כל שבוע קורה לך משהו חדש בבטן.

בדיקות סקר גנטיות – מחלות

כחלק מההכנות להריון, שלך ושל בן זוגך, בדיקת סקר גנטי מאפשרת לבדוק אם את או בן זוגך או אולי שניכם נשאים של שינויים גנטים העלולים לגרום לילדכם להיוולד עם תסמונת גנטית תורשתית.
בדיקות סקר גנטיות יסייעו לכם להבין את מידת הסיכון של ילדכם ללקות בתסמונת תורשתית.
כאן בהמשך ריכזנו עבורכם מידע על מחלות שונות שנבדקות בסקר הגנטי.
זמן קריאה:
11 דקות
שיתוף כתבה ב:

תוכן הכתבה:

בדיקת הסקר הגנטי נועדה לגלות אם אחד מבני זוג המבקשים להיכנס להריון או במהלך הריון הם נשאים לאחת מהמחלות התורשתיות הניתנות לאבחון בבדיקת הסקר. לא ניתן למנוע את כל המומים, אך מאחר שחלק מהמומים נגרמים על-ידי גורמים תורשתיים, מטרת הבירור המשפחתי והגנטי היא לנסות ולגלות זוגות הנמצאים בסיכון יתר ולתת להם יעוץ  גנטי מתאים.

במאמר זה ריכזנו עבורכם מידע על מחלות גנטיות שנבדקות בסקר הגנטי:

Tay Sachs (טיי-זקס)

מחלת טיי זקס באה לידי ביטוי בדלקות ריאה חוזרות, בעיות ספיגת מזון במעי, פיגור בגדילה ומליחות יתר של הזיעה. המחלה שכיה בעיקר בקרב אשכנזים (1:30 נשאים) עם שכיחות נמוכה יותר בקרב יוצאי עדות המזרח (1:100 נשאים). הבדיקות היום מזהות 90-97% מן הנשאים, וקצת פחות מכך בקרב יוצאי עירק, אירן ותימן. הבדיקה מומלצת לכלל האוכלוסיה והיא על חשבון סל הבריאות. המחלה נגרמת בשל חוסר האנזים הקסואמינידאז (Hexoaminidase A), שאחראי על פרוק חומרים שומניים בתאים האפורים במוח. בשל חוסר הנאשים יש פגיעה מוחית קשה בעיקר בחומר המיאלין אשר מצפה את התאים במוח ומגן עליהם. צורתה הקשה והשכיחה היא מתחילה בינקות, סביב גיל 4-6 חודשים, וכרוכה בעיכוב ונסיגה התפתחותית – התינוק מתחיל לאבד כישורים שכבר למד כגון חיוך, זחילה ועוד. בהמשך יש ביטוי גם של תגובה מוגזמת לרעש, אובדן קשר עם הסביבה, חירשות, עיוורון, פרכוסים ועד מוות סביב גיל 5 בד"כ. מחלת טיי זקס קיימת בשכיחות יתר בקרב יהודים ממוצא אשכנזי (1:30 נשאים) וממוצא צפון אפריקאי (1:110 נשאים). לכן, הבדיקה מומלצת על חשבון סל הבריאות לזוגות שלפחות אחד מבני הזוג הוא ממוצא אשכנזי או צפון אפריקאי, וכן לחלק מהזוגות באוכלוסיה הלא יהודית. 

Fragile X (תסמונת ה – X השביר)

זו אחת הסיבות השכיחות לפיגור שכלי, לרוב בקרב בנים. הסיכון ללידת ילד חולה קיים רק כשהאם נשאית, לכן רק נשים נבדקות לנשאות למחלה זו, והבדיקה מומלצת לכלל האוכלוסיה.

Spinal Muscular Atrophy (ניוון שרירים מסוג SMA)

המחלה מאופיינת ברפיון שרירים מתקדם, לרבות של שרירי הנשימה. המחלה מופיעה לרוב בינקות עד ילדות מוקדמת, וככןל שגיל ההופעה מוקדם יותר כך החומרה וסכנת המוות מאי ספיקה נשימתית גדול יותר. הנשאות קיימת בכל העדות (1:40 נשאים) וניתן לזהות כיום כ – 90% מהנשאים על ידי בדיקות הדם.

