהריון המתפתח גורם להפחתה במאגרי הברזל של האם מתפתחת אנמיה מחוסר ברזל.

לשם אספקת כמויות הברזל הדרושות נוטלות מרבית הנשים תוסף ברזל במהלך ההריון. במחקר גדול אשר כלל נשים בריאות במהלך ההריון נמצא כי רמת הברזל הממוצעת לנשים הנוטלות תוספי ברזל הייתה 12.4 גר'/ד"ל בעוד שהרמה בנשים שלא נטלו תוסף ברזל הייתה 11.3. יתר על-כן, 16% מהנשים שלא נטלו תוספי ברזל סבלו מרמת המוגלובין מתחת ל-10 גר'/ד"ל (לעומת 0% בקרב הנשים אשר נטלו תוסף ברזל). כאשר מחסני הברזל מתדלדלים, נוצרות פחות כדוריות דם ורמת ההמוגלובין יורדת.

אנמיה כתוצאה ממחסור בחומרים אחרים

ישנן סיבות נוספות רבות (בנוסף למחסור בברזל) לאנמיה במהלך ההריון, בינהן:

  • חומצה פולית
    במהלך ההריון נדרשת כמות חומצה פולית העולה עד פי-4 לעומת הכמות הדרושה לנשים שאינן הרות. אנמיה כתוצאה מרמת חומצה פולית נמוכה בדם אופיינית לרוב לנשים צמחוניות אשר לא משלימות תזונה של צמחים ירוקים.
  • ויטמין B12
    רמת ויטמין B12 נמוכה בדם כתוצאה מהפרעה בספיגה במערכת העיכול או כתוצאה מאי אכילת מזון העשיר בויטמין זה. בעיה זו אופיינית לנשים צמחוניות.
  • אנמיה המוליטית
    פרוק מוגבר של כדוריות דם אדומות עקב מחלות אוטואימוניות, רעלת הריון קשה, או מחלות אחרות העלולות לפרוץ במהלך ההריון.
  • אנמיה תורשתית
    למשל במקרי אנמיה על-רקע מחלת הטלסמיה.
  • סיבות נוספות
    מחלות כרוניות, מחלות כליה, דימומים ועוד.

סימנים לאנמיה

חולשה, סחרחורות, עייפות, חיוורון.

טיפול

אכילת מזון הכולל ברזל, או לקיחת תוסף ברזל. יש לשקול לקיחת תוסף המכיל ויטמין B12 ותוסף המכיל חומצה פולית. אין הסכמה על רמת ההמוגלובין שמצריכה מתן של כדורי ברזל. רוב הרופאים מסכימים שרמה של כ-10-11 (המוגלובין) מעידה על הצורך בנטילת תכשירי ברזל. במקרים של אנמיה קשה מחוסר ברזל ניתן לטפל בתכשיר ברזל הניתן בעירוי.

סיכום

ברוב המקרים אנמיה איננה פוגעת בך או בתינוקך. הטיפול באנמיה הוא באכילת מוצרים העשירים בברזל ולקיחת תוספים כגון ברזל, ויטמין B12 או חומצה פולית.

כתבות הכי נצפות בקטגוריה

חיפוש
אפליקציה של יולדת

מומלץ לגלוש באתר בכל הדפדפנים למעט אינטרנט אקספלורר

דילוג לתוכן