כל שבוע קורה לך משהו חדש בבטן.

תסמיני הריון: אפשר להרגע או צריך להיבדק?

במהלך ההריון אנחנו עשויות להרגיש כל מיני תופעות, חלקן שגרתיות וחלקן יתכן ומצריכות בדיקה רפואית. בדיוק בשביל זה הכנו לכן מדריך קליל שיעזור לך לנווט את הדרך בארבעים שבועות הקרובים.
התקדמי אתנו במאמר, למדי על מה שכבר קורה לך, על מה שאולי את עשויה לחוש בעתיד וכבר תדעי מראש כיצד להתייחס. והיי, כשחברה תספר שהיא בהריון, כבר תדעי לאן לכוון אותה. בשביל מה יש אחוות נשים?
זמן קריאה:
15 דקות
שיתוף כתבה ב:

תוכן הכתבה:

הגוף שלך מייצר תינוק, חיים של ממש, זה לא כבר יוצא מן הכלל? לגמרי. את צודקת. זה כבר עניין שאין לו הגדרה טובה יותר מפלא. אבל מה קורה כשקורים לך דברים בגוף ואת מרגישה תחושות שאולי הן גם יוצאות מן הכלל? ואולי חלקן מרגישות קצת פחות נפלא? מה אז עלייך לעשות?

התקדמי אתנו במאמר, למדי על מה שכבר קורה לך, על מה שאולי את עשויה לחוש בעתיד וכבר תדעי מראש כיצד להתייחס, וגם על תופעות שכנראה לא יצא לך להיתקל בהן באופן אישי. אבל היי, כשחברה תספר כבר תדעי לאן לכוון אותה. בשביל מה יש אחוות נשים?

ההבדל בין סימני מחזור לסימני הריון

הסימנים העיקריים שמבדילים בין כאבי מחזור חודשי לבין כאבים בתחילת הריון הם הבחילות, הקאות והרגישות לריחות וטעמים. שאר התסמינים דומים למדי וקשה להבדיל האם הם נובעים מכאבי המחזור או בגלל תחילת ההריון.

סימני הריון ראשונים שיכולים לסייע לך לדעת אם את בהריון

  • הופעת בחילות, הקאות
  • רגישות חזקה לריחות וטעמים
  • נפיחות ורגישות בשדיים.
  • עייפות רבה – עליה ברמות הפרוגסטרון תורמת לתחושת עייפות בלתי מוסברת.
  • ריצה מוגברת לשירותים למתן שתן.
  • עלייה בחום הגוף – כאשר חום גופך אינו יורד ונותר גבוה לאחר הביוץ, הדבר עשוי להצביע על הריון.
  • הכתמה או דימום קל – ישנן נשים שבתחילת ההריון מופיעה אצלם הפרשה או כתמים ורודים או אדמדמים-חומים בתקופה בו היה צפוי להגיע המחזור החודשי. כשכתמים כאלה מלווים בכאב, מומלץ לפנות לרופא בהקדם, מאחר שהדבר עלול להצביע על הריון מחוץ לרחם.

לא בטוחה באיזה שבוע את?
הקליקי ובידקי במחשבון ההריון >>

סימני הריון בשבוע 3

ימים מספר לאחר שמתרחשת הפריה, הביצית המופרית משתרשת בדופן הרחם, ומתחילה לגדול. אצל מיעוט של נשים, בשלב זה יופיע דימום קל אך לרב, כמו נשים רבות אחרות לא תחושי עדיין שאת בהריון למרות שיתחילו להרגיש סימנים ראשונים המרמזים על ההריון.

בעיות במערכת העיכול ותזונה בהריון

באופן כללי, מערכת העיכול לא נמצאת במיטבה כשאת בהריון, כי השינויים הרבים שאת עוברת משפיעים עליה בצורה ישירה. תזונה בריאה ומאוזנת חשובה ביותר בזמן ההריון. הבעיות במערכת העיכול גורמות לתופעות שנוטות להיות מאוד מציקות להריונית, מקשות על היומיום ובעיקר מאוד לא נוחות, עם זאת, לרוב לא קיימות כאן תופעות מסוכנות הדורשות התייחסות רפואית דחופה. לרוב תוכלי לחוש הקלה משמעותית בעזרת התאמות קטנות באורח החיים או טיפים קטנים ומועילים.