Thalassemia

מחלת התלסמיה פוגעת ביצור המוגלובין על ידי מוח העצם עבור תאי הדם האדומים. ההמוגלובין שנוצר אינו תקין, יכולתו לשאת חמצן ירודה, ותא הדם נהיה לא יציב, ונהרס בקלות. ההמוגלובין הוא החלק בתאי הדם האדומים המשמש לנשיאת החמצן. קיימות צורות רבות למחלה הנעות בין מחלה קלה ונטולת סימנים ועד כדי אנמיה קשה עם תלות בעירויי דם לאורך החיים ופגיעה משנית שיכולה לכלול – עיכוב גדילה, כבד וטחול מוגדלים, שינויים במבנה הגולגולת ועיוותים בעצמות. זיהוי של תלסמיה מבוסס על ספירת דם פשוטה ולא על בדיקה גנטית.

Familial Dysautonomia (דיסאוטונומיה משפחתית)

מחלה זו מאופיינת בהפרעה תפקודית של מערכת העצבים האוטונומית ששולטת באיזון חום הגוף, לחץ דם, דופק, תגובת כאב, דמעות, טעם ועוד. למעט בעיות במערכות אלו יש גם דלקות ראה חוזרות, עיכוב גדילה, התפתחות מוגבלת ועד מוות בסופו שלדבר בד"כ סביב גיל 30. הנשאות למחלה היא גבוהה (1:25 נשאים) באשכנזים, כאשר נשאים ידועים גם ביוצאי ארצות הבלקן וטורקיה – בזוגות ממוצא זה, הבדיקה מומלצת ו ממומנת ע"י משרד הבריאות.

Canavan 

מחלת קנוון נובעת מחוסר באנזים האחראי על פירוק חומרים שומניים הנאגרים בתאי המוח. היא באה לידי ביטוי בפגיעה מוחית ועצבית המופיעה בגיל מספר שבועות וכוללת עיוורון, נוקשות שרירים, התכווצויות ובעיות בבליעה. הנשאים למחלה הם בעיקרם אשכנזים (1:40 נשאים) ואצל יהודים לא אשכנזים המחלה היא נדירה.

Costaff

המחלה מתבטאת בגיל מוקדם עם ניוון של עצב הראייה, עד כדי עיוורון ובהמשך נוקשות שרירים, חוסר יציבות בהליכה, תנועות לא רצוניות ופיגור שכלי קל. ביהודים ממוצא עיראקי שכיחות הנשאים גבוהה (1:10 נשאים) ולכן הבדיקה מומלצת לזוג ממוצא עיראקי או עיראקי בחלקו.

Metachromatic Leukodystrophy 

תסמיני המחלה מופיעים סביב גיל שנתיים וכוללים התדרדרות בתפקוד המוטורי, נסיגה בהתפתחות השכלית, נוקשות שרירים, התכווצויות ותמותה לרוב עד גיל 5. המחלה שכיחה בקרב יהודים ממוצא תימני, בעיקר חבנים (1:5-50 נשאים).

PCCA (ניוון מתקדם של המוח והמוחון)

זו מחלה קשה, מולדת ומתקדמת אשר מתבטאת בהיקף ראש הולך וקטן, פיגור שכלי עמוק, פרכוסים וקישיון שרירים הגפיים. יש כאן פגם בגן שנקרא SepSecS והוא גורם לניוון של המוח האפור והלבן, בתחילה במוחון (צרבלום) ובהמשך גם במוח הגדול (צרברום). הנשאות שכיחה בעקר בקרב יהודים ממוצא מרוקאי ועיראקי (1:30 נשאים), עם המוטציה בכל אחת מן האוכלוסיות הללו היא שונה.

ICCA, ניוון מולד של המוח והמוחון 

המחלה מופיעה מיידת לאחר הלידה עם אטרופיה של המוח והמוחון וביטוי של פגיעה נוירולוגית משמעותית הכוללת פיגור שכלי, פרכוסים, טונוס שרירים מוגבר, החזרים ערים והקף ראש קטן. ידועה מוטציה אחת השכיחה בקרב יהודים ממוצא קווקזי (1:20 נשאים).

MTHFR 

פגם בגן זה גורם למה שקרוי הומוציסטינמיה, כלומר, הפרעה בחילוף החומרים שמוביל להצטברות של הומוציטאין, חילוף חומרים שגם החומצה הפולית משתתפת בו. המחלה מתאפיינת באיחור התפתחותי, פרכוסים מגיל ינקות, היקף ראש קטן ורפיון שרירים. שכיחות הנשאים גבוהה בקרב יהודים ממוצא בוכרי (1:40 נשאים).

