קיימת חשיבות רבה לנטילת חומצה פולית במינון 400 מיקרוגרם ליום, החל משלושה חודשים טרם ההריון ועד סיום הטרימסטר הראשון. מחקרים רבים מלמדים כי טיפול זה מוריד באופן משמעותי את שיעור המומים בעוברים, בעיקר של המוח ועמוד השדרה. להלן השאלות והתשובות השכיחות ביותר בהקשר של נטילת חומצה פולית בהריון.
חומצה פולית הינה ויטמין לכל דבר ממשפחת הויטמינים B - נקראת גם Folic Acid, Folate או Vitamin B9. לחומצה הפולית יש תפקיד חשוב בחילוף החומרים בגוף, עם דגש על ייצור תאים שונים, חומצות אמינו החיוניות לבניית חלבונים ולהרכבת הדנ"א. החומצה הפולית קיימת באופן טבעי במאכלים הבאים - עלים ירוקים (תרד, מנגולד, תבלינים, כרובית, ברוקולי, אספרגוס, כרוב ניצנים, חסה), כבד, שמרים, קטניות, פירות הדר, עדשים, נבטים, אגוזים ובוטנים. החומצה מתפרקת בחום, ולכן כדאי לאכול מוצרים אלו כשהם לא מבושלים. אמנם ניתן לקבל חומצה פולית גם ללא כדורים, על ידי צריכה של מאכלים אלו כמקור חלופי לחומצה פולית, אבל הספיגה והמינון המתקבלים ע"י תזונה בלבד אינם מספיקים. לפיכך, בכל מקרה נדרשת התוספת בכדורים, וההמלצה לנטילת תוסף חומצה פולית היא ללא תלות בכמות החומצה הפולית הנמצאת בתפריט היומי.
למעט התפקיד השגרתי שלה ביום יום, הרי שלנשים בהריון החומצה הפולית חיונית בתקופה בה נבנים האיברים של העובר בשבועות הראשונים של ההריון. מחקרים רבים מלמדים כי נטילת חומצה פולית בפרק הזמן המומלץ יכולה להוריד באופן משמעותי את הסיכון להופעה של מומים עובריים שונים, עם ירידת סיכון של עד 50-70%. מדובר במומים נדירים, ששיעורם באוכלוסיה הוא קצת פחות מ - 1% לערך. מומים אלו פוגעים במערכת העצבים המרכזית, כלומר במוח ועמוד השדרה של העובר המתפתח, והם נקרים בשם כולל Neural Tube Defects או NTDs. מומים אלו יכולים לגרום לתחלואה, נכות קשה לצמיתות ואפילו למות העובר. התעלה העצבית מופיעה כשבועיים לאחר ההפריה ונסגרת כבר בשבוע הרביעי לאחר ההפריה, ומכאן החשיבות של השימוש בחומצה הפולית עוד לפני הכניסה להריון ובשלושת החודשים הראשונים להריון.
כאמור, פרק הזמן החיוני ביותר לנטילת חומצה פולית הוא שלושה חודשים טרם ההריון ועד סיום הטרימסטר הראשון, כלומר עד סיום שלושת החודשים הראשונים להריון (שבוע 14). כדי להבטיח שזה אכן המצב וכי גם נשים הנכנסות להריון באופן לא מתוכנן יקבלו את מינון החומצה הפולית הנדרשת משרד הבריאות ממליץ לקחת חומצה פולית לאורך כל גיל הפוריות ובמשך כל ההריון - משום שזה מסייע להבטיח את הטיפול הנדרש בתקופה הקריטית וכן מסייע במניעת אנמיה אצל האימא במהלך ההריון. משום כל הכלל לנטילת חומצה פולית הוא: "כל אישה, כל יום, במהלך כל גיל הפוריות".
ההמלצה היא לקחת כדור אחד של 400 מיקרוגרם (שווה ערך ל - 0.4 מיליגרם) פעם ביום. ניתן לרכוש את המינון הזה בכל בית מרקחת וללא מרשם רופא. פעמים רבות החומצה הפולית במינון הזה מהווה חלק משולב בכדורים נוספים שממילא נלקחים בהריון, כגון: ברזל, אומגה או מולטיויטמין פרנטל.
על פי המלצת הרופא שלך ייתכן ותתבקשי לקחת מינון גבוה יותר של 4-5 מיליגרם ליום. מינון זה יילקח רק בהוראת הרופא שלך, ניתן לקנותו עם מרשם בלבד והוא מיועד לנשים הבאות:
כמו בכל תרופה מינון יתר עלול להיות מסוכן, אך המינונים שהוזכרו לעיל הינם בטוחים. לפיכך, גם את לוקחת חומצה פולית בנפרד, ובשילוב עם ברזל, מולטיויטמין ואומגה - עדיין לא תגיעי למינון יתר מסוכן, משום שבכל אחד מהם תוסף החומצה הפולית הוא כ – 0.4 מיליגרם. בכל מקרה של חשש, ובעיקר אם את אמורה לקחת מינון של 5 מיליגרם התייעצי עם הרופא שלך מה לעשות לגבי שאר התכשירים שעשויים להכיל אף הם חומצה פולית.
ברור שעדיף למנע מכך על ידי הקפדה על ההמלצות שתוארו לעיל, אבל נשים רבות נכנסות להריון ללא תכנון מראש, וללא לקיחת חומצה פולית מבעוד מועד. חשוב מאוד שלא לדאוג יתר על המידה בשל כך ולזכור את הנקודות החשובות הבאות: ההסתברות למומים פתוחים של עמוד השדרה היא נמוכה מאוד, גם אם לא לקחת חומצה פולית. בכל אופן, גם אם חס וחלילה נותר מום שכזה, הרי שהם מתגלים בסקירת מערכות וניתן לבצע הפסקת הריון
לא, אין צורך לבדוק רמות של חומצה פולית בדם, לא לפני הטיפול ולא במהלכו – גם ברמות תקינות של חומצה פולית יש חשיבות לטיפול האמור ולכן למדידת הרמות אין משעעות מבחינת הסיכון למומים או השפעה על הצורך בטיפול