דחייה ממזונות מסוימים – תופעה שכיחה אפילו יותר מאשר הרצון והדחף המוגבר לאכילת מזונות מסוימים בזמן ההריון. לעיתים, עלולה להתפתח תחושת דחיה ממזונות שעד לא מזמן אכלת בהנאה.

רגישות גבוהה לריח – לעיתים ישנה תופעה מציקה בה תחושי רגישות רבה לריחות. התופעה ניגרמת בשל הרמות ההולכות ועולות של ההורמון אסטרוגן.

בחילות

בחילות בהריון, או בשמן המדעי, היפרמזיס גרבידרום מופיעות אצל 50% מהנשים בשליש הראשון של ההריון. מדובר בהחלט בתופעה לא נעימה, אך חשוב לדעת שגם לא מסוכנת. לחלק מהנשים הבחילות ימשיכו גם לשלבים מאוחרים יותר של ההריון. זכרי, לבחילות יש טיפול תרופתי ורוב התרופות נגד בחילה מותרות בהריון, אך כמובן חשוב להיוועץ ברופא לפני נטילת כל תרופה בזמן ההריון.

צרבות

הקטנטנים שגדלים אצלנו בבטן זזים הרבה ולפעמים דווקא התנוחה שהם מצאו להם כנוחה עשויה לעשות לנו האימהות קרנבל לא קטן. צרבת בהריון, שהיא למעשה תחושת הצריבה בוושט וטעם חמצמץ בפה הינה תוצאה של עליית מיצי קיבה במעלה מערכת העיכול בגלל שהעוברית או העובר לוחצים עליה. בדרך כלל הצרבות נעלמות מעצמן אחרי שבוע 12-15, ולפעמים מלוות אותך לאורך כל ההריון. גם כאן מדובר בתופעה לא מסוכנת, אבל מאד מטרידה עבורך האימא. הבשורה הטובה היא שכל התרופות לצרבת נמכרות בשוק מותרות בהריון. כמובן, יש ליטול אותן על פי המלצת הרופא.

רוצה להכיר חברות הנמצאות באותו שלב במסע?
הצטרפי לקבוצות הווטסאפ שלנו >>

עצירות

עצירות בהריון– תופעה מציקה ולא נעימה נוספת שנשים רבות מדווחות שסובלות ממנה. לרוב היא תוצאה של עודף פרוגסטרון בהריון. למרות אי הנוחות הגדולה שהיא עשויה להשרות על ההריונית, מדובר בתופעה שאינה מסוכנת. על מנת להתמודד עם עצירות, פני לטיפולים שמרניים לעצירות. צריכת ירקות עשירים בסיבים תזונתיים, שזיפים מיובשים, צריכת שמן זית ושתיית מים מרובה הם פתרונות קלים ליישום שיכולים לעשות לך שינוי משמעותי והקלה באי הנוחות. בנוסף, קיימים תוספים שונים שגם הם מומלצים במהלך ההריון כדי להקל על העצירות – פני לרופא המטפל כדי לקבל המלצה שמתאימה למצבך.

שלשול

אם דיברנו על עצירות, הרי שגם חברו הטוב ביותר נוטה לבקר אותנו ההריוניות. במידה ואת סובלת משלשול, הדבר החשוב ביותר הוא לצרוך מספיק מים ונוזלים כדי לא להתייבש. עם זאת, כשהשלשול מלווה בחום והקאות, כדאי לפנות להערכה רפואית, כיוון שלפעמים זה עלול להעיד על הרעלת מזון שהיא כבר יכולה להיות מסוכנת לאימא ולבייבי שבבטן ולעיתים אף תצטרכי טיפול תרופתי.

כאבי ראש

עוד תופעה נפוצה בהריון. ברוב המקרים כאבי ראש עוברים מעצמם, לאחר שתיית מים מרובה או נטילת כדור משכך כאבים המותר בהריון. טיפ קטן – אם את סובלת מכאב ראש, החשיכי מעט את החדר, זה עשוי להקל פלאים.