Usher

מאופיינת בפגיעה דו צדדית וקשה בשמיעה, בראייה ובמערכת שיווי-המשקל. הליקוי בראייה הינו על רקע תהליך ניווני ברשתית העין שנקרא רטיניטיס פיגמנט, המתחיל בגיל ילדות ומחמיר עם הזמן. המחלה מהווה את הסיבה השכיחה ביותר לחירשות ולעיוורון גנטי בעולם. בישראל נבדקות 2 אוכלוסיות המצויות בסיכון, בכל אחת ידועה מוטציה בגן אחר – אשכנזים ויוצאי אירן. ביהודים מאירן נבדקת תסמונת Usher2A הגן האחראי למחלה הינו גן Usherin (1:50 נשאים). בקרב אשכנזים ניתן לבדוק את Usher1F, שם הגן האחראי למחלה הינו PCDH1 (1:100 נשאים) או את Usher3A שם הגן האחראי נקרא CLRN1 (1:00 נשאים).

Walker Warburg

התסמונת מתבטאת ברפיון שרירים קשה מלידה, בחולשת שרירים, בהידרדרות בהתפתחות הפסיכומוטורית ופרכוסים. ההפרעות השכיחות שיופיעו בהדמיה מוחית הן: הרחבת חדרי המוח, היפופלזיה של המוחון וגזע המוח, ליקויים בהתפתחות החומר הלבן. הממצאים בעיניים עלולים לכלול: עיניים קטנות, עכירות עדשות (קטרקט) מוקדמת, הפרעות בהתפתחות הרשתית. קיימים גנים רבים שגורמים לתסמונת זו, ושכיחות הנשאים גבוהה בעיקר בקרב אשכנזים (1:80 נשאים).

Fanconi’s Anemia

אנמיה ע"ש פנקוני הינה מחלה קשה שמתבטאת בעיקר בחוסר בתאי הדם האדומים (אנמיה) ובהמשך גם של תאי הדם האחרים. תהליך זה הולך ומחריף עם השנים. המחלה מתבטאת גם במספר שינויים בשלד, בעיקר באצבעות. אחוז גבוה של החולים מפתחים סרטן (בעיקר סרטן דם) בגיל צעיר. המחלה מופיעה בקרב אשכנזים ונקראת Fanconi C (1:50 נשאים) ובקרב יהודים יוצאי מרוקו, Fanconi A (1:100 נשאים). לפיכך, הבדיקה ניתנת לביצוע בזוגות בהם שני בני הזוג ממוצא אשכנזי או אשכנזי חלקי, או שניהם ממוצא מרוקאי מלא או חלקי.

Bloom

המחלה מאופיינת באיחור בגדילה, רגישות יתר לקרני שמש, ליקוי בתפקוד המערכת החיסונית ועקרות אצל גברים. לחולים במחלה נטיית יתר לפתח סרטן במהלך החיים. שכיחות הנשאים למחלה גבוהה בקרב יהודים אשכנזים (1:90 נשאים).

Mucolipidosis 

מתבטאת בלידה עיקר בפגיעה בעיניים עם פזילה, עכירות בקרנית וניוון רשתית ובהמשך מופיעים רפיון שרירים (היפוטוניה) ואיחור התפתחותי-שכלי קשה. שכיחות הנשאים למחלה גבוהה בקרב יהודים אשכנזים (1:100 נשאים).

Ataxia Telangiectasia

-המחלה גורמת לאי יציבות בהליכה, כשל מתקדם של מערכת החיסון וסיכון מוגבר להופעת גידולים. שכיחות הנשאים למחלה גבוהה בקרב יהודים ממוצא צפון אפריקאי, במיוחד יוצאי מרוקו (1:70 נשאים)

Megalencephalic Leukoencephalopathy

זו מחלה נוירולוגית, בה רוב החולים מפתחים אפילפסיה, הידרדרות בתפקוד המוטורי, חוסר יציבות בהליכה ותנועות לא רצוניות. עם תמותה עד גיל 20-30 לערך. המחלה נפוצה במיוחד ביהודים ממוצא לובי (1:40 נשאים).

Neiman Pick

המחלה מאופיינת באגירה של חומר הנקרא ספינגומיאלין בכבד, במוח ובעיניים. המחלה מתבטאת בניוון מתקדם של מערכת העצבים המרכזית, פיגור וניוון מוחי, הגדלה של הטחול והכבד ותמותה עד גיל 4. סוג A שכיח בעיקר באשכנזים (1:90 נשאים).

