(Toximia, Pre Eclampsia, Preeclampsia)
רעלת הריון היא סיבוך של ההריון אשר מלווה בעליית לחץ דם, ולעיתים פגיעה בתפקוד אברים שונים בגוף כגון הכבד והכליות. מצב זה מתרחש אך ורק במהלך הריון, והוא חולף לאחר סיום ההריון. למרות השם של המצב (רעלת הריון) אין מדובר בהרעלה, אלא בתגובה חריגה של הגוף להריון.במקרים נדירים רעלת הריון יכולה להופיע לאחר הלידה.
רעלת ההריון מתאפיינת בתסמינים וסימנים שונים. לעיתים הדבר מתבטא בעליית לחץ דם בלבד (ונקרא Gestational Hypertension או Pregnancy-Induced Hypertension-PIH) ולעיתים המחלה מתבטאת כמכלול הכולל עליית לחץ-דם, הפרשת חלבון בשתן ובצקות. מקרים מסוימים של רעלת הריון מתבטאים בפגיעה כוללת יותר אשר מאובחנת בבדיקות מעבדה המדגימות ירידה בערכי הטסיות, פגיעה בכדוריות הדם האדומות ופגיעה בכבד (תסמונת הנקראת HELLP SYNDROME = Hemolysis, Elevated Liver enzymes, Low Platelets).
המצב הקשה ביותר של רעלת הריון, הנקרא Eclampsia, הוא למעשה עווית (פרכוס) הריונית - זהו מצב נדיר ביותר (בארץ) אך חמור.
קיימות מספר דרגות חומרה של רעלת הריון. דרוג החומרה תלוי במידת העלייה בלחץ הדם, רמת הפרשת החלבון בשתן, סימנים נוספים (כגון סימנים נוירולוגים) ובדיקות המעבדה.
רעלת הריון באה לידי ביטוי במהלך החצי השני של ההריון ובמיוחד לקראת סופו (עליית לחץ דם לפני שבוע 20 מחייבת שקילה של אבחנות רבות נוספות).
ישנן השערות רבות בנוגע לגורם למחלה. רובן קשורות בתפקוד לא תקין של השיליה. אולם, אלו תיאוריות בלבד, ועד היום לא ניתן להצביע על גורם אחד האחראי למחלה על כל תצורותיה.
הסימנים הבאים עלולים להצביע על התפתחות רעלת הריונית ויש לפנות לרופא המטפל במידה והם מאפיינים אותך:
רעלת הריון קשה בעבר הינה גורם סיכון (אך לא מחייב) לרעלת נוספת בהריון הבא.
אם מופיעה רעלת הריון לקראת סוף ההריון, הפתרון יהיה לרוב יילוד על ידי זירוז הלידה או ניתוח קיסרי.
במידה והרעלת הופיעה בשלב מוקדם יחסית של ההריון (כאשר יילוד בשלב כה מוקדם עלול לסכן את התינוק אשר יסבול מסיבוכי פגות) יש לשקול כל מקרה לגופו תוך כדי הערכת הסיכון לאם עקב המשך ההריון מחד לעומת הסיכון לעובר במידה ומבצעים יילוד בשלב כה מוקדם מאידך. מקרים אלו מחייבים אשפוז, השגחה, ניטור ולעיתים גם טיפול (לעיתים מנוחה בלבד ולעיתים טיפול בתרופות כנגד לחץ דם ותרופות המורידות את הסיכון להתקף עוויתי כגון מגנזיום).
ישנן עדויות (אם כי הדבר נתון למחלוקת) כי טיפול באספירין במינון נמוך או טיפול בוויטמינים עשוי למנוע התפתחות רעלת הריון (במקרים המועדים לכך - למשל במקרה של אישה עם רעלת הריון קשה בהריונה הקודם). בכל מקרה ההחלטה על טיפול שכזה תינתן על-ידי הרופא המטפל או רופא מייעץ המתעסק עם הריונות ברי סיכון גבוה.
לעיתים ניתן לזהות הריונות אשר נמצאים בסיכון גבוה ללקות ברעלת הריונית (או סיבוכים אחרים של ההריון) על ידי בדיקות "חלבון עוברי" (למשל רמות גבוהות של hCG ) ועל-ידי בדיקת דופלר של עורקי הרחם בשבועות 20-24.
רעלת הריון היא מחלה של ההריון החולפת רק לאחר הלידה ויציאת השלייה. כל מקרה של רעלת הריון נשקל לגופו והטיפול תלוי בשבוע ההריון וחומרת המקרה.