אם כאב הראש לא עובר במשך זמן ממושך או לא מגיב לטיפול, יתכן והוא דורש התייחסות רפואית. לאור העובדה שקרישיות הדם גוברת באופן כללי בזמן ההריון וכיוון שכאב ראש עשוי להיות תסמין לרעלת הריון – אל תתעלמי. אם כאב הראש מרגיש לך חריג או ממשוך, פני לייעוץ רפואי.

דימום וגינלי

הבטיחו לך שלפחות תשעה חודשים יהיה לך פטור מדימום וגנילי. מעבר לזה שכל דימום שכזה הוא הסימן הקלאסי ביותר להעלות את מפלס החרדה שלנו וזו בהחלט תופעה מלחיצה ולא נעימה. חשוב לדעת שלא תמיד מדובר בסימן מדאיג או מבשר רעות.

נפריד בהתייחסות לדימום וגינלי לפי שלב ההריון בו את נמצאת:

אם את נמצאת בתחילת הריון ועוד לא עשית בדיקת אולטראסאונד (US) כדי לוודא התפתחות הריון תקינה, כל דימום, אפילו הקטן ביותר, דורש בדיקה גינקולוגית דחופה. הסיבה לכך היא שאחד מכל 60 הריונות הוא הריון מחוץ לרחם ועל כן הדימום עשוי להצביע על מקום לדאגה. אבל, אם רואים בבדיקה שהכול תקין, לרוב אין סיבה לדאגה ויש לעקוב אחרי הנחיות הרופא.

בשליש הראשון של ההריון, כשרואים שההריון השתרש והכל תקין, הופעת דימום דורשת התייחסות, אבל לא בדחיפות כמו בדוגמא הקודמת. נכון, לעתים, דימום עד שבוע 13-14 להריון עשוי לרמוז על הפלה, חששנו הגדול ביותר, אבל לא תמיד ולכן גשי להיבדק בהקדם אצל גורם רפואי.

בשליש השני להריון בדרך כלל אין דימומים ואם יש כאלה, הם מאד דלים. לעתים זה קורה בגלל המיקום הנמוך של השיליה, או אחרי קיום יחסי מין. בהריון צוואר הרחם “פריך” יותר ויכול להתחיל לדמם לאחר מגע. באופן כללי, הפרשות דמיות אחרי יחסי מין בהריון זו לא סיבה לדאגה, אבל כדאי לדווח על כך לרופא בביקור שגרתי.

כשמגיעים לשליש השלישי של ההריון, דימום נרתיקי יכול לרמוז על צירים או לידה. אם יש הפרשה דמית קלה, אפשר להתעלם ממנה, אבל אם היא ממשיכה ואף מתגברת, כדאי ללכת להיבדק.

רעלת הריון

אי פעם תהית למה בכל ביקור אצל אחות ליווי ההריון היא מציצה על כפות הרגליים שלך? תמיד מתבוננת ובוחנת כאילו ממש מחפשת המלצה לפדיקור. זה אמנם יכול להיות מעט לא נעים, אך למעשה מדובר בבדיקה פשוטה וחשובה. נסביר.

סטטיסטית, אחת מתוך 10 נשים עלולה לפתח רעלת הריון. מה זה רעלת הריון? רעלת הריון מתחילה בדרך כלל כיוון שהעובר שלך מרגיש לא טוב וכמות הדם שזורמת אליו דרך השיליה לא מספקת. לכן, העובר מפריש חומרים שגורמים לעליית לחץ דם (כך כמות הדם שמגיעה אליו תגבר, כביכול). וכאן טמונה הבעיה. אחרי שלחץ הדם עולה, האם מרגישה לא טוב, סובלת מכאבי ראש, טשטוש ראיה, בצקות וכך גם מצבו של העובר מידרדר, הוא מפריש חומרים שמעלים את לחץ הדם, וכן הלאה.