Glycogen Storage Disease I ( אגירת גליקוגם מסוג 1) 

הפרעה בחילוף החומרים המתבטאת באגירה של חומר רב-סוכר הנקרא גליקוגן. במחלה קיימת ירידה ברמת סוכר הדם בילדות ועלייה ברמת שומני הדם. בנוסף, יתכנו: הגדלת כבד, עיכוב בגדילה והופעת אבנים בכליות – העשויה להתדרדר עד לאי ספיקת כליות כמו גם גידולים ממאירים בכבד. ביהודים ממוצא אשכנזי נמצאה מוטציה ייחודית משותפת לרוב הגדול של החולים (1:70 נשאים), אם כי המחלה קיימת גם ביהודי בולגריה ובשאר ארצות הבלקן וביוצאי אירופה בכלל, גם לא יהודים.

Nemaline Myopathy

המחלה מתבטאת בחולשת שרירים כללית בשרירי הפנים, הצוואר, הדיבור, הגפיים ומערכת הנשימה עם שינויים נלווים בשלד ועמוד השדרה – עד כדי חוסר יכולת לניידות בקרב חלק מן החולים. הנשאות שכיחה בקרב אשכנזים (1:108 נשאים) ובהם ניתן לבצע את הבדיקה.

Maple Syrup Urine Disease

המחלה מופיעה אחרי הלידה עם הידרדרות נוירולוגית, התפתחות איטית ובקשיי אכילה. השתן של הילדים החולים, הינו בעל ריח של סירופ מייפל. המחלה ניתנת לטיפול יעיל, בתנאי שמתגלית מיד לאחר הלידה, אך לרוב המחלה מתגלית באיחור ועד אז עלול להיגרם נזק בלתי הפיך. לכן, בדיקת הנשאות בהורים, מאפשרת טיפול יעיל, מיד לאחר הלידה ומניעת נזק ליילוד. קיימים מספר גנים האחראים על המחלה, והיא שכיחה בעיקר בקרב אכנזים (1:113 נשאים).

Joubert 

מחלה שמאופיינת בטונוס שרירים ירוד, הליכה מאוחרת ולא יציבה, עיכוב בהתפתחות, פיגור שכלי, הפרעות בנשימה, תנועת עיניים בלתי רצוניות, פגיעה ברשתית וקשיים בבליעה ובלעיסה, כאשר תיתכן גם פגיעה במערכת הכליות והכבד והופעה של אצבעות נוספות. שכיחות הנשאים למחלה גבוהה בקרב יהודים ממוצא אשכנזי (1:90 נשאים).

Limb girdle muscular dystrophy

זו מחלת ניוון שרירים המלווה בחולשת שרירים סביב המותניים והכתפיים. החולשה ניתנת להדגמה בעיקר כשמבקשים מהחולה לקום, משכיבה על הגב לעמידה, ללא עזרת ידיים. גיל ההופעה של סימני חולשת השרירים הינו בין 28-12 שנים, כאשר קצב התקדמות והחמרת החולשה של השרירים משתנה ממקרה למקרה. המחלה שכיחה בישראל בקרב יהודים יוצאי לוב (1:10 נשאים).

Gaucher

המחלה נובעת מחוסר באנזים שאחראי על פירוק שומנים. המחלה מאופיינת בהגדלה ניכרת של הטחול והכבד, בירידה במספר טסיות הדם ולעיתים גם בפגיעה בעצמות. בחלק ניכר מהחולים (בעיקר ממוצא אשכנזי) למחלה ביטוי קל, ללא בעיות רפואית משמעותיות. שכיחות נשאי הגן למחלה גבוהה בקרב יהודים אשכנזים (1:17 נשאים) וביהודים לא אשכנזים, המחלה נדירה.

Conexin

מוכרים גנים רבים שגורמים לחרשות ופגיעה בשמיעה, כאשר ניתן לבדוק את שני הגנים השכיחים ביותר (Conexin26 ו Conexin30) שאחראים לכ – 40% מן המקרים באוכלוסיה של חרשות או כבדות שמיעה מולדת. הנשאות קיימת בכלל האוכלוסיה – אשכנזים (1:30 נשאים) ולא אשכנזים (1:40 נשאים). כיוון שהמחלה אינה קטלנית וניתנת לטיפול אחרי הלידה, הבדיקה לנשאות אינו בסל הבריאות וניתנת לביצוע על פי רצון בני הזוג.

כתבות הכי נצפות בקטגוריה

חיפוש
אפליקציה של יולדת

מומלץ לגלוש באתר בכל הדפדפנים למעט אינטרנט אקספלורר

דילוג לתוכן