רעלת הריון היא מצב מסוכן לאם ולמעשה הדרך היחידה לטפל ברעלת הריון היא – ללדת. לכן, אם רעלת ההריון מתפתחת בסוף ההריון, אין בעיה: עושים זירוז או ניתוח קיסרי ומיילדים את העובר. אך אם הרעלת מגיעה בשלב מוקדם יותר, המצב הוא קצת יותר טריקי ומצריך התייחסות רפואי מיוחדת. לכן, אם את סובלת מכאבי ראש מתמשכים, טשטוש ראיה, עליה בלחץ דם ובצקתיות  – חשוב ללכת להיבדק.

בחורה הריונית חובקת את ביטנה

תנועות עובר

הרבה לפני הרגעים המרגשים בהם אנשים אהובים שלכן, בני ובנות זוג, ילדים, הורים או חברים קרובים, יכולים לשים יד אוהבת ורכה (ברשות כמובן ורק אם זה נעים לך) על הבטן הגדלה ולהרגיש לרגע חלק מהמסע המדהים הזה העובר עליכן, אתן כבר תוכלו להרגיש את הקסם קורה בפנים.

העובר מתנועע ברחם כל הזמן. ככל שהוא גדל, את מתחילה להרגיש את התנועות שלו. בהתחלה זה מרגיש כמו מגע של כנפי פרפר ובהמשך התנועות מתפתחות לבעיטות, שיכולות להיות מאד חזקות. לפעמים נדמה שהקרקס רק מחכה לסלטות שהעוברית שלך לומדת לעשות שם ברחם.

להרגיש תנועות עובר זה סימן טוב וכמובן אין דבר כזה “יותר מדי תנועות עובר” – כשעובר זז זה מעיד על היותו אנרגטי ובריא. עם זאת, ירידה בתדירות תנועות עובר יכולה להעיד על כך שהוא לא מרגיש טוב ולכן החל מהשבוע ה-25 להריון כדאי פעמיים ביום במשך חצי שעה להקשיב לתנועות עובר. את לא חייבת להפסיק לעשות את מה שעשית, אפשר להקשיב לתנועות עובר תוך כדי ישיבה או צפייה בטלוויזיה. המטרה היא לספור 3-4 תנועות בחצי שעה. אם לא הרגשת, זה לא נורא – נסי לזוז, אפילו לעשות ריצה קלה במקום, לשתות משהו מתוק והוא יתעורר. אם עשית את כל זה ועדיין לא הרגשת תנועות – פני לבדיקה רפואית.

הפרשות וגינליות

לא תמיד נעים לנו לדבר על הנושא הזה, גם לא עם אימא, אחות או החברה הקרובה ביותר. אבל גם בתופעות האינטימיות האלה צריך לפקוח עין אם את חשה במשהו חריג.

הפרשות וגינליות יש לכל הנשים, בהריון ולא בהריון. בדרך כלל ההפרשות נקיות, לעתים צהבהבות, ללא ריח מיוחד. מתי הפרשה וגינלית אמורה להדאיג אותך? כשהיא מגיעה בצבע ירקרק או עם ריח לא נעים. מצב כזה יכול להעיד על זיהום בנרתיק. זיהומים אלה לא מסכנים את ההריון או את העובר, אבל הם לא נעימים, גורמים לאודם, גירוד ותחושות מטרידות נוספות. במקרה זה יש לגשת לרופא.

אגב, לעתים במהלך ההריון נשים מעידות על תחושת צריבה בנרתיק. כדי להקל, מומלץ להשתמש בסבון וגינלי מיוחד, שמנים אתריים, קרמים שונים ואפילו קרם נגד תפרחת חיתולים.

לקראת סוף ההריון נשים לב כפליים. אם ההפרשה מהנרתיק מימית, מתמשכת ומתאפיינת בכמות גדולה, זו יכולה להיות ירידת מים. אם את לא בטוחה – גשי להיבדק בדיקה רפואית או למיון היולדות הקרוב אלייך.

סימפיזיוליזיס

הכאב הייחודי הזה שמור לנו ההריונות כאילו מישהו חש לרגע שלא הרגשנו מיוחדות וממש היה חייב להיות יצירתי. למרות שהכאב יכול להיות קשה מאוד, מדובר בתופעה מאד שכיחה בהריון, שנובעת, איך לא, משינויים הורמונליים. כדי להכין את הגוף ללידה, החיבורים בין עצמות האגן מתרככים מה שעשוי לגרום לכאבים די עזים.

הבשורה הטובה – זה עובר אחרי הלידה. הבשורה הפחות טובה – אין כל כך מה לעשות, חוץ מלהיות במנוחה. לא מדובר בתופעה מסוכנת לעובר או ליולדת (חוץ מהכאבים, כמובן). אפשר לנסות שיאצו, דיקור סיני או טיפולים אחרים ברפואה משלימה.

שימי לב מהן התנוחות המקשות עלייך יותר וכיצד את מרגישה הקלה. דאגי להרבה כריות סביבך בזמן השינה ואפילו הביאי למשרד ריפוד נוסף כדי לייצר לך מושב נוח ונעים.

דליות

כשנעמי שמר כתבה “המון דברים יפים ראו עיני בהיאחזות הנחל בסיני. שם כל השרות והדליות והרינות פסעו לאט….”, היא לא ידעה שכל הריונית שחוותה את התופעה הבאה לעד תזכור את המילה דליות בטונציה קצת אחרת.

בהריון, נפח הדם עולה וזאת על מנת להזין את העובר. בזמן ההריון יש לחץ על הורידים, לדם יכול להיות קשה “לחזור” אל הלב ולכן נוצרים “פקקי תנועה” והוורידים מתנפחים והופכים לדליות. בשלב הראשון מופיעות הבצקות ברגליים. אם המצב מחמיר, מתנפחים גם הוורידים בפי הטבעת ונוצרת תופעת הטחורים. כשהמצב גרוע ממש, מתנפחים גם הוורידים בפות עצמו. נשים יכולות לשים לב ששפתי הפות נפוחות יותר בדרך כלל ולפעמים זה גם גורם לכאבים בזמן יחסי מין.

טחורים

מדובר בתופעה מאד לא נעימה ומכאיבה. אך כמו רוב התופעות שסקרנו, גם היא לרוב היא נעלמת אחרי ההריון. כדי להקל על הטחורים וההרגשה, כדאי להימנע מעצירויות על ידי תזונה מתאימה. קיימות משחות או מגבונים מיוחדים שעוזרים וכמובן, כדאי תמיד לדווח על כך לרופא המטפל, כדי שיציע טיפול מתאים.

יחסי מין ופעילות גופנית בהריון

מותר לקיים יחסי מין בהריון וגם לעסוק בפעילות גופנית מותאמת מבחינת המאמץ, כשמדובר בהריון תקין ללא גורמי סיכון ללידה מוקדמת או ירידת מים. אם יש היסוס או חשש – כדאי כמובן לפנות לרופא.

אז עכשיו, כשהדברים ברורים יותר, לא נותר אלא לסיים בכלל אצבע הכי חשוב: הריון הוא תקופה מרגשת ומיוחדת שנזכור תמיד, אך היא עלולה להיות מלווה בתופעות לא נעימות. התייחסי לכל תופעה בתשומת לב המגיעה לה. למדי איך את יכולה להקל על עצמך אולי באמצעים קלים כמו שתיית מים, תזונה מתאימה או אפילו כרית נוחה. ותמיד, כאשר אינך בטוחה או מרגישה שמשהו חריג, גשי להיבדק אצל גורם רפואי ומידת הצורך אף גשי למיון.

שיהיה לך המשך הריון קל ובריא!

ד”ר גיא גוטמן, מומחה בכיר בגינקולוגיה, פוריות ומיילדותרופא בכיר בשירותי בריאות כללית, אסותא והרצליה מדיקל סנטר. תוכלו לקבל ייעוץ, בדיקה או טיפול ברפואת הפריון בפרט ורפואת הנשים בכלל. שירותי המרפאה כוללים: טיפולי פוריות לזוגות, אימהות יחידניות , תרומת זרע והורות משותפת.

למעקב הריון חינמי ב-SMS

למחשבון ההריון לחישוב שבוע ההריון ותאריך לידה משוער

כתבות הכי נצפות בקטגוריה

חיפוש
אפליקציה של יולדת

מומלץ לגלוש באתר בכל הדפדפנים למעט אינטרנט אקספלורר

דילוג לתוכן